Cum se prepară varza murată cu gutui şi mere

Varza murată este un aliment cu nenumarate beneficii, inclusiv cel al conținutului de vitamina B12, foarte importantă pentru funcționarea corectă a creierului. Cei care vor să aducă un plus de savoare acestui aliment, pot încerca reţeta de varză murată cu gutui, mere şi condimente.

 

Ingrediente:

– 30 verze
– 4-5 rădăcini hrean
– 4-5 mere
– 2-3 gutui
– 1 ştiulete de porumb
– boabe de muştar, coriandru, ienibahar şi mărar uscat
– sare grunjoasă (30 de grame pentru fiecare litru de apă)

Mod de preparare:

Varza se curăţă, se scobesc cotoarele, iar în locul gol se pune câte o lingură de sare grunjoasă. În butoi se pun boabe de porumb, mărar uscat, hrean, boabe de muştar, ienibahar şi coriandru, felii de mere şi de gutui, apoi se aşază varza cu scobitura în sus. În locurile libere se pun sferturi de verze roşii. Deasupra se aşază mărar şi 2 scândurele în cruce. Se toarnă apă rece de izvor şi se astupă. Se lasă 2-3 zile la căldură.

Ulterior se mai completează cu varza de rezervă, scobită şi presărată cu sare.

De ce și cum se vântură (pritocește) varza murată?


Vânturarea (pritocirea) murăturilor este un proces necesar zilnic în primele 7 zile. Doar murăturile puse în cantităţi mari (în recipiente de peste 10 litri) au nevoie de vânturare. Dacă nu se pritocesc apare riscul tulburării şi „băloşirii” (cum se zice în grai popular).

Prima versiune (cea mai ştiinţifică metodă) este cea de răsturnare (dacă se poate) sau scurgere prin robinet (dacă butoiul este prevăzut cu aşa ceva) a moarei şi amestecarea ei cu o lingură de lemn, urmată de turnarea înapoi în butoi.

A doua versiune este cea de scoatere a moarei prin aspirare cu ajutorul unui furtun (ca şi benzina din rezervorul maşinii): pregăteşti o găleată încăpătoare, tragi o gură de moare şi pui repede capătul furtunului în găleată. O amesteci un pic în găleată ca să se aerisească şi apoi o torni înapoi.

A treia versiune
: tot cu furtunul dar care nu e chiar atât de bună din punct de vedere ştiinţific – barbotarea (suflarea în furtun până ce moarea face bulbuci). Presupune un efort mare şi nu este nici prea igienic.

Citiți și: 
Medicul Coriolan Dragomir despre beneficiile consumului de varză: «Prin vitamina A, întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii»

5 alimente minune care conţin probiotice, bacteriile care ne protejează sistemul imunitar! 
 

 
yogaesoteric

19 septembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More