Cum hotăra în secret Elena Udrea ce să publice ziarele şi televiziunile: «Scumpete, ţinem foarte mult să apară ştirea aceasta din ataşament!»

 

Procurorii anticorupţie au depus la dosarul „Gala Bute” zeci de emailuri găsite în calculatoarele lui Tudor Breazu – administratorul moşiei de la Nana şi apropiat al Elenei Udrea din care reiese că aceasta îşi dorea un site de dezvăluiri care să se cheme Secretebinepăzite. Astfel, într-un mesaj din 29 noiembrie 2011, intitulat Propuneri de logo şi site, Breazu i-a trimis Elenei Udrea proiectul site-ului: „Cam aşa va arăta. În ataşament sunt propunerile de logo. Reclama se va face când îi dăm drumul. «Secretebinepazite» este cumpărat de mine. Cui să-l dau ca să nu se facă legătura cu tine şi, în acelaşi timp, existând riscul în instanţă împotriva proprietarului (conform noului Cod Civil)? Te pup, Cici”. Răspunsul ministrului: „Chiar lui!”.

Site-ul de investigaţii avea legătură directă cu alegerile care urmau să aibă loc în 2012, ţinând cont că una din temele favorite de discuţii pe email, dintre Udrea şi Breazu, era pregătirea campaniei electorale. În final, site-ul nu a mai fost lansat.

Activitatea postacilor, sub lupă

Cele mai multe emailuri sunt despre activitatea postacilor şi campaniile electorale. Discuţiile erau purtate între Tudor Breazu, Cristi Călugăru şi Luminiţa Kohalmi. Emailuri erau trimise şi către presă. De exemplu, la postul B1 TV mesajele erau trimise directoarei de ştiri Aura Ţiţirigă, la Realitatea TV şi realitatea.net către Sorin Enache şi Sorin Kosz, la publicaţiile şi televiziune din trustul Media Pro, directoarei de comunicare Maria Apostol, iar la Evenimentul Zilei, către fostul redactor-şef, Vlad Macovei, dar şi către Dan Andronic.

Potrivit actelor de la dosar, cele mai multe „indicaţii” erau transmise către posturile B1 TV şi Pro TV. De regulă aceste redacţii primeau ştiri gata scrise, sau idei de reportaje favorabile. Erau şi mesaje care cereau insistent scoaterea unor ştiri nefavorabile postase pe site-urile instituţiilor de presă. Actele din cel de-al treilea dosar deschis la DNA pe numele Elenei Udrea, cel denumit „Hidroelectrica” mai arată că în 2012 aceasta ar fi ajuns să-şi construiască propriul trust de presă cu ajutorul unei creanţe primite de la afaceristul Bogdan Buzăianu. Este vorba despre ziarul Evenimentul Zilei şi săptămânalul Capital pe care le-ar fi controlat ca parte dintr-o mită de 5 milioane de dolari.

Breazu ţinea legătura cu presa afiliată. Ce indicaţii dădea

Cele mai multe emailuri au fost descoperite pe calculatoarele lui Tudor Breazu. De altfel, el era cel care ţinea legătura cu şefii din presă. Un exemplu este o discuţie dintre Maria Apostol, fosta şefă a comunicării Pro TV şi Breazu. Din documentele de la dosar reiese cum pe 26 aprilie 2012, atunci când presa scria despre neregulile din „Gala Bute”, Breazu i-a transmis Mariei Apostol un mesaj cu titlul „Pentru Mediafax….urgent!” – şi ataşat un email cu „Precizări Gala Bute”. Maria Apostol i-a răspuns prompt: „A intrat de la 10.12”. În aceeaşi zi Breazu i-a transmis şi directoarei ştirilor B1 TV, Aura Ţiţirigă, acelaşi mail cu „Precizări Gala Bute”, însoţite de „Vă rog să folosiţi informaţiile din ataşament în orice ştire despre subiect. Mulţumesc”. Acelaşi mesaj a fost transmis şi lui Sorin Enache, care ocupa o funcţie de conducere la Realitatea TV. „Salut Sorin, te rog să foloseşti informaţiile din ataşament în toate ştirile despre subiect. Mulţumesc”. Similar, ataşamentul a fost trimis şi lui Vlad Macovei – fost redactor şef la Evenimentul Zilei: „Salut Vlad, avem nevoie de articol pe subiect. Mulţumesc. Seară bună, Tudor”.

„Depublicat by me”

Într-un alt email din 5 mai 2012, Tudor Breazu îi transmitea unuia dintre şefii de la realitatea.net, Sorin Kosz, un mesaj cu titlul „Articole negative B365”. „Sorin, ai în ataşament câteva articole negative la adresa Elenei Udrea, articole apărute în ultimele zile pe b365. Poţi verifica, te rog ce se întâmplă. Mulţumesc. O zi bună, Tudor”. Sorin Kosz i-a răspuns: „Ştirea nu mai este la noi, pe realitatea.net. O să discutăm cu cei de la b365, (care sunt afiliaţi ai noştri, dar nu intră în coordonarea noastră editorială) despre acest subiect.” Pe 16 mai 2012, Sorin Kosz îi mai scrie un email lui Breazu, şi îi dă un link către o ştire negativă, privind organizarea Gala Bute, statul fiind păcălit cu aproximativ 2 milioane de euro din această afacere. „Depublicat by me. Atenţie însă: La click pe linkul de mai jos se mai vede, idem la căutarea pe site – ţine de search-ul în google. Dispare în câteva ore”.

Andronic: „Este pe net de la ora 16.00”

Indicaţii despre ce ştiri ar trebui să apară în presă au fost date şi către Dan Andronic. Astfel, pe 21 ianuarie 2012 Breazu îi trimitea un email lui Dan Andronic, patronul oficial al ziarului Evenimentul Zilei, despre un comunicat al Organizaţiei de Femei a PD-L. Era o reacţie a Sulfinei Barbu, la o declaraţie a Rovanei Plumb, care îi solicitase soţiei preşedintelui ţării, Maria Băsescu, să-l determine pe fostul şef al statului să demisioneze. Breazu i-a transmis lui Andronic: „Ar trebui să ajungă în ziar/site. Mulţumesc. Seară Bună, Cici”. Andronic i-a răspuns: „Este pe net de la ora 16.00”. Pe 14 februarie 2012, Dan Andronic îi trimitea Elenei Udrea un link către un editorial de-al său. Se chema: Cine nu are nevoie de Elena Udrea. Mesajul: „Trebuie promovat”. Mailul a fost redirecţionat de Elena Udrea către Tudor Breazu.

„Nişte imbecili. Ce-i cu articolul ăsta?”

Pe 19 februarie 2012, un articol publicat în Evenimentul Zilei stârneşte o adevărată discuţie între Tudor Breazu şi Cristi Călugăru, unul dintre consilierii Elenei Udrea. Articolul se chema: Conţinutul decolteului Elenei Udrea este 100% natural. Era un interviu cu Dan Silviu Boerescu în care acesta spunea că la sesiunea foto pentru Tabu a descoperit că sânii Elenei Udrea sunt naturali 100%, dar totuşi a mai retuşat-o pe ici, pe colo şi anume prin punctele esenţiale doar fiindcă aşa se poartă. La vederea acestor afirmaţii, Tudor Breazu a răbufnit la Cristi Călugăru: „Nişte imbecili. Ce-i cu articolul ăsta? Îl scoatem, da?” Cristi Călugăru: „Dacă se poate, da”.

Cum a dispărut un articol din ZF

Nici Ziarul Financiar nu a scăpat de criticile oamenilor Elenei Udrea, potrivit datelor de la dosar. Articolul cu titlul Elena Udrea i-a vândut un apartament de 240.000 de euro fondatorului Universităţii Spiru Haret apărut pe 11 aprilie 2012 în Ziarul Financiar l-a nemulţumit pe Tudor Breazu care a mustrat-o pe Maria Apostol de la Pro TV. „Iese imediat”, a răspuns Maria Apostol, la solicitarea lui Tudor Breazu. După câteva minute, ea a revenit şi i-a spus: „Rezolvat”. Atunci când Guvernul a aprobat un program de construcţie de locuinţe, în parteneriat public-privat, Tudor Breazu a contactat-o din nou pe Maria Apostol. Emailul: Subiect de ştire: „Scumpete, ea ţine foarte mult să apară ştirea din ataşament. Vezi, te rog, ce poţi face. Dacă intră chiar la ştirile de la ora 19.00, cred că nu mă dă afară! Pup!”

Oferta de la Media Pro

Tudor Breazu avea şi propuneri de campanii pentru promovarea Elenei Udrea în emisiunile trustului Media Pro. Astfel, el propunea pentru „emisiunea «După 20 de ani» (filmările vor avea loc pe 6 sau pe 7 mai, când vrei tu, am nevoie de temele pe care vrei să le atingi, săptămâna viitoare îţi dau temele pe care vor ei să le atingă), sau «Doamne de poveste» (vor să folosească reportaje cu cazurile sociale în care tu te-ai implicat sau ai ajutat, eşti de acord să o intervieveze pe Doamna Udrea? Poţi lăsa apoi ce crezi tu că e bine, eşti de acord să vorbeşti despre tatăl tău?, ai fotografii/filme în arhiva personală pe care ai vrea să le dai pentru emisiune, când vrei să se facă filmările). Alte oferte erau la Ştirile Pro TV – Îmi spui exact ce/cum vrei sau la Ziarul Financiar, Mediafax, Business Magazin, «Ce se întâmplă doctore?», videochat. Unde crezi că e bine”.

Ştirea „pe surse” despre şefa SGG

Erau momente în care Tudor Breazu se consulta cu Elena Udrea despre materialele care urmau să apară în presă: „Elena, în ataşament este un text mai vag pentru Evenimentul Zilei. Îl trimit către Dan (Andronic – n.r.) ca să intre în ziar”. Titlul textului: „Potrivit unor surse din Palatul Victoria, Preşedintele Băsescu i-ar fi cerut premierului Boc înlocuirea Danielei Andreescu”. Andreescu ocupa funcţia de secretar general al Guvernului. Elena Udrea, către Tudor Breazu: „Ok. Pare ok ca ştire, dar cred că trebuie preluat mai bine de pe un blog, unde să fie mult mai detaliat”. Pe 4 ianuarie 2012, Tudor Breazu primeşte un email de la Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Elenei Udrea, care avea patru propuneri de ştiri pozitive, şi-l retrimite către Aura Ţiţirigă. „La mulţi ani! Şi un an nou cum vă doriţi. Aveţi mai jos un mail cu o ştire pozitivă. Mulţumesc”. Aura Ţiţirigă i-a răspuns: „Ştirea 1 şi ştirea 3 le-am dat deja. Le-am dat să facă ştirea 2. La mulţi ani!”.

Sfaturile Nicoletei Savin

Probabil cele mai multe emailuri erau transmise de fosta jurnalistă Nicoleta Savin, care făcea revista presei pentru PD-L şi Elena Udrea. Nicoleta Savin îi transmitea mai multe sfaturi Elenei Udrea. De exemplu, ca reacţie la o declaraţie a lui Victor Ponta, care ameninţa cu „Indisponibilizarea averii” Elenei Udrea, fosta jurnalistă scria: „ALERTĂ: Eee, aici e aici. USL pune de pe acum bazele unei mari mizerii, pe care vrea să o ducă în mentalul colectiv. Una este să vă facă proşti, mafioţi, slugi, borfaşi, alta este să promiţi public că nu veţi plăti datoriile pentru PNDI şi vei sechestra averile. Ponta se dă de gol că a început să acţioneze deja: «Aceia nu-i vom plăti şi le-am spus de câte ori am avut ocazia şi investitorilor români şi băncilor». Este debutul operaţiunii «Elena Udrea, ţapul ispăşitor al epocii Băsescu». Convoacă pe cine crezi de cuviinţă (nu-i bine să faci valuri, apelează la oamenii de încredere, care nu te vând) şi găsiţi cele mai bune strategii de contracarare a porcăriei. Iartă-mă, dar n-o pot numi altfel”.


Citiți și:

Manevrele din culisele puterii: acuzaţii de corupţie şi crimă organizată la nivel înalt

Dezvăluiri: DNA arestează doar păpușile, nu și păpușarii sistemului

Jurnalul unui fost jurnalist. Seara în care Sorin Ovidiu Vântu, Vlad Filat și Vladimir Plahotniuc și-au împărțit Republica Moldova

 

yogaesoteric
9 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More