De la 1 octombrie, inculpații sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune vor purta brățări de monitorizare

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că, în ședință de Guvern, a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Actul normativ crează cadrul legal aplicabil în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. „Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune”, a adăugat ea, potrivit Știripesurse.

Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Ea a mai spus că „pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați”.

Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a conchis Gorghiu.

MAI vine cu primele precizări

Ministerul de Interne transmite că sistemul privind monitorizarea inculpaților aflați sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie, când se extinde la întreaga țară, cu dispozitivele și infrastructura existente deja în București și în 23 de județe. De asemenea, OUG adoptată stabilește devansarea unor termene și extinderea monitorizării electronice la nivelul întregii țări, începând cu 1 octombrie.

Guvernul României a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, modificarea legislației pentru a permite monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar și arest la domiciliu. Vorbim de o aplicare etapizată, cu un orizont rapid de implementare.

Este o măsură venită în scopul creșterii gradului de siguranță publică în comunități și pentru protecția cetățenilor”, a transmis Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, astfel, se devansează aplicarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 1 octombrie 2024, vom testa folosirea sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu în mun. București și în cele 23 județe în care este deja implementat SIME. Precizăm că testarea se va face folosind infrastructura și dispozitivele deja existente”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, MAI transmite că o altă modificare este devansarea de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 a datei de extindere la nivelul întregii țări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.

Ne referim aici la restul de 18 județe, pentru care această măsură era inițial prevăzută pentru 2025. Totodată, va alea loc extinderea sistemului în viitor (după încheierea proiectului pilot), și pentru monitorizarea persoanelor, pe durata liberării condiționate, sens în care Direcția Națională de Probațiune va fi parte a proiectului SIME”, a mai transmis MAI.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a acoperit, până în prezent, situațiile de violență domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecție sau a unui ordin de protecție provizoriu față de agresor și a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

– prima etapă: în perioada 2022-2023 la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;

– a doua etapă: în anul 2024 la nivelul unităților administrativ-teritoriale menționate și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;

– a treia etapă: cu termen inițial anul 2025, la nivelul unităților administrativ-teritoriale menționate anterior și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea – termenul a fost devansat pentru 1 octombrie 2024, prin această OUG.

Citiți și:
Brățară electronică și alertă sonoră – luate în calcul pentru viitoarele pandemii
Cine este primul român căruia i s-a montat dispozitiv de supraveghere electronică. Ce infracțiune a comis

 

yogaesoteric
25 iunie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More