De ce proiectul de la Roșia Montană este un act de trădare a interesului național
de Daniel Roxin
Incredibila acțiune de manipulare a opiniei publice operată cu o totală nemernicie de mulți dintre politicienii români și de o mare parte a mass-media centrale are ca scop mascarea adevărului despre proiectul de la Roșia Montană, un proiect pe care vor cu orice preț să ni-l bage pe gât.
Adevărul este însă ușor de decelat și pune în evidență atât prostituția intelectuală pe care o practică mulți dintre jurnaliști, cât și ticăloșia cronică a clasei politice românești, cu puține excepții…
Haideți să analizăm, pe rând, toate aspectele implicate:
1. Prima trădare economică – redevența
Această „mare afacere”, prezentată într-un mod agresiv ca fiind de interes național, aduce statului român o redevență de 6% (până acum o lună era de 4%!!!). Asta înseamnă că restul de 94% este al firmei Gold Corporation. Cum poate fi un proiet de interes național atâta vreme cât redevența pentru noi este de doar 6%? Atenție! Vorbim despre ceva ce este al românilor, pentru care canadienii (sau cine o fi în spatele RMGC) nu au făcut nimic ca să apară în pământul românesc! Un CEVA pe care statul român l-ar fi putut exploata singur, fără să dea nimănui nimic… Putea fi de interes național, din punct de vedere economic, dacă statul român avea 70 sau 80% redevență. Chiar și în această situație, RMGC ar fi trebuit să spună mulțumesc că poate exploata zona! Simplul fapt că s-a negociat în acest fel arată că cei care au făcut-o au trădat interesul național.
Dar eu mă întreb: dacă statul român împrumută în neștire miliarde de euro de la FMI, ca să plătească pensii și salarii la bugetari, de ce nu împrumută bani și pentru a deschide minele de aur și alte metale prețioase pe care să le exploateze în totalitate spre interesul național? Pentru că marionetele care ne conduc răspund cu „Să trăiți, am înțeles!” telefoanelor care se dau de la Washington sau Moscova, de la Bruxelles sau Tel Aviv. Pentru că, dacă obiectul este aducerea României în faliment și pierderea suveranității, atunci trebuie să devenim din ce în ce mai îndatorați și să ne lipsim de tot mai multe dintre resursele care ne-ar permite să ne plătim aceste datorii!!! Gândiți-vă cu atenție la acest lucru, pentru că exact asta se face!
2. A doua trădare economică – restul de metale rare despre care nu se vorbește
Iată ce ne spune, cu toată responsabilitatea, fostul inginer geolog șef de la Roșia Montană, Aurel Sântimbrean, un om care a lucrat vreme de 20 de ani acolo și care cunoaște cel mai bine zăcământul: „Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Monată e mai mare de patru ori decât valoarea aurului și argintului de acolo.” (vedeți aici întregul interviu cu Aurel Sântimbrean) Uau! Adică acolo, la Roșia Montană, avem, în afara celor 300 de tone de aur și a celor 1.600 de tone de argint, alte metale rare cu o valoare de 4 ori mai mare decât aurul și argintul, la un loc! Ca să vezi! În continuare, Aurel Sântimbrean mai spune că: „Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcământul.” Curat în interesul național!…
Dacă raportăm beneficiile statului român la întreaga bogăție de la Roșia Montană ne vom lua cu mâinile de cap, pentru că în această situație în care avem redevență doar pentru aur și și argint dar nu primim nimic pentru celelalte metale rare, înseamnă că statul român (ADICĂ NOI) primește în mod real doar 1,2% (unu virgulă doi la sută) din toate bogățiile noastre de la Roșia Montană! Iată că, prin acest proiect ticălos, ceea ce nu au reușit romanii să ne fure acum 2.000 de ani, ceea ce nu au reușit austriecii și ungurii să ia de la Roșia Montană cu forța mai târziu, este cedat în mod iresponsabil și criminal, de bună voie! Este de necrezut, până unde merge această ticăloșie. De aceea vă spun că trădarea este uriașă și toți cei care o comit sau sunt complici la comiterea ei vor trebui să răspundă penal într-o bună zi!
Iată, în continuare, ce se mai găsește în munții de la Roșia Montană, conform analizelor tehnice făcute de fostul inginer geolog șef de la Roșia Montană: „Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiază prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcământ și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint câteva din metalele identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11,7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.” Fără comentarii…
3. Manipularea cu roșienii lipsiți de resurse materiale pentru care acest proiect este o salvare
Așa după cum ați putut vedea, RMGC a cucerit piața media centrală cu reclame și mesaje care vorbesc despre cât de necesar este acest proiect pentru locuitorii de la Roșia Montană. În același timp, mercenarii din presă încearcă să „transforme” proiectul de aici într-unul de interes local, față de care nu ar trebui să se exprime oamenii din alte colțuri ale țării. Ei bine, miza este una națională! Pentru cei de la Roșia Montană este o mare păcăleală pentru că, după cei 2 ani în care se va pregăti exploatarea, și pentru care vor fi angajați 2-3000 de oameni, din al treilea an vor mai rămâne doar 600 de angajați. Și chiar și dintre aceștia vor fi mulți tehnicieni aduși din altă parte, așa că roșienii vor mai rămâne cu 3-400 de locuri de muncă. Iar după încă câțiva ani de exploatare intensivă? – Deșertul, lacul cu cianuri, contaminarea, distrugerea patrimoniului cultural de la Roșia Montană, răpirea șansei de a transforma acest spațiu într-un obiectiv turistic care le-ar aduce roșienilor beneficii pentru generații. Merită? Evident că nu! Cu toate acestea, necesitatea stringentă a unui câștig material și ignoranța unor oameni simpli îi transformă pe mulți dintre locuitorii de la Roșia Montană într-o masă de manevră, în niște sinucigași…
4. Consecințele ecologice
Multe mi-a fost dat să aud în viață dar părerea unor așa-ziși specialiști care pretindeau că lacul de cianuri va fi atât de bine purificat încât ai putea bea și apă din el, m-a cutremurat!… Incredibil! Păi, atunci, de ce să mai facă un lac de decantare? Să îi dea drumul cianurii direct în mediu. Ba mai mult, toți cei care susțin proiectul să bea apă, ei și cu familiile lor, doar din această sursă. Să facem o linie de apă cu cianuri pentru politicienii și jurnaliștii care pretind că nu e niciun pericol ecologic…
Oameni buni, un lac de cianuri este un lac de cianuri. Vom rămâne cu el în brațe până la moartea copiilor noștri și chiar și după aceea. Un lac de cianuri este un pericol permanent, el trebuie întreținut mereu. Asta presupune cheltuieli extrem de mari. Cheltuieli pe care le vom suporta în cea mai mare parte noi și generațiile de după noi, pentru multă vreme. Și totul pentru 6% redevență sau 1,2% redevență, dacă luăm în calcul și restul bogățiilor de la Roșia Montană.
Un lac de cianuri poate fi pus în mișcare de un cutremur puternic, de un bombardament într-un posibil război viitor… Este o bombă ecologică care, cândva, poate să producă un dezastru de proporții apocaliptice. Merită oare? Nu, nu merită să ne expunem unui asemenea risc nici măcar dacă statul român ar exploata în mod exclusiv aceste zăcăminte. Există și alte metode. Sigur, poate nu sunt atât de rapide ca să satisfacă rapacitatea celor care vor să pună mâna cât mai repede pe aur, argint și celelalte bogății…
5. Consecințele culturale
Roșia Montană este locul de unde dacii au adus aurul la lumină, acel aur care a salvat Imperiul Roman de la colapsul economic. Minele de la Roșia Montană sunt cele care au fost exploatate apoi de Imperiul Roman, cele care i-au permis să o ducă în bunăstare aproape 200 de ani. Acest patrimoniu, ca și povestea antică ce îl însoțește, este demn de a intra în Patrimoniul Unesco, poate fi un obiectiv turistic capabil să rezolve toate problemele economice ale roșienilor, pentru generații. A-l distruge este o crimă!
Iată că există soluția la manipularea grosolană care invocă necesitățile materiale ale minerilor din Apuseni – transformarea Roșiei Montane într-un obiectiv turistic. De ce autoritățile locale nu îl valorifică? Păi, după o prietenie atât de lungă cu corporația, cum să mai dea înapoi, nu?
6. Concluzii
Trădarea este evidentă, este dincolo de orice discuție! Din nefericire, trădarea este generală – ni s-a distrus industria și agricultura, ni s-a distrus educația și sistemul de sănătate, ni s-au înstrăinat resursele…
În concluzie, constatăm cu tristețe, cu furie, cu frustrare că:
Trăim într-o țară bogată, dar românii sunt săraci;
Avem un potențial turistic fantastic, dar el nu este exploatat în interesul nostru
Avem o istorie extraordinară, dar ea ne este furată, ascunsă, distrusă;
Avem resurse naturale uriașe dar ele nu mai sunt ale noastre, au fost date pe nimic;
Avem tineri geniali care câștigă aurul la olimpiade sau la concursurile de inventică, dar ei nu își pot atinge potențialul în România și pleacă peste hotare.
Și totuși, nu e nimeni responsabil pentru asta?!
Pe ecranele televizoarelor ticăloșii încă vor să ne dea lecții de economie, de educație, de morală, de patriotism – ei, cei care au îngenuncheat România! Până când, însă?
România este sub ocupație de peste 20 de ani, de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă. Gândiți-vă: o armată de incompentenți nu ar fi putut produce un asemenea dezastru. Pentru că dacă acei incompetenți ar fi avut un dram de onoare, de patriotism, am fi stat mai bine decât acum. Nu s-ar fi priceput ei foarte mult, dar nici nu ne-ar fi vândut pe nimic! Vorbim însă de o armată de trădători, de alogeni în trup sau în spirit, care par să aibă mandat să pună România pe butuci, să o ducă spre faliment și pierderea suveranității. Până la transformarea țării noastre într-o colonie totală nu mai este mult… Timpul este scurt și doar o trezire a conștiinței naționale mai poate salva situația.
Sursa: danielroxin.blogspot
Citiți și:
Roșia Montană – un proiect de jaf național (I)
România, viitor de coşmar din cauza proiectului Roşia Montană
yogaesoteric
21 noiembrie 2013