De ce lăsăm Ungaria să ne naționalizeze resursele? De ce ne cedăm Ungariei suveranitatea energetică? De ce Energia nu este în CSAT?
Azi în România, furnizarea de gaze și energie electrică aparține preponderent altor state: Grecia prin compania de stat PPC, Germania prin E.ON, acum se vrea Ungaria prin MVM (companie 100% de stat).
În plus, MVM are GAZPROM ca principal partener! E grav și că ne-au cumpărat cu banii noștri: MVM a făcut /a fost lăsat să facă profituri uriașe din tradingul cu energie în România.
De notat că ofensiva Ungariei în România vizează mai multe sectoare: energie, telecomunicații, industrie alimentară, agricultură, transporturi etc.
Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine (CEISD) va aviza indubitabil tranzacția. Consiliul Concurenței a avizat-o deja, după ce inițial era necesar să notifice UE că MVM cumpără E.ON. E.ON are rețeaua de gaze a României (în Transilvania) și rețeaua electrică pentru Republica Moldova.
MVM a cumpărat la licitații mult gaz la Marea Neagră. Opinia celor din electricitate e că, dacă Orban cumpără E.ON, cu ceea ce are deja la Marea Neagră (inclusiv cu ce au austriecii, cu care ungurii au un parteneriat de veacuri pe seama românilor), Ungaria va controla jumătate din gazele României. Vom depinde de Orban la cumpărarea gazului nostru din Ungaria și din Austria (bursa de la Baumgarten).
Ar fi cazul să se convoace CSAT!
Și din nou ne întrebăm: de ce Ministerul Energiei nu face parte din CSAT?
E limpede de ce! Deoarece, dacă ar face parte, asemenea tranzacții ar fi necesar să fie trecute prin CSAT. Adică exact ceea ce nu doresc ticăloșii susținători ai lui Iohannis!
Este imperativ ca serviciile să ne spună, cu documente desecretizate, ce actori statali sunt implicați, în ce fel și până la ce nivel.
Putem înțelege că, înainte ca Austria să agreeze intrarea noastră în Schengen, s-a asigurat că iese încă o dată în câștig, dar indirect, prin unguri, tradiționalii lor aliați întru spolierea românilor.
Oare am uitat dezastrul privatizării Petrom-ului? S-a spus că vânzarea Petrom către OMV a fost prețul intrării noastre în UE.
Putem bănui că tranzacția E.ON-MVM e prețul intrării României în Schengen. (Sau poate doar o parte din preț; ar mai putea fi și altele.) Adică intrăm în Schengen cu prețul cedării către Ungaria a suveranității noastre economice/energetice.
De cea politică nu mai vorbim (cel puțin cât timp UDMR e nelipsit din guvernul României, unde adesea chiar face jocurile).
Grav e că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a știut tot timpul ce se petrece și acum vrea să se spele pe mâini. El ne minte în continuare, pretinzând că apără interesele României:
„Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei. Le-am semnalat că există o intenție de vânzare din partea E.ON. Au intrat în camera de date, s-au uitat la tranzacție, au depus oferte non-binding (oferte neangajante), dar nu s-au putut apropia de oferta depusă de MVM.”
Putem bănui că acțiunea a fost inițiată de Viktor Orban și derulată de Marcel Ciolacu după ultima vizită la Budapesta, având sprijinul lui Sebastian Burduja. Să nu uităm că Marcel Ciolacu l-a lăudat public pe Burduja.
Energia este necesar să fie distribuită de firme românești. Este energie românească, vor veni gaze din Marea Neagră. De ce să facă ungurii sau austriecii profituri uriașe din ele? De ce să cumpărăm propria noastră energie de la unguri și austrieci?
Detaliile tranzacției
Compania din Ungaria MVM, controlată de Viktor Orban, a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, cu 3,4 milioane de clienți pe piața locală. Vineri, 3 ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat faptul că tranzacția „nu este finalizată până când statul român nu o aprobă” și că „statul român nu a aprobat-o încă”.
E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. Furnizorul E.ON Energie România SA a înregistrat în 2023 un profit net de 133,5 milioane lei, după o pierdere de aproape 360 milioane lei în 2022. Compania este controlată de E.ON, cu peste 68% din capital, iar restul de 31,82% din acțiuni de statul român, prin Ministerul Energiei. Compania a ridicat afaceri de 10,2 miliarde de lei.
Despre preluarea de către ungurii de la MVM, Sebastian Burduja a declarat: „Întâi, se întrunește Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD) (…) în următoarea perioadă, o lună-două-trei. Va decide dacă sesizează CSAT-ul (Consiliul Suprem de Apărare a Țării n.r.), legea îi permite să o facă, și va da un verdict, care poate fi pozitiv sau negativ. Până nu dă un verdict favorabil, această tranzacție nu se face. Noi, Ministerul Energiei, am pregătit un punct de vedere de 100 de pagini, cu foarte multe argumente din sectorul energetic, legate de compania din Ungaria care a depus această ofertă.”
Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente. Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacției, care ar urma să fie finalizată în anul 2025.
MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de Guvernul lui Viktor Orban, care a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022. Grupul are o prezență în 23 de țări, cu mai mult de 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți din gospodării și companii.
Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch, iar o investigație a publicației Balkan Insider dezvăluie că, prin această companie, Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est. Aceeași publicație scria anul trecut că MVM a fost interesată de cele șapte afaceri ale CEZ din România, când compania de stat din Cehia a decis să le vândă, dar niciun acord nu a fost finalizat. În prezent, MVM deține în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc.
Citiți și:
Ministrul Energiei: „Am făcut tot ce ni s-a cerut în UE, iar astăzi suntem dependenți de importuri.” Cum am ajuns să avem preț dublu față de Austria
Statul maghiar a achiziționat E.ON Áramszolgáltató Kft devenind singurul furnizor universal care livrează energie electrică şi gaze consumatorilor din Ungaria
yogaesoteric
7 ianuarie 2025