Curtea de Justiție a acordat unei regiuni spaniole 10 zile pentru a preda acordurile secrete dintre UE și industria farmaceutică

În ceea ce s-ar putea numi o întoarcere în sus a cărților de drept, Înalta Curte de Justiție a Insulelor Baleare (Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, TSJB) a dat guvernului comunității autonome spaniole 10 zile pentru a preda, printre alte documente, o copie a contractelor semnate cu companiile farmaceutice Pfizer, AstraZeneca, Moderna și Janssen pentru vaccinurile împotriva coronavirusului.

Dovezile au fost solicitate în cadrul unei acțiuni administrative intentate de o asociație națională pentru drepturile civile, Liberum, cu sprijinul a 549 de cetățeni din Baleare. Liberum este cunoscută pentru opoziția sa față de măsurile de sănătate introduse în timpul pandemiei de covid.

La 28 iulie, în sediul său elegant din capitala regională Palma de Mallorca, TSJB a acceptat că într-adevăr contractele de vaccinare sunt relevante pentru procedură. Cea mai înaltă instanță judiciară a comunității autonome a ordonat divulgarea contractelor ca probe, împreună cu copii ale studiilor privind eficacitatea vaccinării și un raport privind numărul persoanelor vătămate sau ucise de vaccinuri, care urmează să fie furnizate de către Consejo Interterritorial de Salud (Consiliul Interregional de Sănătate).

În ceea ce privește contractele, Curtea cere să cunoască valoarea acestora, existența unor clauze privind despăgubirile pentru vătămări trupești și „toate clauzele stipulate în acestea”. Se pare că este pentru prima dată când o instanță europeană, și una de o importanță semnificativă, emite o astfel de ordonanță completă.

Echipa juridică a Liberum este condusă de un avocat motivat din Madrid, Luis María Pardo de la Pardo & Associates. Pardo susține, în numele asociației, că măsurile împotriva pandemiei covid au încălcat drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Contractele guvernamentale cu companiile farmaceutice, în calitate de bun public cu implicații asupra sănătății cetățenilor, ar fi necesar să facă obiectul unui control judiciar, susține Pardo. Ca atare, confidențialitatea contractuală duce la o încălcare a drepturilor cetățenilor și la o încălcare a principiului legalității. Atunci când vor fi prezentate, TSJB va evalua probele înainte de a lua o decizie cu privire la cererea de fond a Liberum.

Guvernul din Baleare s-a opus acceptării acestor probe și ar putea introduce un recurs în fața aceleiași camere, deși dinamicul Pardo consideră acest demers puțin probabil. „Dacă Palma, reprezentată de Departamentul de Sănătate, va face recurs la decizia Curții, se vor întoarce judecătorii către cei 549 de petiționari și vor spune: «dacă mă gândesc mai bine, în acest caz, contractele nu contează»? Mă îndoiesc, așa că nu merită ca statul să piardă timpul”, a declarat acesta, într-o intervenție telefonică, la Scaled. Într-adevăr, termenul pentru depunerea recursului a expirat între timp, fără ca Pardo să fi fost anunțat în privința acestuia.

O altă problemă este aceea că de fapt contractele de vaccinare nu au fost semnate de guvernul regional, sau de Madrid, ci mai degrabă de Comisia Europeană în numele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Spania. Oare o instanță regională dintr-o renumită destinație de vacanță are suficientă influență pentru a obține documente despre care statul poate susține că se află în ghearele Comisiei de la Bruxelles? Pardo crede că da.

Citiți și:
Noi dezvăluiri din documentele pe care Pfizer le voia secretizate 75 de ani: Conflicte de interese crase în studiile clinice derulate pentru vaccinul covid
Franța: Plângeri pentru omor formulate în instanță de familiile celor decedați după vaccinarea cu AstraZeneca

 

yogaesoteric
26 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More