Cu cât se intră mai adânc în interiorul pământului, cu atât se descoperă mai mult fier oxidat, spre surpriza oamenilor de știință
O săpătură mai adâncă în scoarța terestră a scos în evidență faptul că există sub pământ concentrări de fier oxidat, similar cu rugina pe care o vedem la suprafața planetei noaste, în granate feroase din interiorul diamantelor. Rezultatul i-a luat prin surprindere pe geologi, asta deoarece, cel puțin teoretic, ar exista foarte puține modalități prin care fierul să se oxideze la o adâncime atât de mare.
„La suprafața Pământului, unde există oxigen, este normal ca fierul să oxideze în timp, dar în adâncul Pământului nu. Ceea ce am descoperit a fost exact opusul: cu cât mergem mai în adâncime, cu atât descoperim mai mult fier oxidat”, a declarat Thomas Stachel, profesor din The Department of Earth and Atmospheric Sciences de la the University of Alberta și co-autor al studiului.
Studiul sugerează că vinovat de acest fenomen ar fi carbonul de suprafață, care coboară sub formă de carbonați până la cel puțin 550 de kilometri sub suprafața terestră și unde se poate topi și poate reacționa cu rocile din jur. În același timp, cercetarea contribuie la o mai bună înțelegere a ciclului global al carbonului, care implică transportul carbonului de suprafață înapoi în mantaua Pământului. De asemenea, cercetarea arată că ciclul de carbon se extinde adânc în manta, poate până la limita de bază a acesteia.
Citiți și:
Secretele formidabile ale Pământului – de vorbă cu cercetătorul Ştefan Marincea, de la Institutul de Geologie al României
Fascinaţie şi mister. Top 10 cele mai bizare minuni ale lumii
yogaesoteric
17 iulie 2018
Also available in: Français