De la anxietate la dependență. Efectul nociv al obligativității măștilor, mai ales în rândul copiilor
În timpul pandemiei, în SUA a avut loc un experiment natural în legătură cu purtarea măștilor, acestea fiind impuse în 11 state americane, în timp ce alte 39 de state nu au impus măștile.
Graficul cu care ilustrăm acest material arată rezultatele acestui experiment.
Obligația de a purta mască a fost instituită la începutul pandemiei, în 2020, și a rămas în vigoare cel puțin până în vara lui 2021, în unele cazuri prelungindu-se până în 2022.
Linia neagră de pe grafic arată rata săptămânală a cazurilor de covid în toate statele cu mandate de purtare a măștilor în săptămâna respectivă, în timp ce linia portocalie arata rata în toate statele fără mandate. După cum se poate vedea, traiectoriile sunt similare, obligația de a purta mască nu a redus răspândirea virusului.
În momentul în care obligația de a purta mască a fost introdusă în New York și în alte state în primăvara lui 2020 (în partea stângă a graficului), infecțiile erau deja în scădere în acele state, iar mandatele nu au prevenit o creștere ulterioară a acestora, când numărul cazurilor a crescut și a scăzut pe traiectorii aproape identice, indiferent de politicile statelor cu privire la purtarea măștii faciale.
Al doilea an al pandemiei a înregistrat ușoare abateri în ambele direcții, dar acestea au reflectat sezonalitatea virusului. Numărul cazurilor de infectări a fost mai mare în statele fără mandat vara trecută, când creșterea sezonieră a afectat în principal statele din sud, conduse de guvernatori republicani, unde nu exista obligația de a purta mască, dar acele state au avut mai puține cazuri în timpul iernii, când creșterea sezonieră a afectat statele din nord, cele conduse de democrați și unde exista obligația de a purta mască.
Dacă facem totalul, pe toată perioada celor doi ani, observăm că nu este nicio diferență între numărul de cazuri din statele unde masca a fost obligatorie față de numărul de cazuri din statele unde masca nu a fost obligatorie. Rata cumulativă a infecției pe parcursul pandemiei a fost de aproximativ 24% atât în statele cu mandat, precum și în cele fără mandat.
De asemenea, rata cumulată a mortalității de covid a fost aproape identică (de fapt, au existat puțin mai multe decese pe cap de locuitor în statele cu mandate de purtare a măștilor).
Faptul că purtarea măștilor nu este eficientă se știa. În strategiile pre-covid de planificare pentru o pandemie, nici CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA) și nici OMS (Organizația Mondială a Sănătății) nu recomandau mascarea publicului – din motive întemeiate.
Studiile clinice randomizate care au studiat virusurile gripale au arătat, spre deosebire de înțelepciunea populară din Japonia și alte țări asiatice, că „nu există dovezi că măștile de față sunt eficiente în reducerea transmiterii”, așa cum a rezumat OMS în literatura științifică.
La aceeași concluzie au ajuns și specialiștii de la Departamentul de Sănătate al Regatului Unit: „În conformitate cu dovezile științifice, guvernul nu va stoca măști pentru uz general în comunitate”.
Anthony Fauci a spus la fel la începutul pandemiei, atât în comentariile sale publice („Nu există niciun motiv să purtăm măști”, afirma el pentru emisiunea 60 Minutes), cât și în e-mailurile sale private („Nu vă recomand să purtați o mască” i-a spus el unui coleg, explicând că măștile sunt prea poroase pentru a bloca virusul covid).
Dar apoi Fauci, la fel ca CDC și OMS, au cedat în fața presiunii politice și a isteriei mediatice. Obligarea purtării măștilor a dat iluzia că se face ceva împotriva virusului. Când valul inițial de primăvară din 2020 s-a domolit, autoritățile și jurnaliştii corporatiști au susținut că mandatele au funcționat și au susținut aceeași idee chiar și atunci când cazurile de covid au crescut din nou mai târziu în acel an, în ciuda mandatelor în vigoare. Creșterea a fost pusă pe seama celor care nu respectă restricțiile și mandatele, chiar dacă sondajele arătau o conformare pe scară largă a populației.
În mod repetat, jurnaliștii și oficialii din domeniul sănătății publice scoteau în evidență un stat sau o națiune care se presupunea că a îmblânzit covid-ul forțând cetățenii să poarte măști, pentru ca ulterior cazurile de infectări să explodeze în ciuda acestor măsuri.
În vara anului 2020, publicația Politico a lăudat într-un articol politica statului Rhode Island cu sloganul „Purtați naibii masca!”. Un sondaj din toamna aceluiași an a constatat că 96% dintre locuitorii din Rhode Island purtau măști, cea mai mare rată din SUA. Cu toate acestea, în acea iarnă statul a suferit una dintre cele mai grave explozii de cazuri de covid din SUA. La fel s-a petrecut și în New Mexico, unde cazurile de infectări covid au început să crească la scurt timp după ce revista Scientific American a lăudat politicile stricte ale statului privind măștile într-un articol intitulat „Cum a controlat New Mexico răspândirea covid-19”.
Între timp, experții preferați ai mass-mediei au continuat să prezică scenarii apocaliptice pentru statele care nu au mandatat niciodată purtarea măștilor, cum ar fi Florida, sau care și-au încheiat mandatele la începutul anului 2021, precum Iowa, a cărui modificare de politică a fost denunțată ca fiind „nesăbuită și delirantă” într-un articol din cotidianul Washington Post, intitulat „Bun venit în Iowa, un stat căruia nu-i pasă dacă trăiești sau mori”. Numărul deceselor cauzate de covid din Iowa a scăzut imediat după apariția articolului. Pe parcursul pandemiei, atât Iowa, cât și Florida s-au descurcat mai bine decât media națională atât în cazul ratei mortalității cauzate de covid, precum și a mortalității în exces (numărul de decese peste rata normală a mortalității indiferent de cauză).
La fel s-a petrecut la nivel mondial. „Covid-19 a consumat India, până când aproape toată lumea a început să poarte măști”, proclama un titlu din Wall Street Journal la sfârșitul anului 2020, dar apoi rata de infecție din India a crescut de patru ori față de vârful anterior.
„Republica Cehă are o lecție pentru America despre cum se gestionează covid-19: purtați o mască de față”, anunța cotidianul USA Today la începutul pandemiei, dar de atunci numărul deceselor din Cehia a fost unul dintre cele mai mari din lume. Thailanda, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Filipine, Uruguay, Chile, Polonia și Ungaria au fost toate prezentate ca modele de iluminare științifică pentru ratele lor scăzute de infecție și politicile stricte ale măștilor – până când, ca de obicei, măștile și-au pierdut brusc puterea magică.
În plus, obligativitatea măștilor are efecte psihologice grave, mai ales asupra copiilor. Psihologii se confruntă acum cu anxietățile copiilor care nu doresc să le fie văzute fețele de colegii lor. Ei suferă de „dependență de mască”, așa cum este denumită această afecțiune psihologică în Japonia, unde o tradiție îndelungată de purtare a măștilor în timpul sezonului gripei a făcut ca unor persoane să le fie frică să-și expună fața în public. Este o dependență greu de depășit, potrivit terapeuților japonezi specializați în tratarea acesteia.
Citiți și:
Efectele devastatoare ale măștii în şcoli: Cum sunt nenorociți copiii – Un articol cenzurat de Forbes
Meta-analiză despre efectele secundare ale purtării măștii: sindromul de epuizare și contaminarea microbiologică, între alte 20 de efecte
yogaesoteric
5 iulie 2022