Cum a reuşit Stalin să şocheze Parisul cu multe pietre preţioase

 
În 1937, cu ocazia Expoziţiei Internaţionale de Artă şi Tehnică de la Paris, Uniunea Sovietică uimea omenirea cu o hartă a imperiului bătută în pietre preţioase. Moscova era reprezentată printr-o stea făcută dintr-un rubin uriaş, de care erau ataşate secera şi ciocanul realizate din 17 diamante.
 

 

„Pavilionul URSS-ului a fost un simbol al progresului. Reflectă rezultatele cercetărilor întreprinse şi programele implementate. Harta a fost, fără dubiu, cea mai frumoasă piesă expusă”, scria presa sovietică a vremii.

Mândria sovietelor conţinea nu mai puţin de 4500 de pietre preţioase şi semipreţioase şi cântărea 3,5 tone. 667 muncitori au trudit 11 luni încontinuu, dar Stalin a fost mulţumit de rezultat. Toate republicile sovietice străluceau (mai puţin Moldova şi Ţările baltice care nici nu bănuiau ce soartă aveau să îndure câţiva ani mai târziu). Oraşele mari erau marcate prin pietre preţioase montate într-un suport din aur. Numele celor 16 capitale ale URSS au fost „scrise” cu smaralde (în total 1095 astfel de pietre).

 

 
Fabuloasa hartă a fost expusă în Muzeul Hermitage până în 1988 (temporar a fost expusă şi în New York sau Londra). Se spune că, în timpului celui de-al Doilea Război Mondial, acoliţii i-ar fi sugerat lui Stalin să vândă diverse exponate ale celebrului muzeu, dar „tătucul” a refuzat categoric.

 

 

Harta URSS este supusă în prezent unui amplu proces de restaurare şi se spune că va putea fi admirată în curând la Institutul de Cercetări Geologice al Rusiei.

Citiţi şi:

Arhiva Mitrohin şi istoria secretă a KGB (I)

O poveste cu tâlc plină de învățăminte – Stalin, democrația și grăunțele

yogaesoteric
11 octombrie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More