„Cu mici excepții, cele două propuneri legislative ale Ministerului Educației sunt niște aberații. Un genocid educațional”
Senatorul AUR, Rodica Boancă, a criticat, recent, proiectele legilor educației puse în dezbatere publică de ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, catalogându-le drept „genocid educațional”.
Senatorul susține că dacă legile educației vor trece în acest mod, sub această formă inițiată de minister, „care se bate cu pumnul în piept spunând că s-a consultat cu toate ONG-urile și cu toată societatea civilă, atunci va fi foarte grav pentru copiii noștri și pentru viitorul lor”.
Rodica Boancă susține că, după 1989, sistemul de învățământ „a fost șters cu buretele, deși era unul dintre cele mai bune din Europa și nu numai, chiar dacă funcționa într-un sistem politic rău”, făcându-se în schimb tot felul de experimente pe copii cu fiecare ministru venit în funcție.
„În 32 de ani am avut 30 de miniștri ai Educației, practic, «anul și cârlanul» cum ar veni, ba chiar în 2012 au fost patru miniștri într-un an (…). Nu credeam că după Ecaterina Andronescu vom avea pe cineva mai rău de-atât. Dar iată că a fost. Îl văd pe domnul Cîmpeanu, pe care toată lumea l-a perceput ca pe un prinț pe un cal alb, un salvator al sistemului de educație, în transă și mergând în orb așa, foarte hotărât să distrugă absolut tot. (…) O mizerie de nedescris se petrece în învățământ.
Dragi români, părinți, dragi profesori, dacă nu va exista o mobilizare generală și dacă reglementările vor rămâne așa cum dorește domnul Cîmpeanu, va fi grav. Adică dumnealui dorește ca bacalaureatul în 2027 (și har cerului că atunci nu va mai fi domnul Cîmpeanu ministru), să conțină o singură probă de competențe generale, din limba română, matematică, științe, istorie, geografie și două probe de limbi străine. Acestea sunt propunerile din noua lege. Potrivit propunerilor, elevii care încep clasa a IX-a în 2023-2024 vor susține Bacalaureatul astfel. Deci limba română va deveni facultativă doar pentru cei de la Uman, în schimb, cei care învață în licee în limba maternă (…) vor putea susține o probă obligatorie. (…) Din punctul meu de vedere, acest aspect este o ofensă și va produce un genocid educațional.
În condițiile în care oricum copiii nu prea mai sunt înclinați către învățătură cum erau înainte, către cultură, vor ajunge să nu mai știe nici să scrie corect în limba română. (…) Un alt aspect este legat de liceele tehnologice. M-au sunat colegii și mi-au spus că liceele tehnologice vor deveni licee profesionale, vezi doamne. (…) Nu văd o logică și o coerență în toată structura asta, decât o babilonie, o nemernicie și o nesimțire (…). Cu mici excepții, cele două propuneri legislative ale Ministerului Educației sunt niște aberații și niște ofense. Umilesc profesorii în ultimul hal. Am fost sunată și de colegii din cabinetele de consiliere psihologică. Și acolo se va produce o mare nenorocire. Foarte mulți dintre ei sunt profesori, au dat titularizarea, au fost inițial angajați, după aceea au devenit profesori consilieri. Din noua lege, dispare noțiunea de profesor, dar oamenii aceștia se vor întoarce sub tutela școlilor. Ce înseamnă asta? Dumnezeu știe, pentru că nu există nicio logică”, afirmă senatorul AUR de Ialomița.
Senatorul susține că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) nu este de acord cu aceste legi și roagă părinții, societatea civilă, cadrele didactice să semneze petiția prin care se cere ca dezbaterea pe aceste legi să fie prelungită.
„Vă solicit și vă rog să semnați acea petiție prin care se cere de către societatea civilă ca dezbaterea pe aceste legi să fie prelungită. Nu întâmplător au lansat aceste legi în timpul vacanței, pentru ca profesorii să nu fie foarte atenți, să nu-și bată prea mult capul, să nu vorbească între ei… Eu știu că noi, cadrele didactice, avem o problemă în ceea ce privește unitatea, deși noi s-ar cuveni să fim un exemplu pentru copii în ceea ce privește apărarea drepturilor, impunerea voinței democratice până la urmă, de aceea fac un apel în primul rând către colegii mei, către profesori, să formeze grupuri de lucru în fiecare școală și să transmită ministerului obiecțiile, nu numai la nivel sindical, ci la nivel de fiecare școală în parte. Este, dacă vreți, vital să facem aceasta, pentru că altfel nu va mai fi o a doua șansă (…)”, a mai spus senatorul AUR, Rodica Boancă.
Rodica Boancă este de părere că resursa umană din sistemul de învățământ este „pur și simplu devorată” sistematic, iar elevii nu reușesc în anii de școală să fie mobilizați în așa fel încât să-și depășească limitele, să aibă capacitatea de sinteză, să acumuleze cunoștințe utile, ci doar să parcurgă anumite materii, astfel încât, mulți dintre ei, nu reușesc să asimileze noțiuni elementare. Mai mult decât atât, lipsa de predictibilitate din sistemul de învățământ, materiile stufoase și depășite, duc sistemul de învățământ către dezastru, iar pe copii către analfabetism funcțional, către mediocritate, iar în final către abandon și infracționalitate.
„Este important să avem un sistem de educație performant, coerent, stabil, pentru elevi și pentru profesori, pentru părinți, predictibil, adaptat pieței muncii, un sistem de educație care să formeze, din punct de vedere cognitiv, în primul rând copiii și un sistem de educație de care copiii să nu fugă, care să le ofere acestora tot suportul. Dacă în doi ani, maxim, România nu-și investește toate resursele în educație, o să ne gândim la anii 2020-2022 cu nostalgie… Pentru că abandonul școlar va crește, infracționalitatea va crește, cei care nu merg la școală nu vor fi adaptabili în societate, nu își vor găsi de muncă și atunci resursele lor vor fi inexistente, iar frustrările lor vor conduce la infracționalitate crescută, la tentația de a intra în găști, de a face acțiuni ilegale, de a câștiga bani prin mijloace ilicite.
În plus, vom ajunge în situația în care nu vom mai avea profesioniști în multe domenii. Pentru că sistemul plafonează copiii, îi învață că e bine să rămâi la un nivel mediocru, fără a exista competitivitate. Iar atunci când nu există competiție, există turma. Din fericire, mulți dintre copii au o capacitate extraordinară de a se adapta, de a absorbi cunoștințe, de a învăța. Problema suntem noi, adulții, care permitem ca acești copii să devină inadaptabilii societății de mâine, care nu vor crede că pot, că au capacitatea de a asimila mai mult, care nu vor crede că se pot autodepăși în fiecare zi. Asta este problema, că noi, adulții, încurajăm mediocritatea, prin lipsa noastră de implicare. Consecințele a ceea ce se petrece astăzi vor fi dezastruoase. Eu sunt îngrozită.
Dar noi, cei din AUR, nu-i putem obliga și nu-i putem opri, pentru că suntem foarte puțini, suntem 30 de parlamentari. Nu avem cum să oprim nebunia asta singuri. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Aceste legi ale Educației sunt criminale. În învățământul preuniversitar s-a lovit cu picioarele. Cîmpeanu și-a băgat picioarele în sistemul de învățământ preuniversitar. Dacă în sistemul universitar a făcut câteva adnotări bune, acolo unde îl doare, pentru că el este din universitar, în cel preuniversitar s-a intrat cu bocancii. Nu știu dacă își asumă cineva ce se petrece acum.
Dacă aș fi fost în locul lui Cîmpeanu aș fi modernizat școlile, aș fi urmărit și m-aș fi zbătut să atrag fonduri din toate părțile, aș fi creat un sistem public de donare, aș fi făcut orice să atrag finanțe și să ofer copiilor siguranță în școli, aș opri bullying-ul prin introducerea uniformelor, aș fi făcut ceva mai mult ca să-i atrag spre școală, spre activități extrașcolare, și mai puțin pe stradă, mai puțin la meditații. Nu transformări de genul trecerii Inspectoratelor la statutul de Direcții, ca să fie mai ușor să le politizezi, să creezi comisii și comitete, nu să muți psihopedagogii de la o școală la alta și multe alte inepții. Așadar, va fi tot mai greu să aduci în țară o coerență și să ai în viitor oameni capabili, pentru că generațiile de azi vor porni greu și foarte urât în această viață”, a conchis Rodica Boancă.
Citiți și:
Ministerul Educației este somat oficial să retragă proiectul de lege anticonstituțional „România Educată” ‒ un atac la interesul superior al copilului prin subminarea autorității părintești până la anularea acesteia
Noua Lege a Educației elaborată de profesorul Florian Colceag. Principii generale
yogaesoteric
16 octombrie 2022