Cum comenta presa internațională imediat după victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale din SUA: De la «Noaptea groazei», la Trumpland

 

Presa internațională a reacționat cu șoc și groază, dar și cu neîncredere, la surprinzătoarea victorie a republicanului Donald Trump, care a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din SUA.

„Trumpland”, a titrat tabloidul britanic Daily Mail, care a descris competiția electorală drept „cea mai extraordinară campanie prezidențială din istoria modernă”. Cotidianul britanic The Guardian scria simplu: „Victoria lui Trump șochează lumea”.

Publicația britanică The Economist a descris seara scrutinului din opt noiembrie prin cuvintele „noaptea groazei”. Înaintea alegerilor, The Economist publicase un editorial în care își exprimase convingerea că americanii vor vota împotriva lui Trump. „Experiența, temperamentul și caracterul său îl fac îngrozitor de nepotrivit să devină șeful statului unei națiuni către care se uită pentru leadership restul lumii democratice”, se scria în editorial.

Victoria lui Trump „prevestește o criză a democrației occidentale”, scria a doua zi după alegeri The Financial Times. „Există puține motive să ne așteptăm ca președintele să fie altfel decât candidatul”, scria FT într-un editorial. Succesul lui Trump „reprezintă o repudiere răsunătoare a status quo-ului”, remarca FT, care îl descria pe republican drept „un magnat imobiliar fără experiență în guvernare”. „Acesta este un moment de pericol imens”, avertiza FT, care considera că „victoria lui Trump, venită după Brexitul din Marea Britanie, pare a fi încă o lovitură cruntă dată ordinii liberale internaționale”.

Și alte ziare în Europa au fost la fel de directe: „Statele Unite se tem de o paralizie totală”, anunța cotidianul spaniol El Pais, care scria „cronica unui eșec neanunțat”, remarcând că „valul hispanic nu a mai sosit” și vorbind despre „sinuciderea unei democrații”. Cotidianul spaniol El Mundo titra succint: „Trump, președintele SUA” și prelua o declarație a magnatului american care a afirmase în noaptea alegerilor la sediul său de campanie din New York că va fi președintele tuturor americanilor. „Populismul lui Trump câștigă Casa Albă”, dădea verdictul cotidianul spaniol ABC, care remarcase faptul că „prezența semnificativă la vot a hispanicilor s-a dovedit insuficientă în fața mobilizării muncitorilor albi în favoarea candidatului republican”.

„Donald Trump, un președinte ieșit de nicăieri”, scria cotidianul francez Liberation, care publica sub acest titlu un portret al candidatului republican și vorbea despre eșecul analiștilor americani care au recunoscut la unison „We were so wrong” (Ne-am înșelat atât de tare). „Triumf fără drept de apel al lui Trump”, nota Le Monde, care încerca să liniștească temerile legate de victoria lui Trump, citând un ziarist al publicației, Alain Frachon care amintea că „președintele american are mult mai puțină putere decât ne imaginăm”.

În Mexic, presa s-a concentrat pe scăderea puternică a valorii monedei naționale, peso, la cel mai redus nivel înregistrat vreodată. „Dolarul sparge bariera”, titra El Sol de Mexico, unul dintre principalele ziare din capitala federală mexicană. De altfel, și ziarele din întreaga Europă au scris că data de 9 noiembrie va fi ținută minte drept „o zi neagră” pentru piețele financiare. The Guardian descria  tumultul piețelor drept „Mai mare decât la Brexit”, iar cotidianul francez Les Echos scria despre „O zi neagră pe piețe”.


Citiţi şi:

A câştigat Donald Trump alegerile sau a pierdut Hillary Clinton?

De ce a câştigat Donald Trump? (I)

 

yogaesoteric
17 decembrie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More