De ce mult din ceea ce știm despre noi este fals

 

Două grupe de participanţi la un experiment au primit un set de opt întrebări de tipul celor din testele IQ. Doar una dintre grupe a avut la dispoziţie răspunsurile corecte, pe care le putea folosi pentru a-și calcula la final scorul realizat. Astfel, în cazul uneia dintre grupe, condiţiile au fost favorabile trișării, iar rezultatele testelor au arătat că membrii acestei grupe au obţinut în medie cu câteva puncte mai mult decât cei care nu avuseseră răspunsurile și nicio altă posibilitate de a trișa.

Realizatorii experimentului au verificat apoi dacă trișorii erau conștienţi că au obţinut pe nedrept rezultate mai bune sau dacă se autoînșelau. De aceea le-au solicitat participanţilor să estimeze ce scor ar putea obţine la un test similar cu 100 de întrebări, susţinut însă în condiţii de examen real și fără posibilitatea de a-și verifica singuri performanţele. Surprinzător, trișorii au estimat că vor obţine un rezultat similar cu cel obţinut la testul la care trișaseră.

Cercetătorii au repetat experimentul cu un alt grup de participanţi și le-au promis trișorilor un premiu financiar dacă vor reuși să își prezică în mod corect rezultatele la testul cu 100 de întrebări. Nici premiul financiar nu i-a făcut pe trișori să-și micșoreze așteptările cu privire la rezultatul viitor – autoînșelarea era mai puternică și decât perspectiva unui beneficiu material.

Ariely a prezentat ulterior rezultatele studiului în faţa mai multor audienţe, din partea cărora a primit comentarii de tipul: „Am știut tot timpul că așa sunt oamenii”.
De aceea, psihologul a decis să nu le mai spună ascultătorilor săi concluziile experimentului decât după ce îi ruga să anticipeze rezultatele și să le noteze pe o hârtie. Odată cu această mică schimbare de strategie, comentariile de tipul „nu ne miră rezultatul” au apărut foarte rar. Sentimentul post facto al intuiţiei corecte, pe care îl aveau ascultătorii lui Ariely, face parte tot din efectele autoînșelării. Psihologul a continuat seria experimentelor, arătând că diplomele sau orice alte tipuri de confirmări pe care le obţine cineva (chiar și cele obţinute mai mult de formă sau cele complet false) întăresc tendinţa de autoînșelare a persoanei.

Ne autoînșelăm adesea și în multe feluri. Avem tendinţa de a ne exagera povestea și de a ajunge să o credem cu tărie noi înșine. Iar aceasta se petrece, în ciuda a tot ceea ce ne place să credem despre noi, la nivelul subconștientului. Iată de ce mult din ceea ce știm despre noi este de fapt fals și ne aduce în conflict cu cei care îndrăznesc să ne provoace la o reevaluare de sine.

Ariely a obţinut pe cale experimentală și indicii cu privire la soluţiile pentru această înclinaţie umană. Experimentele sale au arătat că simpla reamintire a unui cod moral, religios sau nu (cele Zece Porunci sau codul deontologic al instituţiei în care se află cineva), are efect de inhibare a tendinţei noastre de a trișa. Iar o mică modificare a condiţiilor experimentului iniţial (pentru a accesa răspunsurile corecte, participanţii la experiment era necesar să le facă vizibile prin mișcarea mouse-ului pe ecranul computerului) a determinat o mare modificare a rezultatului – trișorii nu au mai preconizat un rezultat similar la testul cu 100 de întrebări. Noile condiţii i-au obligat să recunoască pentru sine, în mod conștient, că au trișat și că nu au șanse să repete rezultatul.

Concluziile sunt ușor de extrapolat. Nu întâmplător creștinii care și-au făcut un exerciţiu spiritual din practica de a studia zilnic Biblia, sau de a medita la valorile ei și de a se ruga înainte de a începe ziua, aduc mărturie despre influenţa semnificativă pe care acest exerciţiu o are asupra comportamentului moral imediat al celui care-l practică. Avem nevoie să ne resetăm permanent raportarea la valorile morale și avem nevoie permanent de reguli clare și de un mediu care să ne ajute să conștientizăm și să recunoaștem ușor ocaziile în care ieșim în afara graniţelor moralităţii.

Citiţi şi:

5 situații care îţi provoacă apoi scăderea IQ-ului

Învingători și cei învinși datorită EGO-ului lor exacerbat


 

yogaesoteric
7 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More