Concentrarea asupra imaginii unei fiinţe spirituale sau a unei zeităţi

In textele yoghine tradiţionale se spune ca “mintea care meditează printr-o continuă devoţiune asupra unei zeităţi este transformată în copia perfectă a acelei zeităţi, devenind puternică şi pură asemeni Ei”. Acesta este un principiu fundamental în procesul adorării atât de familiar in Orient.

  • Adoptaţi o poziţie de meditaţie.
  • Alegeţi-vă imaginea asupra căreia doriţi să vă concentraţi. Poate fi imaginea unei zeităţi hinduse, imaginea unui maestru yoghin sau a unui sfânt sau imaginea lui Iisus.
  • Realizaţi toate fazele specifice etapei de concentrare descrise în exerciţiul simplu de concentrare.
  • Urmăriţi ca odată cu concentrarea să vă impregnaţi subtil de energia caracteristica a fiinţei asupra căreia realizaţi concentrarea.

La începutul practicii, mintea este foarte instabilă; este de ajuns să conturaţi imaginea şi imediat ea va dispare din câmpul atenţiei. După un anumit interval de timp de practică se întrevede însă o stare de stabilitate mentală suficient de fermă ca atenţia să rămână neîntrerupt focalizată asupra imaginii o perioadă scurtă de timp (10-15 min.), stabilitate care va creşte gradat până la stadiul în care mintea nu mai scapă imaginea din câmpul atenţiei, deoarece puterea ei de pătrundere este deosebită. În această etapă va trebui să realizaţi un efort susţinut pentru a mări claritatea mentală. Apoi veţi urmări din ce în ce mai mult ca odată cu focalizarea asupra imaginii dorite să vă identificaţi cu fiinţa reprezentată prin acea imagine şi să simţiţi ceea ce ea reprezintă din punct de vedere subtil. Acest exerciţiu vă va pune în rezonanţă cu energii cosmice elevate din univers şi de aceea vă va îmbogăţi fiinţa extrem de mult.

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More