Cum să abordăm experienţele amoroase
Pentru a trăi un extaz spiritual în timp ce facem dragoste angrenând continenţa sexuală, literatura tradiţională orientală recomandă să ne stopăm, să ne stabilizăm gândurile. Tantrismul afirmă că trebuie să ne deschidem faţă de sexualitate având o minte lipsită de gânduri, stare pe care tocmai de aceea unii o numesc “absenţa minţii” sau “minte pură”. Această recomandare a fost însă adesea interpretată greşit, ad literam, ceea ce ne-ar putea face să credem că misticii îşi întrerup toate activităţile mentale pentru a rămâne într-o stare în care se închid faţă de lume şi se îndepărtează de viaţă.
În realitate, ceea ce se recomandă este, de fapt, oprirea unui anumit mod de a gândi, modul raţional, verbal, conceptual, teoretic, cel care face evaluări, care etichetează totul, cel linear, bazat doar pe reprezentări logice şi discursive. Acesta este modul de gândire în care fiecare din experienţele, percepţiile şi senzaţiile noastre este imediat etichetat, exprimat prin cuvinte, dându-i-se o valenţă filosofică sau morală pozitivă sau negativă.
Acest mod de gândire este asociat cu emisfera stângă a creierului şi ia într-o primă fază forma dialogului sau monologului interior. Într-adevăr, acest gen de gândire atât de specific epocii noastre, nu era încurajat de scrierile străvechi, mistice, care ne recomandă să-l minimalizăm pentru a permite un echilibru, o armonie, între manifestările specifice celor două emisfere cerebrale – cea stângă legată de manifestările logice, raţionale, discursive, şi cea dreaptă căreia îi corespund stările de intuiţie, creativitate, simţ estetic.
Atunci când, în fuziunea amoroasă cu continenţă blocăm ceea ce spuneam că reprezintă gândirea verbală, devenim mult mai conştienţi de ceea ce se petrece în realitate. Începem să simţim că “bem din fântâna vieţii”, de aceea tradiţia tantrică ne îndeamnă să trăim plenar, total şi direct orice experienţă şi să participăm astfel activ şi creator în fuziunea amoroasă. Astfel, devenim mult mai conştienţi, absorbiţi şi dăruiţi în acea trăire, fără a încerca să descriem nici măcar în gând vreo parte a acelei trăiri în cuvinte, în timpul în care ea se desfăşoară. Într-o asemenea fuziune amoroasă tantrică iubiţii sunt mult mai conştienţi de ei înşişi, fiind capabili să se concentreze şi să trăiască total starea de orgasm, deoarece ei nu mai gândesc ci se abandonează percepţiei directe a ceea ce li se petrece, fără ca trăirile care apar să fie filtrate prin ecranul limitat al unui solilocviu intern.
Orice integrare superioară (însuşi geniul creator, fie că este vorba de domeniul ştiinţific sau artistic) implică o capacitate de a condensa şi a păstra în minte aspectele multidimensionale ale unei probleme, aceasta având o valoare mult mai mare decât abilitatea de a le analiza linear, pe bucăţi, fragmentat în timp. Posibilitatea de a percepe realitatea pe diferite nivele, într-o perspectivă cosmică este în mod evident atributul unei fiinţe cu un nivel de conştiinţă superior, capabilă să integreze realitatea din diferite unghiuri. Astfel, un lucru sau fenomen poate fi analizat din punct de vedere vital, creator, sexual, volitiv, afectiv, intuitiv, mental şi spiritual.
La fel ca în orice meditaţie, trăirea amoroasă favorizează un mod creator, intuitiv de percepţie, ce are drept consecinţă trăirea directă, nemijlocită a experienţei. Fără să descriem fiecare senzaţie în parte, şi chiar fără să gândim “Ah, ce bine-i acum” sau “Am o stare foarte elevată” putem simţi direct trăirile care se exprimă acum liber. În jocul amoros tantric, bărbatul şi femeia sunt deschişi faţă de senzaţii, cufundându-se în ele şi nu evaluându-le, experimentându-le plenar şi nu enunţând doar ceea ce ei experimentează. Evident că gândirea raţională rămâne integrată şi ea în ansamblul complex al unei asemenea stări, dar mintea este capabilă acum să cuprindă fără efort, dintr-o dată, toate percepţiile care apar.
yogaesoteric.net