Portofelul european de identitate digitală: nu poți avea un cont bancar, un loc de muncă, sau să locuiești cu chirie dacă nu ești verificat….…

Chinezificarea vieții noastre a mai făcut un pas important, datorită Uniunii Europene. În această lună a început experimentarea noului sistem de identitate digitală al UE, așa-numitul portofel european de identitate digitală, versiunea europeană a „creditului social” chinezesc. Încă din luna februarie, Comisia Europeană a făcut publică prima versiune a arhitecturii și a normelor care sunt puse în aplicare.

În raportul din 2018 al Forumului Economic Mondial intitulat „Identitatea într-o lume digitală. Un nou capitol în contractul social”, se explică foarte bine despre ce este vorba: „identitatea digitală determină ce produse, servicii și informații putem accesa sau, dimpotrivă, ce ne este interzis”. UE va aplica principiile sale.

Ce presupune aceasta? Se precizează repede.

Dacă nu aveți o identitate digitală, nu veți putea avea acces la serviciile publice, nu veți putea obține certificate medicale, nu veți putea deschide un cont bancar, nu veți putea depune o declarație de impozit, nu veți putea aplica pentru o universitate, nu veți putea închiria o casă, nu veți putea închiria o mașină, nu veți putea solicita un împrumut și multe altele. Statul vrea să controleze totul despre tine, până la o clipire a ochiului. Internetul și noile tehnologii au devenit un mecanism implacabil.

Treptat, se va aplica la consumul oamenilor pentru a vedea dacă, prin modul lor de viață, aceștia introduc prea mult carbon în atmosferă sau produc prea mult gunoi sau fac ceva greșit conform guvernului. Dacă, de exemplu, guvernul consideră că este imperativ, din motive de sănătate publică, să se injecteze un medicament, persoana va fi obligată să facă aceasta, sub sancțiunea excluderii din viața socială și a imposibilității de a-și asigura traiul pentru ea sau familia sa. Este aceasta o descriere exagerată? Sună ca un film distopic? Nu vă amintește de ceva? Au fost deja uitate epoca permisului verde obligatoriu și a condiției impuse anumitor categorii de a nu putea munci fără permis sau amenda trimisă celor care nu erau vaccinați?

Inițial, sistemul va fi vândut ca un mod mai ușor de accesare a serviciilor

Pe hârtie, obiectivul proiectului UE este, de fapt, de a permite cetățenilor europeni și întreprinderilor de pe teritoriul UE să aibă acces la un sistem de recunoaștere complet interoperabil, pentru a avea acces la toate serviciile. Odată cu acceptarea în masă a portofelului european de identitate digitală, este inevitabilă o distincție și o separare între părți ale populației care vor fi puse unele împotriva altora, și aplicarea modelului chinezesc de „credit social” în țările europene.

Încalcă drepturile omului? Cui îi pasă?

În modelul chinezesc, fiecărui cetățean i se atribuie puncte. Comportamentul acestora este apoi monitorizat și evaluat digital. Cetățenii, deși termenul pare acum pleonastic, își măresc numărul de puncte donând sânge, bani, lăudând guvernul sau îndeplinind acțiuni pe care guvernul le cere. Un scor bun le va permite să plătească mai puține taxe, să își înscrie copiii la școli bune sau să se angajeze, altfel vor rămâne pe tușă. Pedepsele includ rușinea publică, cu afișarea numelui în piața publică, pe mari ecrane video, având în vedere importanța reputației în societățile noastre (aceasta ar fi versiunea modernă a torturii medievale a reprobabililor), interzicerea accesului la transportul public și privat, unde se va verifica identitatea, și la alte servicii.

Italia se numără printre țările-pilot

Proiectul pilot de pionierat al portofelului european de identitate digitală este condus de consorțiul Nobid. Planul a început în prima jumătate a anului 2023, iar Italia se numără printre țările pilot. Sistemul va intra în vigoare la sfârșitul lunii septembrie 2024. Alături de Italia, în prima fază sunt implicate și Danemarca, Germania, Islanda, Letonia și Norvegia. Consorțiul va primi finanțare din partea programului Digital Europa al Comisiei Europene.

După implementare, sistemul va fi gestionat de inteligența artificială. Deci, dacă există o problemă sau o defecțiune, nu vă veți plânge la un birou, căci nu există, și nu veți avea o ființă umană cu care să interacționați, ci mașini, inteligență artificială. Pentru mașini, „nu” înseamnă „nu”, deși pilula poate fi îndulcită cu multe argumente dialectice și citate savante. Vom vedea timpii reali de implementare și problemele care vor apărea, deoarece nimic nu este bătut în cuie încă.

Portofelul european de identitate digitală este o inițiativă paneuropeană: pe lângă țările UE, vor lua parte și Norvegia, Regatul Unit și Ucraina.

Citiți și:
„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar
Identitatea digitală începe cu identificarea și crearea infrastructurii aferente
Digitalizarea – Șah-mat și pentru noi, și pentru voi

 

yogaesoteric
17 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More