Cu un pas mai aproape de calculatorul cuantic. «Este Sfântul Graal al ştiinţei». Va da răspunsul la mari întrebări ale lumii

O echipă internațională de oameni de știință a prezentat în premieră un proiect pentru construcția primului calculator cuantic care va revoluționa tehnologia de calcul și va putea rezolva probleme complexe și misterele Universului – genul de probleme pentru care cele mai puternice calculatoare din prezent ar avea nevoie de milioane sau chiar miliarde de ani pentru a le rezolva.

Munca cercetătorilor are potenţialul de a revoluţiona informatica, industria, ştiinţa şi comerţul la o scară apropiată cu cea produsă în momentul inventării computerului.

Dacă va funcţiona, computerul va putea răspunde la cele mai ample întrebări despre viaţă, univers şi lumea înconjurătoare.

,,Timp de mulţi ani s-a crezut că este imposibilă construirea unui computer cuantic”, spune profesorul Winfried Hensinger, director al Ion Quantum Tehnology Group și coordonator al proiectului.

,,Prin munca noastră am dovedit că procedura este posibilă, dar am prezentat şi un plan îndrăzneţ de construire a unei tehnologii la scară mare”, adaugă el.

Winfried Hensinger, profesor la Universitatea din Sussex, Regatul Unit, a subliniat faptul că de această dată este vorba chiar de asamblarea unui astfel de calculator funcțional și nu de un alt studiu academic despre potențialul unei astfel de mașinării.

Pentru a construi un astfel de calculator, cercetătorii vor apela la microunde pentru a controla atomii individuali. „Folosim noi concepte ce pot simplifica enorm de mult construcția unui calculator cuantic”, a precizat Winfried Hensinger.

Echipa de cercetători va construi în doi ani un mic prototip al calculatorului cuantic ce va integra toate tehnologiile existente necesare pentru a putea valida conceptul.

Mașinăria cuantică va fi dotată cu un sistem sofisticat de vid și cu module cu cipuri cuantice de siliciu ce vor conține particule excitate în câmpuri electrice. Un astfel de calculator se va baza pe proprietățile cuantice ale materiei, conform cărora o particulă elementară poate avea diferite stări în mod simultan, trecând de la una la alta prin salt și nu în mod continuu.

Aceste caracteristici oferă un potențial de calcul exponențial superior celui al calculatoarelor actuale care utilizează sistemul binar de 0 sau 1. Un calculator cuantic este un calculator a cărui funcționare se bazează pe fenomenele cuantice de superpoziție și „entanglement” (inseparabilitate cuantică) și folosește „qubiți” în locul biților clasici de informație. În vreme ce biții pot fi 1 sau 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, fapt care permite în mod automat efectuarea unui număr exponențial mai mare de calcule într-un interval de timp exponențial mai scurt.

Superpoziția, care face ca mașinile cuantice de calcul să fie atât de performante, le face să fie și extraordinar de greu de construit. Ionii aflați în stare de superpoziție trebuie să fie perfect izolați de mediul înconjurător pentru a nu-și pierde această calitate cuantică. Chiar și puțină căldură degajată din apropiere poate duce la „prăbușirea” ionilor din starea cuantică de superpoziție într-una din stările potențiale și atunci supercapacitățile de calcul ale unui computer cuantic sunt practic înjumătățite.

Diferitele părți integrate sau interfețe ale viitorului calculator cuantic vor fi interconectate prin câmpuri electrice și nu prin cabluri și mufe ca la calculatoarele din prezent. Această nouă abordare permite o circulație de 100.000 de ori mai rapidă a particulelor cu sarcină electrică între diferitele interfețe ale mașinăriei.

Un astfel de calculator poate realiza un calcul factorial al unui număr cu 614 cifre în 110 zile, conform oamenilor de știință implicați în proiect – adică poate înmulți numărul respectiv cu toate numerele naturale mai mici decât el, mai puțin 0 (spre exemplu 4 factorial este 4x3x2x1=24 în timp ce 15 factorial este 15x14x13…x1=1.307.674.368.000 – pentru a ne da seama de cat de rapid crește valoare acestor rezultate). Astfel de numere uriașe sunt folosite în procese de criptare. Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă acest lucru, DigiCert, o companie americană care oferă certificate digitale pentru comunicații securizate obișnuite, explică faptul că, dacă 1.000 de sisteme desktop cu performanțele din prezent ar fi început să factorieze un număr cu 614 cifre în momentul nașterii Universului, acum aproximativ 13,7 miliarde de ani, nu ar fi terminat până acum acest calcul.

Acest proiect se înscrie în cadrul unui program al Guvernului britanic pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice cu obiectivul de a permite exploatarea lor industrială. La acest proiect participă echipe de cercetători de la Universitatea din Sussex care colaborează cu experți de la Google, de la Universitatea daneză Aarhus, de la Institutul de cercetare nipon RIKEN și de la Universitatea germană Siegen. Startul acestui proiect a fost făcut public în speranța că și alte minți strălucite din domeniul informaticii și electronicii se vor alătura pentru a contribui la nașterea primului calculator cuantic.

,,Este Sfântul Graal al ştiinţei, construirea reală a unui computer cuantic”, spune profesorul Hensinger.

Citiți și:

Undele cuantice – punte de legătură între ştiinţă şi spiritualitate 

Este oare posibilă întâlnirea fructuoasă dintre ştiinţă şi tradiţia milenară a înţelepciunii?

Oamenii de ştiinţă au inventat particula de oxigen care, dacă este injectată, permite continuarea vieţii în absența respirației

 
 
 

yogaesoteric

31 martie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More