Datoria naţională a SUA a depăşit 10.000 de miliarde de dolari

de George Preda

În anul 1989 omul de afaceri Seymour Durst a instalat la New York, aproape de Times Square, un contor electronic, care să îi avertizeze pe americani asupra gradului de îndatorare al ţării lor. La acea vreme, cifra afişată era de aproximativ 2.700 de miliarde de dolari, iar ceasul electronic avea alocate 13 spaţii pentru a afişa cifrele.

Începând cu 8 octombrie 2008 ceasul a devenit însă neîncăpător. Până anul viitor se are în vedere construirea unui nou panou de afişaj, mai lung, semn că această datorie va creşte în continuare. Până atunci prima căsuţă din stânga, alocată până acum afişării caracterului dolar ($), a fost transformată în căsuţă de cifre. Datoria naţională SUA a depăşit în octombrie 2008, 10.000 de miliarde de dolari. Contorul indica pe 21 octombrie: 10.346.009.128.984 de dolari.

Datoria naţională, numită şi datorie publică sau guvernamentală reprezintă suma de bani pe care un stat (adică cetăţenii lui) o datorează faţă de creditorii săi. Aceştia pot fi persoane private, companii sau bănci (cum ar fi Banca Mondială) atât din ţară cât şi din străinătate.

Conform datelor furnizate de Trezoreria SUA, datoria naţională a crescut în medie cu aproximativ 500 miliarde de dolari în fiecare an, începând cu 2003 şi cu o medie de 3,45 miliarde de dolari pe zi începând cu septembrie 2007.

Citiţi şi:
Dedesubturile trecutului financiar al Statelor Unite
Dezvăluirile unui asasin economic confirmă punerea în practică a directivelor trasate de Protocoalele maeştrilor francmasoni

yogaesoteric
22 octombrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More