Cu boii pe bursă
Că nebunia e mare o știam, dar că e atât de mare chiar și mie mi-a fost imposibil să-mi imaginez. Discuția mea preferată este cea legată de bursele occidentale. Ce se petrece acolo? E absolut de neimaginat! O nebunie mai mare efectiv nu există.
Chestia și mai interesantă este că nebunia e veche. În 2008 vorbeam despre supraevaluarea piețelor. Am greșit deoarece ceea ce era atunci era de-a dreptul bun-simț față de mega-hiper-evaluarea din prezent. Dacă m-aș apuca să-i spun unui broker de acum 40-50 de ani care-s indicatorii la care au ajuns titlurile americane, cu siguranță mi-ar spune că sunt dus cu pluta și că e cazul să nu mă mai droghez. Să lăsăm însă considerațiile de-o parte pentru a înțelege cum este treaba la firul ierbii.
Nvidia ați spus? Păi cum să nu spuneți, doar asta repetă isteric toată lumea. „Ești nebun – mă vor agresa „analiștii” – nu vezi că a avut venituri record??? Ceea ce e mai bun de-abia de-acum începe!” Sunt ferm convins, doar că am bunul obicei de a mă uita bine la cifre. „Păi cifrele sunt bune, nu vezi??” Da, sunt minunate, însă a rămâne la cifrele brute înseamnă că ai un creier de găină beată. Evaluarea situației este necesar să fie făcută în funcție de context.
De exemplu, cineva îmi poate spune că o mașină poate merge cu 800 km la oră în condiții de siguranță pentru șofer. Îți dă și dovada că a străbătut o distanță de 800 km într-o oră. Să îl cred? Fraierii vor spune că da, doar că în final afli că mașina aia era într-un avion, iar viteza era a avionului. Într-adevăr, ea mergea cu 800 km/h, doar că, de fapt, ea staționa.
La prima vedere, când vezi o acțiune te uiți la câțiva indicatori pentru a-i face o evaluare diagonală. Spre exemplu, eu mă uit la clasicul P/E. Știți cam cât e un P/E acceptabil? În jur de 10. Când cumpăr acțiuni caut un P/E cât mai mic. De ce? Pentru că acest indicator îmi spune cam în câți ani îmi recuperez investiția în acțiunea respectivă. Desigur, asta dacă totul merge exact ca acum. Aveți idee cât este indicatorul P/E la Nvidia? Țineți-vă bine: peste 100!!!
Ideea e că este necesar să punem treburile în context, nu să judecăm cu ochi de cal. Așa ni se spune. Microsoft, o acțiune cumva corectă pentru mine de-a lungul timpului, are un P/E de 37, ceea ce-mi spune că e mult supraevaluată. Amazon, pe care de multă vreme o consider supraevaluată are 60, iar Apple e ceva mai aproape de pământ cu 28. Spre comparație, vă voi spune că Hidroelectrica are puțin peste 8, iar SNP pe la 9,5! Să nu rămânem însă aici deoarece surprizele abia acum încep.
Un alt indicator pe care mă uit este P/S. E un raport simplu între capitalizarea companiei și cifra de afaceri, indicându-ne cât este dispus cumpărătorul acțiunii respective să plătească pentru fiecare unitate monetară generată de societatea în cauză. Un P/S sub 1 ne indică o societate posibil subevaluată, în timp ce unul peste 1 ne indică o societate posibil supraevaluată. Bun, cât credeți că este P/S în cazul Nvidia? Mai are puțin și ajunge la 50!!! În termeni bursieri așa ceva era până de curând imposibil de digerat. De ce? Pentru că e ilogic.
Un P/S de 50 înseamnă că dacă acea companie ar transforma întregul său venit în dividende timp de 50 de ani, abia atunci ai putea să-ți amortizezi prețul plătit. Doar că nu poți transforma întregul venit în dividende pentru că ai angajați, utilități, alte costuri de funcționare, taxe și impozite și multe alte chestii de plătit. Poți spune că estimezi o dezvoltare spectaculoasă a companiei, dar cât ar fi necesar să fie această dezvoltare în condițiile în care randamentul actual al dividendelor este de 0,02%??? Cu cât ar fi nevoie să explodeze veniturile ălea și cât și-ar putea optimiza acea companie costurile pentru a ajunge cât de cât la normalitate? Cu alte cuvinte, la ce evoluție se speră pentru a plăti 50 de dolari pentru fiecare dolar din cifra de afaceri?
Privind în context raportul P/S, vom constata că supraevaluatul Amazon are un raport de „doar” 1,89, în timp ce Apple e pe la 7, Microsoft a decolat pe 14, iar Google la 6. E clar că situația e sărită rău de la normal. La noi Hidroelectrica are un P/S de peste 4, iar SNP surprinde cu un preț cât se poate de corect evaluat, anume la 1!
Aș putea să vă înșir numeroși alți indicatori care sunt efectiv halucinanți. Nu o fac deoarece situația ar fi similară. Concluziile însă sunt cât se poate de interesante. Bursa e o instituție menită a tranzacționa bucăți din companiile listate, la prețuri cât de cât corecte. E clar că indicatorii de evaluare și cei financiari sunt doar fotografii de moment, însă acestea sunt datele pe baza cărora se cere să luăm decizii raționale.
Ceea ce vedem acum în toată lumea occidentală este că piața bursieră s-a transformat din una în care investitorii își bazau decizia pe judecăți raționale într-o mega schemă piramidală. Nu sunt vorbe mari! De-atâta amar de vreme „isteții” îmi dau peste nas spunându-mi: „Ia uite cât a ajuns Amazonul! Tu spuneai că e supraevaluat!”. De altfel nu doar eu văd așa situațiile, ci inclusiv insiderii care profită de nebunie vânzând la greu acțiuni. E greu de crezut că actualele prețuri se vor întoarce vreodată. Dar să nu ne grăbim: resursele de nebunie par nelimitate în vremurile noastre.
Așadar, dacă e să dau o recomandare în ton cu vremurile pe care le trăim, aceasta este cumpără! Dacă însă e vorba să dau o recomandare bazată pe rațiune, atunci treburile se întorc radical și nu pot spune decât să vedeți cum faceți ca să scăpați din casa de nebuni!
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Despre căderea marelui scamator
2024 – ce urmează?
yogaesoteric
15 martie 2024