Dalai Lama uimeşte publicul suedez: «Europa aparţine europenilor»

 

Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, el însuşi refugiat de aproape o viaţă, a şocat Suedia afirmând că, în timp ce Europa este „responsabilă moral” să ajute refugiaţii care „înfruntă un pericol mortal”, refugiaţii care inundă Europa din ţări majoritar musulmane este necesar în cele din urmă să se întoarcă înapoi pentru a ajuta la reconstrucția țărilor lor.

„Europa aparţine europenilor”, a afirmat Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, la o conferinţă de presă desfăşurată în Malmö, în timpul vizitei sale în Suedia din toamna trecută, provocând reacţii puternice în unele dintre statele UE care au adoptat o poziţie favorabilă imigranţilor.

„Primiţi-i, ajutaţi-i, educaţi-i… dar în cele din urmă ei ar fi necesar să îşi dezvolte propriile ţări”, a precizat Dalai Lama – care a fugit din propria-i ţară în timpul revoltei tibetane din 1959 împotriva forţelor comuniste invadatoare şi de atunci locuieşte în India ca refugiat. Declarația a fost făcută în cel de-al treilea oraş ca mărime al Suediei, Malmö, unde mai mult de jumătate din populaţie este de descendenţă non-suedeză. „Ei nu vor rămâne în Germania sau Suedia permanent. În cele din urmă, se vor întoarce în ţările lor natale”, a adăugat el.

Declaraţiile liderului spiritual tibetan au provocat reacţii puternice în ţara nordică, care se mândreşte cu eforturile sale umanitare. Rakel Chukri, redactor la rubrica de cultură a ziarului Sydsvenskan, a declarat că Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, este un „pensionar fericit cu statut de star rock”, punând „opinia sa convenţională despre identitate” pe seama faptului că el însuşi este refugiat de aproape 60 de ani.

Katrin Goldstein-Kyaga, cercetătoare în probleme legate de Tibet şi profesoară la Universitatea din Stockholm, a declarat într-un articol de opinie, publicat de SVT, că declaraţia lui Dalai Lama va fi probabil interpretată greşit de „extrema dreaptă”. De asemenea, ea a sugerat că întreaga lui viziune asupra lumii, în calitate de refugiat de aproape o viaţă, se învârte în jurul ideii întoarcerii în ţara natală. În plus, ea a subliniat că, deși deseori există aşteptări ca Dalai Lama să aibă o opinie despre orice, de la alegerile suedeze până la homosexualitate şi egalitate de gen, el este un „simplu călugăr budist”, jurnalista amintind faptul că el însuşi a recunoscut uneori că este bine informat doar în privinţa filozofiei budiste.

Totuşi, Dalai Lama a repetat acelaşi mesaj în mai multe ocazii. În 2016, el a afirmat că Germania ar fi bine „să rămână Germania” şi „nu să devină o ţară arabă”, adăugând că refugiaţii din Europa sunt „prea numeroşi”.

În mod similar, el deseori a indicat faptul că imigraţia în masă a chinezilor în Tibet este cea mai mare ameninţare pentru identitatea naţiunii sale, având potenţialul de a reduce tibetanii la o minoritate nesemnificativă.

În ultimii ani, Suedia, o ţară cu 10 milioane de locuitori, a acceptat peste 200.000 de imigranţi. Începând cu 2017, aproximativ 25% din populaţia suedeză are un fond imigrant, în timp ce 18,5% s-au născut în străinătate.

Citiți și:

Imigranții sunt supărați că Suedia nu le oferă case, joburi și iubite. «De ce primiți refugiați, dacă nu le puteți oferi o viață demnă și împlinită?»

Prin ideile sale trăznite, Papa Francisc şochează Europa: Imigranţii sunt pentru noi toţi un dar, nu o problemă!

Cartierele de tip «no-go area» din Europa Occidentală și utopia asimilării imigranților

 

yogaesoteric
25 februarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More