Cum s-a ajuns la 16,2 trilioane de dolari?

Statele Unite au ajuns să fie cel mai mare debitor al lumii, având în noiembrie 2012 o datorie de 16,2 trilioane de dolari.

Busines Insider a realizat o retrospectivă a evenimentelor care au dus la acumularea acestei datorii uriaşe.

Statele Unite s-au născut îndatorate, notează publicaţia citată. Documentul care atestă acest lucru poartă semnătura lui Alexander Hamilton, primul Secretar al Trezoreriei americane, un economist autodidact. Analiza datează din anul 1790 şi relevă că SUA aveau o datorie de 75 milioane de dolari, adică 30% din produsul intern brut.

De unde provenea această sumă? În primul rând, Congresul Continental, echivalentul Guvernului Federal din prezent, nu aplica taxe. Iniţial, instituţia a încercat să tipărească bani pentru a-şi îndeplini îndatoririle. Această unitate monetară, cunoscută sub denumirea de „continental”, s-a prăbuşit ulterior, din cauza unei susţineri slabe (SUA nu aveau o bancă centrală şi un sistem financiar bine pus la punct), iar bancnotele erau uşor de falsificat.

Această situaţie a inspirat celebra expresie „not worth a Continental” (în română, echivalentul ar fi „nu face nici doi bani”).

În consecinţă, guvernul american a încercat să strângă bani din împrumuturi, apelând la creditori autohtoni, la băncile olandeze şi la guvernul francez.

Ulterior, Hamilton a introdus taxe şi impozite, care au ajutat economia să avanseze, scăzând astfel nivelul datoriei ca procent din PIB, până la nivelul de 10%.

Dolarul a fost adoptat ca monedă oficială a Statelor Unite în 1785. Sistemul monetar federal a fost stabilit printr-o lege intrată în vigoare la 1792, luând astfel fiinţă Trezoreria Statelor Unite. În 1860, datoria ajunsese la 86 milioane de dolari, însă a explodat în timpul conflictului armat, urcând vertiginos la 2,76 miliarde de dolari în 1866, deoarece guvernul federal a trebuit să se împrumute ca să finanţeze acest război civil.

Istoria se repetă, astfel ca înainte de Primul Război Mondial (1914-1918), Statele Unite erau din nou aproape fără datorii, ajungând la un nivel de doar 2,7% din produsul intern brut.

Statul american şi-a adunat banii necesari pentru bătălii prin vânzarea de obligaţiuni către popor, deoarece când SUA au intrat în război, în 1917, naţiunile europene, de la care mai putea împrumuta bani, erau implicate „până peste cap” în conflictul armat, potrivit publicaţiei citate.

După război, datoria a ajuns la 33% din PIB, adică 25 miliarde de dolari. Însă datorită unor surplusuri bugetare şi a unor beneficii financiare obţinute de pe urma perdanţilor, SUA au reuşit să îşi reducă semnificativ datoria, care a scăzut până la 9 miliarde de dolari, în 1930.

În această perioadă, republicanii aflaţi la putere au redus taxele de nenumărate ori, de la nivelurile uriaşe înregistrate în timpul războiului, până la o cifră care permitea ca datoria să fie sustenabilă.

Datoria SUA a urcat cu 150%, din 1930 până în 1939, când se situa la 40,44 miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă, economia s-a prăbuşit, la fel şi câştigurile statului. Datoria a atins un nou nivel maxim, de 44% din PIB, în 1934.

Datoria ca procent în PIB a ajuns la un nou record până la sfârşitul războiului, de 113% din PIB, adică 241,86 miliarde de dolari, în 1946.

Spre deosebire de Primul Război Mondial, de această dată SUA nu s-au mai obosit să-şi plătească din datorii, mai ales că acestea s-au micşorat, raportate la produsul intern brut, care a crescut destul de rapid după terminarea conflictului armat.

În consecinţă, datoria a scăzut ca procent din PIB până la 24% (343,7 miliarde de dolari, adică 1610 miliarde în dolarii de azi), în 1974.

Era Reagan

Spre sfârşitul anului 1980, datoria ca procent în PIB a început să avanseze din nou, după ce SUA au căzut într-o recesiune adâncă, provocată de Rezerva Federală, condusă în acea perioadă de Paul Volcker, care a ridicat dobânda cheie la niveluri istorice, pentru a combate inflaţia, mai notează Business Insider.

Însă factura guvernului a scăzut abia în timpul primului mandat al preşedintelui Ronald Reagan (1981-1985), odată cu reducerea taxelor.

În 1995, datoria publică a ajuns la un nivel uriaş de 3600 miliarde de dolari (sau 5470 miliarde de dolari, la valoarea actuală), însă a scăzut ulterior în timpul mandatelor preşedinţilor George Bush şi Bill Clinton.

Şoc major după prăbuşirea Lehman Brothers

În 2001, nivelul datoriei a ajuns la 33% şi se preconiza că va fi ştearsă în 10 ani. Însă lucrurile nu s-au petrecut aşa. Intrarea în recesiune, combinată cu o reducere a taxelor din 2001 şi 2003, sub administraţia lui George W. Bush, au afectat veniturile colectate la stat.

În consecinţă, datoria SUA a urcat masiv, pentru a finanţa sistemul bancar, care a suferit un şoc major după prăbuşirea instituţiei creditoare Lehman Brothers, în 2008, fapt ce a declanşat criza la nivel mondial.

Datoria publică a urcat cu 70%, de la 3410 miliarde de dolari, în decembrie 2000, la 5800 miliarde de dolari, în aceeaşi lună din 2008, adică 40,5% în PIB.

Marea recesiune

Începând cu anul 2009, datoria a scăpat total de sub control, astfel că SUA au început anul 2012 cu o datorie de 10,48 trilioane de dolari (10480 miliarde). Însă îngrijorător era  faptul că nivelul acesteia urca vertiginos. În primele 11 luni ale anului, datoria a ajuns la 11,42 trilioane de dolari.

Cum s-a ajuns la o datorie de 16,42 trilioane de dolari?

Pe lângă datoria guvernamentală de 11,42 trilioane de dolari, Statele Unite mai au şi o datorie de 5 trilioane de dolari, sumă ce reprezintă obligaţiuni către fondurile de rezervă, din care se plătesc diverse programe, precum cele de asigurări sociale.

Dacă se ia în calcul şi această datorie, atunci se ajunge la o cifră de 100% din PIB.

Ce înseamnă acest nivel pentru SUA? Unii economişti se tem că va deveni o povară, deoarece va duce la creşterea costurilor de împrumut, care vor atârna greu pentru cheltuielile bugetare. Însă, spun alţii, economia Japoniei înfloreşte cu o datorie de peste 200%, astfel că această temere ar putea fi nefondată.

Sursa: ziare.com

Citiți și:
Datoria naţională a SUA a depăşit 10.000 de miliarde de dolari
Dedesubturile trecutului financiar al Statelor Unite


yogaesoteric
5 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More