Cum se sabotează industria cărbunelui. Activismul climatic, mai presus de siguranța energetică

Isteria climatică va duce la dezmembrarea sectoarelor energetice

Raportul „State of Climate Action 2023” este un exemplu al modului în care directivele ecologice pregătesc renunțarea mult mai rapidă la utilizarea cărbunelui pentru a genera electricitate.

Nu întâmplător, acest raport a fost publicat înainte de summitul COP28 privind schimbările climatice de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, care a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie.

La fel ca o mare parte din discursul privind acțiunile în domeniul climei, Acordul de la Paris din 2015 – care are ca obiectiv „limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale” – se află în centrul analizei, cu noi precizări pentru 2030-2050.

Eforturile globale de limitare a încălzirii la 1,5°C sunt, în cel mai bun caz, lipsite de strălucire”, a declarat Sophie Boehm, autorul principal al raportului și cercetător asociat la World Resources Institute, pentru CNBC.

În ciuda deceniilor de avertismente și de apeluri de trezire, liderii noștri au eșuat în mare măsură să mobilizeze acțiuni climatice care să se apropie de ritmul și de amploarea necesare.”

Acțiunile climatice” înseamnă îndemnuri pentru eliminarea combustibililor fosili și trecerea la o tranziție energetică cu resurse care nu există. Sabotarea industriei cărbunelui face parte din acest plan perdant.

Autorii raportului propun o serie de măsuri pentru atingerea „obiectivelor climatice”, majoritatea aberante și nerealiste.

În primul rând, „eliminarea treptată a cărbunelui din producția de energie electrică într-un ritm de șapte ori mai rapid decât în prezent”. Adică închiderea a 240 de centrale electrice pe cărbune de dimensiuni medii în fiecare an până în 2030.

Nu este greu de prevăzut că amputarea unor astfel de sectoare va duce la prețuri mai mari pentru electricitate, șomaj și chiar la o criză energetică.

În al doilea rând, „stimularea creșterii energiei eoliene și solare”. Realitatea este alta: companiile din domeniul energiei regenerabile se confruntă cu majorarea costurilor de producție. Cele mai mari opt firme de energie regenerabilă din lume au raportat o scădere totală combinată de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumătate a anului.

În al treilea rând, „accelerarea vitezei de extindere a infrastructurii de transport în comun. Aici, autorii raportului se contrazic: autobuzele electrice și toate vehiculele electrice este necesar să fie racordate la stații de încărcare. Dacă elimini centralele electrice, elimini infrastructura.

Dar, „Știm deja ce avem de făcut, sector cu sector, până în 2030”, a declarat Ani Dasgupta, președintele și directorul general al WRI.

Aiurea, știți!! Mai degrabă, sector după sector va fi dezmembrat în numele isteriei climatice. Tranziția energetică este un plan netestat. Cărbunele este un combustibil sigur și vital.

Citiți și:
Revoltător! România a închis termocentralele pe cărbune cu 10 ani înainte de termenul impus de UE
Banca Mondială scapă porumbelul. Europenii nu sunt interesați de schimbările climatice. Românii nici atât
UE, cărbunele și oțelul, praful și pulberea

 

yogaesoteric
8 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More