Cum îţi dai seama că te minţi pe tine însuţi? 10 metode prin care să opreşti acest obicei toxic
Îi minţim pe ceilalţi crezând că vom evita suferinţa şi de cele mai multe ori acţionăm astfel şi faţă de propria persoană. Însă dacă uneori putem găsi „explicaţii” pentru care îi minţim pe ceilalţi, de ce procedăm astfel şi cu noi înşine?
În acest articol, vei găsi „indicii” care îţi arată că te minţi pe tine însuţi, cât şi câteva posibile metode prin care poţi renunţa la acest obicei. De asemenea, la final vei găsi un exerciţiu de conştientizare care să îţi fie de folos când te confrunţi cu astfel de situaţii.
Îţi dai seama că te minţi pe tine atunci când:
– Cauţi din răsputeri motive pentru a rămâne într-o situaţie care te dezavantajează (o relaţie toxică, un job plătit prost, o prietenie care scârţâie etc).
– Iei acele decizii care par „corecte” din punct de vedere raţional, însă înlăuntrul tău simţi că nu sunt cele mai potrivite.
– Te simţi anxio(a)s(ă) în majoritatea timpului.
– Cauţi întotdeauna o situaţie în care să te simţi confortabil, chiar dacă aceasta nu îţi aduce evoluţia personală.
– Îţi negi pasiunile şi eviţi să faci acele activităţi care îţi aduc bucurie. Acest comportament arată o negare a Sinelui tău cel mai înalt.
– Trăieşti cu impresia că poţi face totul singur(ă).
– Pui nevoile celorlalţi mai presus de ale tale. Te minţi pe tine în momentul în care neglijezi faptul că ai nevoie să ai grijă de tine.
– Cauţi metode de a te distrage pentru a rămâne deoparte de ceea ce este important pentru tine.
– Îţi iei angajamente nefavorabile ţie deoarece crezi că nu meriţi mai mult decât ceea ce primeşti.
– Ţii cont de ceea ce spun ceilalţi despre tine şi le permiţi acestora să îţi direcţioneze acţiunile.
– Îţi ignori intuiţia sau acel sentiment care îţi spune că „ceva nu este în regulă”.
– Cauţi profit şi popularitate în loc de autenticitate.
– Iei decizii radicale care provin dintr-o stare de spirit joasă în loc să acţionezi atunci când eşti calm(ă) şi raţional(ă).
Alte 3 semne că te minţi pe tine, însă nu eşti conştient(ă) că faci aceasta:
Emoţiile tale nu se potrivesc cu vorbele tale.
Ai încercat vreodată să te convingi că nu eşti rănit(ă) sau furio(a)s(ă), dar emoţiile tale ţi-au spus o altă poveste? Sau ai plâns vreodată deşi ai schiţat un zâmbet, spunând tuturor că eşti bine?
Deşi putem controla vorbele pe care le rostim, aceasta nu este întotdeauna valabil şi în cazul emoţiilor. În momentul în care emoţiile îţi spun una, iar vorbele alta, este semnul cel mai clar că te minţi pe tine. Înfruntând adevărul despre ceea ce simţi te va ajuta să înţelegi ce funcţionează şi ce nu funcţionează în viaţa ta în acel moment.
Urmăreşte să devii conştient(ă) de ceea ce simţi cu adevărat şi exprimă-ţi acele emoţii în mod constructiv. Dacă eşti rănit(ă), spune „Mă simt rănit(ă).” Sinceritatea este punctul în care începe adevărata vindecare.
Faci afirmaţii extreme.
Dacă eşti genul de persoană care îşi repetă propoziţii de genul „Nu există niciun bărbat în lumea asta pentru mine!” sau „Niciodată nu voi avea noroc de un job bine plătit şi care să îmi facă plăcere!”, şi tu intri în categoria persoanelor care se mint pe ele.
Nu numai că îţi repeţi o minciună care devine adevăr pentru tine, însă aceste propoziţii sunt dăunătoare la adresa stimei de sine; sunt iraţionale şi ascund o nesiguranţă pe care o simţi faţă de aceste subiecte. Dacă îţi repeţi adesea aceste cuvinte, întreabă-te dacă nu cumva îţi este teamă de succes sau să fii iubit(ă).
O abordare sănătoasă a vieţii este să consideri că toate posibilităţile sunt valabile, fără a te ataşa de o extremă, indiferent dacă este benefică sau nefastă.
Simţi că nu mai eşti o persoană autentică.
Oamenii care se mint pe ei înşişi au tendinţa de a se întreba foarte des „Cine sunt eu?” sau „De ce am reacţionat astfel? Parcă nu aş fi eu!”.
Când nu eşti autentic, nu te mai simţi confortabil în propria piele, nu mai ştii ce îţi doreşti de la viaţă şi nu mai ştii ce te face fericit(ă). Râzi chiar dacă o glumă nu ţi se pare amuzantă; te duci în locuri în care nu te simţi bine; îţi cumperi ceva ce nu îţi permiţi.
În astfel de situaţii, este indicat să iei o pauză şi să începi un „dialog” cu tine. Începe prin a-ţi dedica în fiecare seară câte 10 minute în care să te întrebi (şi să îţi răspunzi sincer!) cum te-ai simţit de-a lungul zilei. Practicând acest exerciţiu în fiecare zi, va deveni un obicei benefic şi astfel vei deveni mult mai conştient(ă) de emoţiile tale.
Alte modalităţi prin care poţi înceta să te mai minţi pe tine sunt următoarele:
– Fiind destul de curajo(a)s(ă) încât să iei o decizie definitivă – mergând înainte chiar dacă îţi este teamă.
– Asumându-ţi responsabilitatea pentru ceea ce s-a petrecut, se petrece sau urmează să se petreacă.
– Detaşându-te de retrăirea continuă a unor scenarii din trecut.
– Spunând cuiva un adevăr pe care i l-ai ascuns de prea mult timp.
– Luând decizia de a nu te mai minţi începând cu acest moment.
– Iertându-te pentru că te-ai minţit o perioadă lungă de timp.
– Concentrându-ţi atenţia şi energia asupra a ceea ce ştii că este cu adevărat important pentru tine.
– Meditând şi observându-ţi acţiunile ca din exterior, fără a te judeca.
– Întrebând un mentor sau un prieten de încredere ce părere are despre viitorul tău având ca bază acţiunile tale trecute.
– Refuzând să te asociezi cu oameni care nu îţi împărtăşesc valorile.
Exerciţiu de conştientizare
„Treci în revistă” ultimă săptămână din viaţa ta şi întreabă-te cât de sincer(ă) ai fost cu tine şi cu cei din jurul tău. Aminteşte-ţi situaţii concrete în care ai fi vrut să spui ceea ce gândeşti de fapt însă nu ai făcut-o şi apoi răspunde-ţi la următoarele întrebări:
„Cum te-a făcut să te simţi faptul că ai minţit o anumită persoană sau te-ai minţit pe tine?”
„Care este motivul real din spatele acestei minciuni (nu scuză pe care ţi-ai spus-o conştient, ci motivul sincer)?”
„Care este teama cea mai mare cu care te confrunţi dacă vei spune adevărul?”