Date medicale, cont bancar, permis de conducere. Ce conține Portofelul pentru identitate digitală și ce prevede „Deceniul digital al Europei”

Digitalizarea este una dintre prioritățile UE, iar obiectivele pentru următorii 7 ani sunt prezentate în programul „Deceniul digital al Europei”.

Documentul prevede, printre altele, ca până în 2030, toți cetățenii din UE să aibă acces la identificare electronică, cel puțin 80% din populație să aibă competențe digitale, iar serviciile publice-cheie să fie 100% digitale.

De altfel, Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns, la începutul lunii noiembrie, la un acord provizoriu cu privire la un cadru pentru o identitate digitală europeană.

Portofelul european pentru identitatea digitală

Regulamentul revizuit constituie o modificare clară de paradigmă pentru identitatea digitală în Europa și urmărește accesul universal al persoanelor și al întreprinderilor la identificarea și autentificarea electronică, a informat, printr-un comunicat de presă, Consiliul Europei.

În temeiul noii legi, statele membre vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale, care le vor putea conecta identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale, de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar.

Acordul vizează aspecte referitoare la:

  • semnăturile electronice: utilizarea portofelului va fi gratuită pentru persoanele fizice în mod implicit, dar statele membre pot prevedea măsuri pentru a se asigura că utilizarea gratuită este limitată la scopuri neprofesionale;
  • modelul de afaceri al portofelului: emiterea, utilizarea și revocarea vor fi gratuite pentru toate persoanele fizice;
  • validarea atestării electronice a atributelor: statele membre vor pune la dispoziție mecanisme de validare gratuite numai pentru a verifica autenticitatea și valabilitatea portofelului și ale identității beneficiarilor;
  • codul portofelelor: componentele software ale aplicației vor fi cu sursă deschisă, dar statelor membre li se acordă marja de manevră necesară, astfel încât, din motive justificate, componente specifice, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor, să nu poată fi divulgate.

Cartea de identitate digitală europeană poate fi folosită pentru:

  • Servicii publice cum ar fi solicitarea unui certificat de naștere, a certificatelor medicale sau cererea de schimbare a adresei;
  • Deschiderea unui cont bancar;
  • Depunerea declarațiilor fiscale;
  • Înscrierea la o universitate din propria țară sau dintr-o altă țară UE;
  • Stocarea unei rețete medicale care să poată fi folosită oriunde în Europa;
  • Dovada vârstei posesorului;
  • Închirierea unei mașini folosind un permis de conducere digital;
  • Rezervarea și cazarea la un hotel.

Etapele următoare

Lucrările tehnice vor continua să completeze textul juridic în conformitate cu acordul provizoriu. Când va fi finalizat, textul va fi transmis reprezentanților statelor membre (Coreperului) în vederea aprobării. După revizuirea de către experții juriști-lingviști, regulamentul revizuit va urma apoi să fie adoptat în mod formal de către Parlament și Consiliu înainte de a putea fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

Avertisment

Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a avertizat, cu privire la riscul impunerii obligativității digitale.

Alertă! Pierderea completă a libertății noastre este acum la distanța unui singur vot! Globaliștii de la vârful UE și-au dat mâna pentru a ne impune identitatea digitală și așa-zisul portofel digital. Acest instrument drăcesc va conține, în cele din urmă, toate datele despre fiecare dintre noi și va putea controla inclusiv folosirea banilor noștri, care vor fi «digitalizați».

Trecutul, prezentul și viitorul nostru vor fi la un click distanță pentru modificare, blocare sau anulare. Dacă această monstruozitate va trece de votul în plen al Parlamentului European, orice noimă a libertăților lumii de azi va fi îngropată.

Este important să fim atenți la cine va vota împotriva libertății dintre europarlamentarii români, pentru ca partidele lor să fie aspru sancționate la vot în 2024”, a transmis, pe Facebook, Claudiu Târziu.

Informații suplimentare pe acest subiect sunt disponibile aici:

Deceniul digital al Europei
Consiliul european
Transformarea digitală UE
Identitatea digitală europeană

Citiți și:
Scrisoarea celor 504: Portofelul de identitate digitală al UE este o lesă electronică cu care Bruxelles-ul vrea să își controleze cetățenii
Portofelul european de identitate digitală: nu poți avea un cont bancar, un loc de muncă, sau să locuiești cu chirie dacă nu ești verificat….…

 

yogaesoteric
10 ianuarie 2024

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More