Cum vor să ne îngrozească pentru a-l vota pe Nicușor

Securiștii din spatele lui Nicușor pregătesc de zor terenul pentru asaltul final din ultima săptămână de campanie electorală. Cuvântul de ordine: mobilizarea. Mai precis, mobilizarea masivă a electoratului absent la primul tur de scrutin. Este, fără îndoială, unica șansă a primarului Capitalei de a se apropia de procentele lui Simion.

Chiar în timp ce scriu aceste rânduri, zbârnâie telefoanele către o sumedenie de persoane publice, actori, sportivi, cântăreți, scriitori și influensări de pe rețelele de comunicare virtuală. Se negociază la sânge implicarea lor de partea candidatului Nicușor Dan. Vedete ca Irina Rimes, Delia, Andreea Marin, Tudor Chirilă, Cornel Ilie (Vank), Mira, Robert Tudor, Florin Ristei, Erika Isac, Mircea Cărtărăscu, Gabriel Liiceanu și mulți alții, care s-au pronunțat ferm împotriva lui Călin Georgescu înainte de lovitura de stat din 6 decembrie, vor proceda similar și acum, când pericolul a devenit „George Simion”. Lor li se adaugă clientela politică a sistemului, o sumedenie de directorași din aparatul de stat, recent reactivați pe rețelele de comunicare virtuală.

Îndemnurile acestor „băieți buni” sunt absolut necesare, dar nu și suficiente. Pentru o mobilizare masivă, electoratul indiferent până la sastisire ar avea nevoie de un imbold suplimentar foarte puternic pentru a-și mișca fundul până la urne.

Un singur aspect ar putea să-i urnească: inducerea fricii!

Securiștii lui Nicușor au pregătit în amănunt o campanie de trezire a spaimei în rândul populației nepăsătoare. Primele asalturi au venit deja cu sprijinul lui Mugur Isărescu (alias „Manole” de la Securitate). Cu Simion la Cotroceni, colapsul economic va fi inevitabil, după cum pretind oamenii lui Nicușor.

Sistemul încearcă (fără succes, deocamdată) să evite exagerările care ar putea părea neverosimile și să se concentreze pe riscuri plauzibile asociate cu victoria lui George Simion. Strategia primarului Capitalei exploatează temerile legate de instabilitate, pierderea beneficiilor economice sau sociale și degradarea democrației. Presupusele nenorociri care ne pasc odată cu alegerea lui Simion sunt adaptate pentru a rezona cu publicul urban, educat și moderat.

Iată, pe scurt, principalele direcții strategice de atac prin intermediul cărora securiștii din spatele lui Nicușor încearcă să inducă sentimentul de frică în mod eficient:

1) Narativa izolării internaționale și a pierderii sprijinului european. Mesajul este următorul: „O victorie a lui Simion riscă să ne scoată din UE și NATO. Fără fonduri europene și protecție internațională, România va deveni vulnerabilă economic și militar, ca o insulă izolată într-o lume periculoasă”. Această narațiune subliniază intenția lui Simion de a-l numi premier pe Călin Georgescu, catalogat de presa mainstream, în mod fals, drept anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia. Se va face referire la promisiunile lui Simion de „suveranitate totală” și naționalizare, care ar putea duce la conflicte cu partenerii occidentali. Frica este indusă prin evocarea pierderii fondurilor UE și a securității oferite de NATO. Alegătorii nehotărâți, în special cei din mediul urban care apreciază integrarea europeană, ar fi motivați să voteze pentru Nicușor Dan ca garant al stabilității pro-occidentale. Exemplu de slogan de promovare: „Fără UE și NATO, România se prăbușește. Votează Nicușor Dan pentru a ne păstra locul în lume.”

2) Narativa haosului economic și a sărăciei generalizate (aflată în plin proces de implementare). Mesajul este următorul: „Simion promite naționalizări și măsuri populiste care vor speria investitorii și vor duce la falimente. Prețurile vor exploda, locurile de muncă vor dispărea, iar sărăcia va lovi pe toată lumea.” Narațiunea se sprijină pe temerile clasei de mijloc și ale tinerilor vulnerabili din punct de vedere financiar. Planurile lui Simion, precum naționalizarea companiilor strategice sau „repatrierea” resurselor, ar descuraja investitorii străini și ar destabiliza economia. Frica de inflație galopantă, pierderea locurilor de muncă și scăderea nivelului de trai ar motiva alegătorii impasibili să aleagă „rațiunea” reprezentată de Nicușor Dan, care promovează o guvernare predictibilă. Slogan de campanie: „Protejează-ți viitorul. Nicușor Dan înseamnă stabilitate economică.”

3) Narativa derivei autoritare și a pierderii libertăților. Mesajul este următorul: „Simion vrea putere absolută. Odată președinte, va controla justiția și presa, reducând la tăcere vocile critice. Libertatea ta e în pericol – votează Nicușor Dan pentru a păstra democrația”. Această narațiune exploatează frica de alunecare spre autoritarism, un risc asociat cu lideri populiști care promit „ordine și curățenie” în sistem. Se va face referire la declarațiile lui Simion despre cei 500.000 de bugetari ce vor fi concediați și la susținerea pentru Călin Georgescu, prietenul legionarilor și al lui Vladimir Putin. Nicușor Dan va fi prezentat ca un apărător al democrației și al statului de drept. Slogan de promovare: „Nu lăsa democrația să moară. Nicușor Dan este garanția libertății tale.

În teorie, inducerea sentimentului de frică și apelul la acțiune concretă (votul pentru Nicușor Dan, susținut de vedetele amintite mai sus) s-ar dori să scoată la urne milioane de români care în condiții normale ar rămâne acasă pe 18 mai. Televiziunile arondate sistemului vor juca un rol primordial în ziua marii finale. Vor încerca să mobilizeze oamenii la vot prin orice mijloace. Un incident de tip „false flag” nu este deloc exclus.

Vom vedea dacă strategia securiștilor lui Nicușor va îngrozi populația suficient încât să mărșăluiască spre secțiile de votare pentru a salva România de „pericolul Simion”.

Autor: Adrian Onciu

Citiți și:
Virgiliu Gheorghe: Susțin George Simion la alegerile prezidențiale! E un moment istoric pentru România: să ne luăm țara înapoi, să ne recuperăm valorile, să revenim la o Românie sănătoasă!
Nicușor – candidatul Statului paralel. De ce?

 

yogaesoteric
12 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More