De ce floarea-soarelui se roteşte după Soare?
În fiecare zi, floarea-soarelui urmăreşte razele Soarelui ca un spectator al unui meci de tenis extrem de lent. Deşi toate plantele se ghidează după Soare, floarea-soarelui este cea care are cea mai complexă rotaţie, mişcându-se către est dimineaţa şi către vest seara.
Oamenii de ştiinţă nu au ştiut până acum de ce urmărirea se opreşte atunci când ajung la maturitate. Un nou studiu arată că floarea-soarelui are propriul ceas intern legat de ritmul creşterii tulpinii. Într-o serie de experimente, oamenii de ştiinţă au legat plantele tinere pentru a le împiedica să se mişte şi le-au rotit în direcţia inversă a Soarelui. Rezultatul acestui experiment a fost o creştere cu 10% mai lentă decât a celorlalte plante.
Conform unui studiu publicat în revista Science, printre motivele care ghidează plantele după Soare se numără şi genele, hormonii şi polenizarea. Heliotropismul joacă de asemenea un rol important şi se referă la producerea de polen care se datorează unor celule motoare situate în pulvinus. Atunci când Soarele acţionează asupra acestuia are loc eliberarea ionilor de potasiu, acţiune care determină rotirea florii perpendicular pe direcția Soarelui. La maturitate, flexibilitatea pulvinusului se pierde iar floarea rămâne în poziţia ei, cu faţa în jos şi orientată către răsărit.
Dar oare albinele cum îşi dau seama în ce direcţie să se ghideze? Analizele termice au demonstrat că în cazul lor este vorba despre căldură şi nu despre lumină.
Dansul dintre Soare, flori şi albine a început cu milioane de ani în urmă şi este frumos să descoperim, în sfârşit, povestea lor!
Citiți și:
Plantele rezonează cu planetele
Albinele pot să ne învețe adevărata democrație, care există deja în stup
Ştiința confirmă: şi copacii se odihnesc noaptea
yogaesoteric
23 iunie 2019
Also available in: Français