Practicaţi RESERVATUS MENTIS în timp ce faceţi dragoste

În viziunea obişnuită există un spectru foarte larg de atitudini discursive ce ar putea fi considerate drept “normale”. În erotismul tantric însă acesta trebuie redus cel puţin până la nivelul la care el nu mai interferează distorsionant sau nu mai inhibă intimitatea emoţională şi dobândirea experienţei mistice.
Pe de altă parte, comunicarea verbală şi chiar limbajul pot să izvorască dintr-o stare a minţii nondiscursivă. Actul de a vorbi, de a asculta, a citi, a scrie şi chiar dialogul interior pot fi spontane şi în acest caz nu creează nici un fel de probleme. Sistemul Jnana Yoga, ce prezintă o formă de meditaţie cognitivă din care a derivat chiar sistemul Zen, este o cale de folosire spontană, naturală a limbajului, în care ne cufundăm în acesta, fără a urmări neapărat un scop precis definit. De exemplu, dacă ascultăm pe cineva care ne vorbeşte, mintea noastră va putea înţelege mesajul ce ni se transmite dacă noi nu vom face altceva decât să fim atenţi, pur şi simplu la senzaţia de zgomot neplăcut sau dimpotrivă de sunet armonios pe care vocea respectivă îl generează. De fapt, vom înţelege mai clar ce ni se spune dacă nu vom face parafrazări verbale sau speculaţii în noi înşine după fiecare propoziţie.

Chiar şi lucrurile cele mai neînsemnate pot fi percepute prin această atitudine tăcută a minţii care se numeşte RESERVATUS MENTIS. Practicanţii yoghini, în funcţie de calea pe care o abordează, se concentrează adesea pe diferite zone ale corpului sau asupra unor sunete mantrice sau abordează diferite atitudini posturale. Toate acestea au un efect profund calmant, relaxant, ajutând mintea să devină din ce în ce mai liniştită şi sunt toate foarte utile pentru oamenii tensionaţi, stresaţi, ce-şi desfăşoară activitatea cerebrală exacerbând folosirea jumătăţii stângi a creierului. Totuşi, dacă reflectăm, vom sesiza că chiar şi aceste tehnici sunt oarecum plictisitoare dacă le comparăm cu jocul amoros. Şi ce nu ar fi plictisitor?!! Aceasta este partea cea mai frumoasă şi mai transfigurator înălţătoare a vieţii. Sexualitatea abordată într-un mod transfigurator a fost privită adesea de oamenii suficient de lucizi ca fiind modalitatea cea mai rapidă, cea mai uşoară şi cea mai naturală prin care putem atinge experienţe mistice şi mari realizări spirituale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More