Gata cu dezinformarea: Ministerul Adevărului – Se naște „Redacția europeană de știri”

Optsprezece agenții de presă din întreaga Europă s-au reunit într-o redacție pentru a relata despre viitoarea Uniune Europeană: acesta este, pe scurt, obiectivul European Newsroom, un proiect de cooperare finanțat de Comisia Europeană la care participă ANSA, AFP, DPA și multe alte ziare naționale.

Un spațiu jurnalistic paneuropean, așa cum l-a numit comisarul european pentru piața unică, Thierry Breton, a fost inaugurat la sediul agenției de presă belgiene din Bruxelles.

La botezul Erasmus al jurnalismului au fost prezenți, printre alții, vicepreședinții Comisiei Europene Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, și Margaritis Schinas, responsabil pentru promovarea stilului de viață european.

Ambasadorul Francesco Maria Talò, reprezentantul permanent al Italiei la NATO, directorul general al ANSA, Stefano De Alessandri, și directorul general al DPA, Peter Kropsh, printre alții, au participat, de asemenea, la eveniment.

European Newsroom „împotriva dezinformării”

O colaborare între agențiile de știri europene pentru a împărtăși cele mai bune practici, pentru a îmbunătăți calitatea știrilor și pentru a combate dezinformarea: acesta este scopul European Newsroom”, a declarat De Alessandri înainte de eveniment.

Oficial, proiectul urmărește să încurajeze spiritul de cooperare între jurnaliștii din UE și din țările candidate, consolidând spațiul european de informare și accesul cetățenilor la informații de calitate, care acționează, de asemenea, ca o barieră împotriva răspândirii dezinformării. Pe lângă activitatea editorială, jurnaliștii ziarelor implicate vor participa, de asemenea, la cursuri de formare, de exemplu, în ceea ce privește știrile false și verificarea faptelor.

Dacă avem în vedere și numai experiența din ultimii doi ani, în care cenzura punctelor de vedere contrare celor agreate de autorități s-a ridicat la cote nemaiîntâlnite, ne putem da seama cu ușurință cum se va traduce în practică activitatea noului proiect – un veritabil Minister al Adevărului.

Citiți și:
Între „libertatea presei” și „presa liberă”
Noul jurnalism și cenzura
Limitele jurnalismului

 

yogaesoteric
16 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More