Dacă vei risca și vei instala Windows 10 (ce este gratuit), calculatorul tău va deveni astfel spionul de nădejde al celor de la Microsoft…
…care vor ajunge – dacă vor aceasta – să vadă chiar şi ce faci în casa ta…
Mulți dintre noi au observat în ultima vreme apariția logo-ului noului sistem de operare Windows 10 în bara de stare, în partea din dreapta-jos a ecranului. Pe mulți ne cuprinde o stare neobişnuită de uimire şi ne vine să exclamăm bucuroși: „În sfârşit, vrăjitorii de la Microsoft s-au transformat în îngeri ai compasiunii şi ai bunătăţii şi iată că ei ne oferă, plini de mărinimie, o nouă versiune de Windows, superperformantă şi atractivă, absolut gratis, în doar câteva minute! Extraordinar, nu am mai văzut așa ceva!”
Să fie, oare, chiar aşa? Să se fi transformat peste noapte infamul Bill Gates – care sponsorizează campaniile ucigașe de vaccinare și face declarații șocante despre depopularea planetei – într-o fiinţă caritabilă şi să fi devenit el capabil să renunţe, fără niciun regret, la miliardele pe care le-ar fi câștigat vânzându-și noua versiune de sistem de operare? Să fi renunţat el acum, tam-nesam și de bună voie, la beneficiile neîncetatului monopol mondial asupra industriei software, de care a ţinut cu dinţii atâţia ani de zile? Astfel, ajungem să ne întrebăm: „O fi citit Bill Gates declaraţiile lui Steve Jobs, şeful de la Apple, pe care acesta le-a dat pe patul de moarte, şi astfel s-o fi umplut mai întâi de remuşcări, iar apoi de mărinimie?” Nu prea credem că este așa, și o să vedeți în continuare de ce.
Dacă dăm click pe iconița respectivă din bara de stare a ecranului de start Windows, apare o fereastră care ne îmbie cu un mesaj extrem de atractiv: It’s for free, adică pe româneşte „Este gratis, este la liber, profită acum!” Experienţa neplăcută cu nenumăratele înșelătorii de pe internet ne trezeşte totuşi un anumit dubiu. Punem mâna pe telefonul mobil şi sunăm un prieten. Îl întrebăm: „Ai instalat?” Nu de puține ori, prietenul ne confirmă şi este chiar încântat. Aşa că trecem și noi la treabă și instalăm, neavizați, Windows 10.
Totul a început pe 29 iulie 2015, când Bill Gates, patronul multimiliardar de la Microsoft, binecunoscutul concern internațional, s-a hotărât să distribuie în mod gratuit noul lui sistem de operare Windows 10. De atunci şi până astăzi toţi utilizatorii sistemelor de operare Windows 7 şi 8 primesc aparent generoasa ofertă de instalare a sistemului Windows 10 prin actualizarea versiunii mai vechi, ca upgrade, GRATIS. În partea din dreapta-jos a ecranului, un mic simbol ce se prezintă sub forma logo-ului Windows ne invită să începem instalarea. Facem click stânga pe el cu mouse-ul şi suntem ghidați şi motivați pentru actualizarea sistemului de operare: „Primiţi Windows 10 în valoare de 135 de Euro în mod gratuit”, „Acest computer este compatibil” etc.
Acest nou sistem de operare poate să ne pară în primele momente absolut genial, căci are multe funcţii noi. Windows10 conţine o platformă unitară pentru toate accesoriile. Putem interconecta o mulţime de dispozitive: smartphone-uri, tablete, computere desktop sau simple console. În plus, Microsoft promite o siguranţă mai mare în ce privește ameninţările internetului. Suntem de-a dreptul copleşiți de mărinimia patronilor de la Microsoft, care ne oferă în mod gratuit nenumăratele lor realizări integrate în acest produs nou. O bucurie nemărturisită străluceşte în ochii multor utilizatori, fiindcă totul este free, adică fără costuri.
Plini de entuziasm, începem instalarea cu nerăbdare și trecem rapid de la un pas la altul, apăsând butonul next. La un moment dat, suntem întrebați politicos dacă agreăm diverse opțiuni. Ştim că este gratis, aşa că apăsăm fără să ne gândim prea mult pe butonul Yes!, adică „Da!”. La urma urmei, suntem foarte liniştiți – ce am putea păţi, mai ales că am observat în treacăt, în titlu, apariţia sintagmei Security Policy!, deci deducem că ceea ce scrie acolo se referă la propria noastră securitate?
Şi totuşi, un subtitlu ne sare în ochi: DATA WE COLLECT (DATE PE CARE LE COLECTĂM) Măi să fie! Aceştia colectează date! Brusc, devenim atenți şi citim cu ochii în patru! În secţiunea DATA WE COLLECT se spune: „Atunci când achiziţionezi, instalezi şi utilizezi Windows 10, Microsoft colectează informaţii despre tine, despre dispozitivele, aplicaţiile şi reţelele tale, dar şi despre modul în care utilizezi acele dispozitive, aplicaţii şi reţele.” Această formulare nu a ratat, practic, nimic din ceea ce se putea face şi orice interacţiune pe care o avem cu calculatorul şi cu tot ce mişcă prin el ar fi în acest mod înregistrată şi colectată. Poate fi astfel decriptată parola de la conexiunea fără fir (wireless), se poate afla locul de unde ne conectăm la internet şi, de asemenea, se poate afla când ne conectăm la internet. Va exista un istoric permanent al sesiunilor noastre de lucru, care va ține evidența locurilor prin care am trecut şi, dacă cumva ne-am conectat la internet, se cuantifică timpul cât am rămas conectați şi ce am făcut noi acolo pe internet.
Din punctul de vedere al celor de la Microsoft, ar trebui să fim liniştiți, conform sloganului „totul este pentru securitatea noastră!”. Dacă până acum trăiam cu frustrarea că suntem neînsemnați, că nu ne bagă nimeni în seamă, putem uita de această grijă, fiindcă Microsoft ne însoţeşte peste tot. Trebuie doar să ne conectăm la internet şi locaţia noastră va fi descoperită imediat.
În treacăt fie spus, la fel se petrece şi cu telefoanele așa-zis inteligente, care dau acceptul programelor de a accesa informațiile referitoare la localizarea noastră. Chiar dacă GPS-ul nu este pornit, telefonul nostru tot poate fi identificat şi localizat.
Dar să continuăm cu instalarea lui Windows 10. Mai jos, în secţiunea DATA WE COLLECT se dau exemple de date care se colectează: „Datele pe care le culegem includ numele, adresa de e-mail, preferinţele şi interesele tale, paginile vizitate, căutarea şi istoricul fişierelor, apelurile telefonice şi SMS-urile; configurarea dispozitivelor şi datele citite de periferice şi utilizarea aplicaţiilor.“ Sistemul nou instalat poate să intercepteze SMS-urile, iar cei care îl manipulează pot vedea cu cine și ce anume am vorbit. Acestea sunt acţiuni care constituie din punct de vedere legal grave încălcări ale confidenţialităţii informațiilor, dar atât timp cât apăsăm pe butonul Yes! (Da) şi confirmăm că noi suntem de acord cu aceasta, totul este permis.
Textul celor de la Microsoft continuă în același mod șocant: „Noi vom avea acces la datele personale, vom putea să le dezvăluim sau să le păstrăm, inclusiv conţinuturile private (cum ar fi conţinutul e-mail-urilor și ale altor date confidențiale sau fişiere din directoarele personale), dacă suntem de părere că aceasta este necesar, pentru respectarea legilor în vigoare sau pentru a răspunde procedurilor juridice, inclusiv ale autorităţilor, pentru urmărirea penală sau pentru alte acţiuni în interesul statului.”
Această frază nu are nevoie de nicio interpretare. Prin ea ni se spune pe șleau că fişierele personale, cum ar fi documentele Word, e-mail-urile, imaginile ş.a.m.d., le stau la dispoziţie, după bunul plac, celor de la Microsoft pentru o aşa-zisă aplicare a legilor în vigoare, deși nimeni nu i-a autorizat în acest sens. Compania devine simultan instituție juridică și agenție de securitate și de spionaj.
În continuarea exemplelor se dau 4 subpuncte, al doilea fiind extrem de interesant: „De exemplu, atunci când utilizați programe de recunoaștere vocală de genul speech-to-text, putem colecta informaţii despre vocea dumneavoastră cu scopul de a îmbunătăţi procesarea vorbirii.” Adică ne înregistrează vocea pentru a îmbunătăţi, chipurile, serviciile şi pentru a utiliza în cine ştie ce scop nobil, pe mai departe, caracteristicile vocii noastre.
Dacă vom citi mai departe cu atenţie, sunt enumerate şi alte subpuncte, care evidențiază în mod clar faptul că Windows 10 este un instrument conceput pentru supravegherea şi pentru controlul total al populației, prin intermediul căruia patronul companiei urmărește să-i facă pe utilizatori tot mai „transparenţi“. Agenții Microsoft nu evaluează numai datele personale, ci și tot ceea ce se tipăreşte, localizarea aparatelor, adresele de web şi site-urile accesate, cuvintele cheie după care s-au efectuat căutările, contactele cu celelalte persoane şi articolele cumpărate (muzică, filme etc.), precum şi datele de accesare a conturilor bancare prin dispozitivele de tip digipass.
Mai mult chiar, Microsoft controlează implicit microfonul și camera digitală integrate în computerele fiecăruia dintre utilizatori. Nu este de mirare că unul dintre reprezentanții Centrului pentru protecţia consumatorilor din Rheinland-Pfalz afirma cât se poate de clar că noul sistem de operare Windows 10 transformă PC-ul într-o „staţie individuală de supraveghere“.
Mai jos în acest text halucinant, patronii de la Microsoft caută să manipuleze utilizatorii, pretinzând că toate informaţiile colectate sunt utilizate doar în scopul îmbunătăţirii serviciilor. Această afirmație este în mod evident praf în ochi, o simplă minciună grosolană.
Testarea Windows-ului o fi ea gratuită, dar acest produs vine cu un preţ ascuns, care în realitate este de mii de ori mai mare. Acest preț este renunțarea la intimitate şi la anonimat și accesul, tot gratuit, al celor de la Microsoft la datele noastre personale. De fapt, noi nici nu renunţăm în mod direct la ele, căci suntem cumva încredinţați că totul este pentru bunăstarea noastră, iar cei de la Microsoft caută, după cum știm cu toții, să vină mereu cu soluţii inteligente special pentru noi. Ni se sugerează să stăm cât mai liniştiți, căci tot ceea ce facem noi cu calculatorul şi cu sistemul de operare vom şti doar noi şi cei de la Microsoft, ca și cum am avea ceva de împărțit cu ei.
Există experți care au decriptat deja adevăratele intenţii ale patronilor de la Microsoft. Christian Gollner, referent de drept al Centralei pentru protecţia consumatorului din Rheinland-Pfalz, afirma la un moment dat: „Cu datele consumatorilor, Microsoft obţine câştiguri financiare gigantice. Acestea sunt fapte deja dovedite. Utilizatorii aparatelor digitale devin tot mai mult ca o marfă de vânzare. Din datele consumatorilor se poate deduce, de exemplu, ce obişnuinţe și nevoi au şi care este puterea lor de cumpărare. Cu aceste informații se poate face în așa fel încât reclamele să fie livrate drept la ţintă. În afară de aceasta, se poate ca datele personale să fie transmise mai departe, la o terță entitate, angrenând astfel o întreagă reţea subversivă de valorificare abuzivă a datelor personale.“
Citind toate aceste informații șocante, constatăm o dată în plus că în prezent am intrat într-o epocă dificilă a omenirii, perioadă în care spionajul, în cel mai direct sens al cuvântului, a ajuns la cote maxime. Ceea ce este diferit faţă de alte perioade este doar faptul că acum chiar noi suntem cei care ne dăm acceptul pentru a fi spionaţi, în schimbul anemicului drept de a utiliza contra cost unele programe. Poate unora dintre noi nu li se pare ceva atât de grav ca un program să înregistreze în beneficiul unei mari companii ceea ce facem noi pe internet, dar o să vedem că în felul acesta, în scurt timp, majoritatea acţiunilor pe care vom dori să le întreprindem vor fi anticipate de alţii de aceeași teapă şi, mai mult, vom putea fi uşor determinați să acționăm împotriva intereselor și a voinței noastre. Nu ne forțează nimeni la aceasta, dar sugestia insidioasă și persuasiunea perversă folosite de patronul și agenții firmei Microsoft sunt catalizatorii unor acţiuni pe care le întreprindem adesea fără ca noi să vrem cu adevărat, tocmai pentru că nu ne cunoaștem drepturile și nu suntem conștienți și avizați de ceea ce se petrece dincolo de ferestrele Windows-ului.
Având în vedere modul în care se desfășoară actualmente evenimentele, este mai mult decât clar că datele pe care ni le cer cei de la Microsoft ajung pe mâinile cui nu trebuie. Prin urmare, este evident că în spatele „cadoului“ de la Microsoft se ascunde altceva decât pretind reprezentanții firmei, precum în cazul unui cal troian. Nu numai că nu putem să ne încredem orbeşte în acest upgrade gratuit la Windows 10, dar el trebuie evitat pe toate căile posibile. Este necesară, chiar mai mult decât niciodată, structurarea unor sisteme de operare alternative viabile, precum cele din familia Linux, care să nu fie controlate de acest monopol aberant de escrocare și manipulare a utilizatorilor. De fapt, cei de la Microsoft speculează la maxim neştiinţa, credulitatea şi naivitatea oamenilor de pe întreaga planetă, lucrând pe ascuns în interesul așa-zișilor „iluminați“ – cei care, din umbră, urmăresc în mod programat și necruțător, pas cu pas, instaurarea statului fascist unic planetar, în care se vizează subjugarea tuturor locuitorilor de pe glob, ca și urmărirea și supravegherea lor neîncetat, prin implantarea sub pielea fiecărei ființe umane a unui microcip (faimosul „semn al fiarei“). Dacă nu ne vom trezi cu toții la timp și nu vom refuza în mod hotărât toate aceste intruziuni în viața noastră intimă, planul capilor francmasoneriei mondiale riscă să devină fără veste, pentru noi toți, o cumplită realitate de zi cu zi.
Citiți și:
Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (I)
yogaesoteric
iulie 2016