Cum arată o mandala?
Practic, mandala este un “desen” foarte complex construit în jurul unui punct focar sau centru. Acest desen este delimitat, în general, de un cerc (o centură exterioară) şi conţine o serie de cercuri concentrice care simbolizează diferitele faze ale iniţierii sau niveluri de cunoaştere. Aproape toate mandalele conţin şi pătratul (simbolizând conştiinţa terestră) cu patru “porţi”, în cele patru puncte cardinale, pe care îl cunoaştem din reprezentarea tradiţională a yantrelor.
O mandala este mult mai complexă decât o yantra; în afară de forme geometrice sunt reprezentate diferitele tipuri de energii prezente în Univers, fie simbolic, fie ca imagini ale unor divinităţi. În plus, diferitele părţi componente ale mandalei sunt colorate în diferite culori. Toate aceste figuri geometrice, simboluri, imagini şi culori au un rol precis în ansamblul mandalei. Chiar şi cel mai mic detaliu al unei mandale are o anumită semnificaţie precisă. Deci este important de reţinut că nu trebuie modificat nici un detaliu.
În plus, în operarea cu o mandala este foarte important să se cunoască semnificaţiile tuturor acestor detalii. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, este suficient să menţionăm, de exemplu, că în unele cazuri sunt reprezentate imagini suprapuse, dintre care este vizibilă, desigur, doar cea de deasupra; aspirantul trebuie să ştie că există toate imaginile, să le înţeleagă semnificaţia şi să le integreze în practica sa spirituală. Câteva exemple de imagini simbolice des întâlnite în mandale: vasul, roata, oglinda, nestemata, sceptrul şi sceptrul dublu, diferite animale (dragonul, căprioara etc.), floarea de lotus, flacăra, cimitirul etc.
yogaesoteric.net
Also available in: Français