Sub un imens ghețar al Antarcticii a fost efectuată o descoperire neașteptată. Despre ce este vorba?

În Antarctica, Pine Island este ghețarul a cărui viteză de topire este cea mai mare. Imensa masă de gheață aproape că se topește văzând cu ochii. Un sfert din pierderile de gheață ale Antarcticii se produc la acest ghețar colosal.

 

Topirea accelerată a ghețarului Pine Island a fost pusă, așa cum era de așteptat, pe seama încălzirii globale. Însă, dacă numai aceasta ar fi fost cauza, Pine Island ar fi trebuit să se topească la fel de încet precum restul ghețurilor antarctice.

Topirea accelerată a ghețarului Pine Island a rămas multă vreme un mister, un fenomen cu origini necunoscute. Dar, de curând, vălul misterului a fost înlăturat. În urma analizării mostrelor de apă preluate din zona banchizei antarctice de vest, din care face parte și ghețarul Pine Island, a fost descoperită o gigantică sursă de căldură existentă în subteran.
Existența acestei surse colosale de căldură reprezintă factorul în baza căruia va putea fi prognozată evoluția viitoare a ghețurilor antarctice din zona banchizei de vest. Totuși, puternica sursă de căldură, care are origini vulcanice, este foarte imprevizibilă.

Actualmente, așa cum arată oceanograful Brice Loose, de la Universitatea Rhode Island, este greu de stabilit modul în care este distribuită căldura provenită din subteran, felul în care această căldură se disipă în stratul de gheață de deasupra, provocându-i topirea.

Este foarte important, pentru omenire, să fie stabilită viteza de topire a ghețurilor antarctice. Aceasta deoarece evoluția procesului de topire influențează în mod direct creșterea nivelului apelor din Oceanul Planetar.

În anul 2017, din ghețarul Pine Island s-a desprins un bloc de gheață formidabil, de patru ori mai mare decât insula Manhattan. Activitatea vulcanică intensă din subsol a fost deconspirată, ulterior, de către concentrația ridicată de heliu-3 existentă în apele din regiune, după cum se arată într-un articol apărut în Nature Communications.

În urma noii descoperiri va fi necesar să fie refăcute în integralitate prognozele legate de viteza de topire a ghețurilor antarctice. În acest context numai topirea ghețarului Pine Island ar putea duce la creșterea cu 50 de centimetri a nivelului Oceanului Planetar.

Citiți și: 
O sursă ascunsă de căldură contribuie la topirea gheții din Antarctica

Toate minciunile despre încălzirea globală au fost demascate (I) 
 
 

yogaesoteric

19 septembrie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More