Cu ce substanță chimică au îmbolnăvit americanii peste un milion de vietnamezi în timpul războiului din Vietnam
În timpul războiului din Vietnam, mai exact între anii 1961 și 1971, armata americană a pulverizat o gamă largă de erbicide pe mai mult de 4,5 milioane de acri din Vietnam, pentru a distruge culturile agricole și pădurile folosite de trupele nord-vietnameze drept ascunzători. În total, forțele americane au folosit mai mult de 20 de milioane de galoane de erbicide în Vietnam, Laos și Cambodgia în timpul acestor ani, afectând atât culturile cât și sursele de apă utilizate de populația nativă non-combatantă.
Agentul Orange a fost cel mai utilizat produs chimic în timpul războiului, iar pe lângă efectele dăunătoare asupra mediului, substanța a provocat probleme majore de sănătate pentru multe persoane expuse și continuă să o facă și în zilele noastre. Guvernul din Vietnam susține că până la 3 milioane de persoane au suferit boli din cauza agentului Orange. Crucea Roșie din Vietnam estimează că până la 1 milion de persoane, din 1970 și până astăzi, au suferit ori s-au născut cu dizabilități sau au probleme de sănătate ca urmare a contaminării solului și a aerului cu agentul Orange.
Deși chiar și cercetările americane au arătat faptul că agentul Orange este capabil să producă mutații genetice, ducând la diferite boli și dizabilități în rândul descendenților victimelor expuse, Guvernul Statelor Unite a contestat aceste cifre prezentate de Crucea Roșie vietnameză. Americanii au observat o creștere semnificativă a cazurilor de leucemie și diverse alte tipuri de cancer la veteranii americani expuși la această substanță în timpul războiului din Vietnam, însă nu se arată foarte convinși de dezastrul pe care l-au generat. Și până la urmă, de ce ar recunoaște? Ca să plătească daune pentru crime împotriva umanității?
Conform cercetărilor, pe lângă ingredientele active ale agentului Orange, care au făcut ca plantele să-și piardă frunzele, agentul chimic conținea cantități semnificative de tetraclorodibenzo-p-dioxină, numită adesea TCDD, un tip de dioxină extrem de periculos. Aceasta este un compus chimic foarte persistent care, odată eliberat, este prezent pentru mulți ani în mediul înconjurător, în special în sol, la nivelul lacurilor dar și în animale. TCDD se acumulează în țesutul gras al peștilor, păsărilor și al altor animale. Astăzi, expunerea umană la acest compus se face în primul rând prin consumul de carne, produsele lactate, ouă, crustacee și pești contaminate.
Studiile efectuate pe animale de laborator au dovedit că dioxina este foarte toxică chiar și în doze foarte mici. Este universal cunoscut faptul că aceasta este un agent cancerigen. Expunerea pe termen scurt la dioxină poate cauza înnegrirea pielii sau probleme hepatice. În plus, dioxina poate provoca diabet de tip 2, disfuncții ale sistemului imunitar, tulburări nervoase, disfuncții musculare, tulburări hormonale și boli cardiace. Dezvoltarea foetușilor este deosebit de sensibilă la dioxină, care afectează, de asemenea, dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la foetus.
Citiți și:
Minciuni care au ucis milioane de nevinovaţi
Substanţele toxice din mediu afectează nu numai organismul expus ci şi urmaşii fiinţei respective, prin moştenire epigenetică trans-generaţională
yogaesoteric
16 noiembrie 2018
Also available in: Français