Cum se instalează cancerul, fără să bagi de seamă, dacă bei cafea pe stomacul gol


Cafeaua şi ţigările pe stomacul gol şi alimentaţia haotică pot duce la apariţia unuia dintre cele mai răspândite tipuri de cancer.

De vină pentru apariţia acestui tip de cancer este şi moştenirea genetică, dar mai ales stilul de viaţă dezordonat, cu excese şi puţină mişcare. Ţintele sunt persoanele de peste 50 de ani, dar din ce în ce mai mulţi tineri de 20-30 de ani încep să fie afectaţi.

Cancerul de colon  este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în ţara noastră este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.
Acesta defineşte o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormala care cresc şi se multiplică rapid, formând tumori.
Din păcate, boala evoluează mult timp fără simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea în faze incipiente, când poate fi tratată.

Predispoziție și factori de risc

Istoricul familial (rude de gradul I cu cancer de intestin gros sau orice formă de cancer, boli inflamatorii ale colonului, polipoză colică) este un factor important de risc. Polipii adenomatosi care apar în interiorul intestinului gros se pot transforma în cancer în şaptesprece ani de la apariţie.

Ceilalţi factori de risc au legătură cu stilul de viaţă: dieta bogată în grăsimi animale şi prăjeli, fumatul şi consumul de alcool, excesul de cafea (mai ales pe stomacul gol), consumul frecvent de alimente picante sau acre, constipaţia cronică din cauza lipsei fibrelor din alimentaţie, lipsa celor doi litri de lichide pe zi, dar şi lipsa lichidelor calde (supe, ciorbe, ceaiuri), curele drastice de slăbire (o masă pe zi) sau excesele, mesele neregulate sau servite în grabă, stresul, sedentarismul şi epuizarea prin muncă.
Excesul de cafea pe stomacul gol în cazul persoanelor care suferă de constipaţie crește foarte mult riscul apariției cancerului de colon.

O simplă ecografie abdominală poate depista boala în fază incipientă. Alte investigaţii care se pot face sunt testul pentru sângerări oculte, examinare rectală, irigografie, colonoscopie, markeri tumorali, analiza la computer tomograf, imagistica prin rezonanţă magnetică.

Cu cât este depistat mai devreme, cu atât mai bine. Speranţa de viaţă a bolnavilor scade de la 90%, în stadiul incipient al bolii, până la 5%, în ultimul stadiu, când cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros, atrag atenţia medicii.

În medicina clasică, tratamentul bolii înseamnă operaţie, chimioterapie şi radioterapie.


Ce să mâncaţi ca să nu vă îmbolnăviţi

Iată o listă cu alimentele care reglează tranzitul şi previn constipaţia:
– Lactate: lapte dulce, lapte bătut, chefir, iaurt;
– Pâine şi produse de patiserie: pâine integrală, pâine graham bine coaptă, prăjituri cu fructe;
– Fructe: prune, piersici, mere, caise, portocale, mandarine, căpşuni, zmeură, pepene galben, struguri, curmale;
– Supe, ciorbe şi sosuri: nu se recomandă sosurile picante, nici ciorbele acrite cu borş, sare de lămâie sau oţet.
– Legume şi salate: fasole, mazăre uscată, morcovi, varză;
– Băuturi: sucuri naturale, apă plată, ceaiuri din plante (laxative), dar nu ceai chinezesc.

Atenție și la asocierile culinare pe care le faceți: fructele nu se combină cu alte alimente. De asemenea, consumul de carne nu este recomandat. Dacă totuși deocamdată nu ați renunțat la acest obicei nesănătos, nu combinați carnea cu făinoasele.

Nu săriţi peste micul-dejun, respectaţi cele trei mese principale ale zilei şi nu serviţi cina mai târziu de ora 19.00.

Citiţi şi:

CANCERUL continuă să ucidă din ce în ce mai mulţi oameni. Care este realitatea despre lupta împotriva cancerului?

Terapia cu sucuri naturale de legume şi fructe (I)

75% dintre medici refuză chimioterapia pentru ei înşişi. Oare de ce?

 

yogaesoteric
7 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More