De la Davos la Tianjin. Forumul Economic Mondial se întrunește în această vară în China

Pe măsură ce centrele de putere globale devin din ce în ce mai mult un mediu multipolar, Davos a decis că Beijingul va fi cel mai bine poziționat pentru a beneficia de această dinamică politică în schimbare. Pentru Klaus Schwab și gașca, nu veți deține nimic și veți fi fericiți și, poate, veți vorbi și mandarina, scrie The Dossier.

După ce timp de mai mulți ani a organizat reuniuni virtuale „din cauza covid”, Forumul Economic Mondial (WEF) își consolidează și mai mult prezența semnificativă în China prin relansarea „Summer Davos”, în 27-29 iunie.

Economia globală se află într-un moment crucial de transformare”, începe comunicatul WEF. „Modelele de afaceri și industriale consacrate nu numai că au fost puse la încercare de pandemia covid-19, dar sunt acum testate de un mediu geopolitic și geoeconomic mai competitiv.” Pagina web continuă:

Pentru a răspunde la acest peisaj în evoluție, Forumul Economic Mondial revine la tradiția «Davosului de vară» și convoacă cea de-a 14-a Reuniune anuală a Noilor Campioni în Tianjin, Republica Populară Chineză. Întâlnirea va reuni peste 1.500 de lideri globali din mediul de afaceri, guvernamental, societatea civilă, organizații internaționale, precum și din rândul inovatorilor și al cadrelor universitare, într-un moment crucial pentru redresarea economică globală.

Summer Davos, care are ca scop facilitarea parteneriatelor între corporațiile multinaționale și Partidul Comunist Chinez (PCC), funcționează de 14 ani sub radarul occidental. Cândva o operațiune minusculă, Summer Davos a devenit o prezență obligatorie pentru companiile din Fortune 500 care caută să își vândă sufletul corporatist PCC-ului.

În ultimele luni, WEF și-a reafirmat prezența în țara autoritară.

În septembrie, WEF a dezvăluit că biroul său din China are acum peste 40 de angajați cu normă întreagă, marcând o creștere semnificativă față de anii anteriori. Vestea a venit în cadrul unui comunicat de presă prin care Liming Chen, un director de afaceri chinez, a fost numit președinte și director general al Biroului de reprezentare al Forumului Economic Mondial din Beijing. Biroul din China a mai fost condus în trecut de Olivier Schwab, fiul fondatorului WEF, Klaus Schwab.

De asemenea, WEF alocă resurse semnificative pentru a-și spori prezența pe platformele de comunicare virtuală TikTok, WeChat și Weibo, care respectă cenzura și sunt controlate de statul chinez.

Guvernul chinez menține de mult timp legături strânse cu WEF, ai cărui lideri au legături ideologice comune cu PCC, datorită angajamentului partidelor față de un model de guvernare feudalist, de sus în jos. Fondatorul WEF, Klaus Schwab, a denumit acest model de guvernanță „capitalismul părților interesate”, deși nu are nimic de-a face cu capitalismul și este antitetic față de acesta. WEF și PCC sunt conectate la cel mai înalt nivel. Președintele chinez Xi Jinping a luat cuvântul la Winter Davos în 2017, iar Beijingul trimite în mod obișnuit oficiali de rang înalt la reuniunile anuale ale WEF, care au loc în Elveția doar pe bază de invitație. În 2018, PCC i-a acordat lui Klaus Schwab prestigioasa medalie China Reform Friendship Medal, cea mai înaltă distincție pentru cetățenii non-chinezi care contribuie la promovarea priorităților PCC în străinătate.

Citiți și:
Globalizarea a murit și Davos 2023 a fost înmormântarea ei
Klaus Schwab, la Summit-ul Guvernului Mondial: Trebuie să stăpânim lumea!

 

yogaesoteric
25 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More