De ce ne verificăm tot timpul telefonul mobil. Explicaţia psihologilor

 

Fie că aşteptăm să sosească trenul, fie că am ajuns prea devreme la întâlnire şi vrem să facem ceva până când ajung şi prietenii noştri, ne ocupăm timpul uitându-ne pe telefonul mobil.

Imediat ce telefonul emite fie şi cel mai mic sunet îl scoatem din geantă sau din buzunar şi-l verificăm rapid. Mai mult, ne enervăm atunci când suntem într-o întâlnire şi nu ne putem uita să vedem cine ne caută sau ce mesaj interesant a mai apărut pe Facebook sau Instagram.

Psihologii susţin că aceasta este o atitudine cauzată de o tulburare compulsivă aflată în legătură cu creşterea nivelului de dopamină, hormonul plăcerii.

Încă din anii ’50, studiile au arătat că oamenii dezvoltă dependenţe faţă de activitățile care conduc la creşterea nivelului de dopamină, deci, a nivelului de plăcere. În ultimii ani se pare că circuitul dopaminei în organism arată cât de mult ne place o activitate şi cât de multă plăcere ne produce aceasta. Tot aşa putem determina şi cât de mult corespunde realitatea pe care o trăim nivelului de plăcere de care avem nevoie.

Astfel, dacă realitatea nu se potriveşte cu nevoia noastră, încercăm imediat să reglăm acest deficit prin diverse mijloace. Aceasta este explicaţia pentru diversele dependenţe. Acestea apar din cauza faptului că multe dintre activitățile pe care le facem zi de zi nu ne bucură atât cât avem nevoie.

Dependenţa de telefonul mobil este dată, de fapt, de nerăbdarea şi emoţia creată de momentele dinainte de deschiderea mesajului sau paginii de pe o reţea de socializare. Astfel, organismul nostru încearcă să menţină nivelul de dopamină la un nivel suficient de ridicat până când va veni acea zi în care să ne simţim, într-adevăr, perfect. Acesta este şi motivul pentru care oamenilor le place să se joace pe telefon sau pe calculator.

Psihologii susţin că dacă am renunţa la telefoanele mobile după o perioadă îndelungată în care ne-am obişnuit cu ele, putem ajunge să avem stări de anxietate. Omul modern nu poate renunţa brusc la utilizarea telefonului mobil. Acest pas este indicat să se facă treptat, renunţând la obiceiul de a-l verifica, spre exemplu, în timp ce luăm cina sau în timp ce ne plimbăm prin parc.


Citiți și:

Jumătate dintre adolescenții americani se simt actualmente «dependenți» de dispozitivele lor mobile 
Dependenţa obsesivă de smartphone şi tabletă, boala care face ravagii printre elevi 
Chinezii au creat trotuare special demarcate pentru utilizatorii de telefoane mobile. Cât de gravă este dependența de astfel de dispozitive în China?

 

yogaesoteric
7 ianuarie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More