De la faţa locului: Mitingul din 20 mai din faţa postului de televiziune PRO TV


un articol de Mihai Vasilescu

“Şcoala de yoga M.I.S.A. te invită la spectacolul organizat vineri, 20 mai, în faţa PRO TV. Te uiţi şi cîştigi! Rămânem o oră… şi jumătate! Pentru că PRO TV pare să nu aibă alte imagini cu şcoala de yoga M.I.S.A. decât cele puse la dispoziţie de Parchet, ne-am gîndit ca vineri, 20 mai, între orele 9.30-11.00, să te invităm la un spectacol în faţa televiziunii din Pache Protopopescu. Aşa că… băieţii buni de la M.I.S.A. te aşteaptă. Aduc şi fete. Vino să ne vezi! PRO TV-ul ne îndeamnă să gîndim liber. Noi şi vorbim liber. Chiar dacă ne ascultă doar SRI-ul!”

Aşa suna textul prin care şcoala de yoga M.I.S.A. a anunţat mass-media de organizarea mitingului din faţa PRO TV. După ce jandarmii au avut nevoie de o jumătate de oră ca să găsească bucata de trotuar pe care yoghinii au primit permisiunea să o ocupe, am început în sfârşit şi spectacolul promis.

Spectacol, dar nu numai

Cu măşti pe faţă, pe urechi sau pe gură, am ironizat, într-un mod mai glumeţ sau mai caustic, modul în care se lasă manipulaţi jurnaliştii de autorităţile „furnizoare” de informaţii „clasificate”.  

Am vorbit liber. Fiecare şi-a citit „compoziţia” proprie. Despre cum se simt yoghinii cînd se văd la televizor, subiect al unor ştiri care nu au nici o legătură cu ei şi cu viaţa lor. Despre cum se simt familiile lor. Despre cum reacţionează prietenii, vecinii sau necunoscuţii de pe stradă. Unora poate le-a plăcut, altora poate nu… în funcţie de talentul fiecăruia. Nu biroul de presă le-a pregătit textele. Nici măcar nu le-a verificat.

Am cumpărat gogoşi…. ca să îi servim şi pe cei care ni le servesc nouă de mai bine de un an de zile. A fost modul nostru de a protesta faţă de neadevărurile afirmate de-a lungul timpului cu privire la şcoala de yoga M.I.S.A. şi cursanţii acesteia.  

Sigur că puteam să oferim spectacolul multor altor instituţii de presă din România, căci mulţi ne-au transformat în spectacol în ultimul an, prezentînd informaţii truchiate sau de-a dreptul eronate despre şcoala de yoga M.I.S.A.

Am ales să protestăm totuşi la PRO TV pentru că este una dintre cele mai importate televiziuni din România, iar echipa sa de profesionişti poate contribui semnificativ la educarea opiniei publice în spiritul mesajului transmis chiar de sloganul postului: „Gândeşte liber!”  

În spiritul acestui slogan, vă invităm să reflectaţi la cîteva idei:  

  1. V-aţi întrebat vreodată de ce mii de oameni de toate vârstele practică yoga şi participă la activităţile organizate de şcoala de yoga MISA, în ciuda discriminărilor continue la care sunt supuşi şi a bombardamentului denigrator al mass-media ?
  2. Protestul nostru s-a vrut o încercare de sensibilizare a jurnaliştilor care mai cred în deontologia profesionala şi obiectivitatea jurnalistică.
  3. Noi credem că respectul reciproc este o atitudine socială fundamentală. Implicând şi a nu comenta cu rea voinţă ceea ce nu înţelegeţi sau ceea ce nu vă interesează. 

Până la urmă, ce a vrut să înţeleagă din acest miting PRO TV-ul ?

Ne bucurăm că PRO TV se declară  deschis dialogului cu reprezentanţii M.I.S.A.  afirmând : “Vom sta mereu de vorbă cu toţi cei care au ceva de spus indiferent de modul în care vor să o facă: direct sau prin mitinguri”. Aşa să fie? Ne-a acordat vreodată Pro-TV dreptul la replică? Ne-a prezentat vreodată corect şi lipsit de tendenţiozitate punctul e vedere? A făcut publice vreodată comunicatele noastre de presă? 

Degeaba se bate PRO TV cu pumnul în piept pentru că obiectivitatea nu-l ţine prea mult ! În cadrul ştirilor de la ora 13 o auzim cu uimire pe prezentatoarea Monica Dascălu spunând că Cursanţii M.I.S.A. protestează faţă de faptul că Pro TV a prezentat punctul de vedere al procurorilor”. Ne întrebăm în acel moment oare ce n-au înţeles cei de la PRO TV din tot ce s-a spus chiar sub nasul lor timp de mai bine de o oră? Şi aşteptăm răbdători ştirile de la ora 19 unde ni s-au promis mai multe detalii.  

La ştirile de la ora 19 însă Andreea Esca continuă pe aceeaşi temă : «cursanţii mişcării lui  Gregorian Bivolaru sunt supăraţi că PRO TV a prezentat în programele de ştiri acuzaţiile procurorilor »  iar corespondentul George Buhnici îi ţine isonul : « Pe cursanţii M.I.S.A. îi deranjează tocmai relatările amănunţite ale reporterilor PRO TV despre stadiul anchetelor în cazul unor apropiaţi ai mişcării ».   

Chiar atât de greu le este să îşi dea seama că M.I.S.A nu este deranjată de faptul că mass-media prezintă diferite puncte de vedere asupra evenimentelor actuale care o vizează?

Ce ar fi putut înţelege reporterii PRO-TV şi Andreea Esca dacă ar fi fost atenţi ? 

PRO-TV-ul, ca şi celelalte posturi TV, ignoră complet comunicatele de presă MISA, sau prezintă din ele fragmente irelevante şi scoase din context. Cursanţii M.I.S.A. sunt indignaţi şi protestează faţă de faptul că mass-media refuză continuu să le facă public corect şi punctul lor de vedere, conform proncipiului informării corecte, atunci când sunt prezentate evenimentele. Pentru că în ciuda evidenţelor zdrobitoare care atestă abuzurile autorităţilor la adresa yoghinilor, despre aceste aspecte nu se suflă o vorbă în ziare şi la posturile TV, iar dovezile sunt ignorate cu obstinaţie. Prin aceasta mass-media dovedeşte complicitate cu autorităţile care continuă “vânătoarea de MISA”.

În plus anchetatorii încalcă în continuare în mod repetat legea oferind mass-mediei imagini, documente şi informaţii private aparţinând yoghinilor, confiscate în martie 2004. Iar jurnaliştii în aviditatea lor de senzaţional le difuzează fără a sta pe gânduri şi o fac într-un mod tendenţios dând o tentă de incrimininator, ilegal şi dubios oricărui lucru sau persoană ce pare a avea vreo legătură cu M.I.S.A. şi Gregorian Bivolaru. Şi, mai grav, multe din imaginile difuzate nici nu sunt autentice.

Cursanţii M.I.S.A. protestează pentru că mass-media îl prezintă pe Gregorian Bivolaru ca fiind deja vinovat, de parcă procesul ar fi fost finalizat şi s-ar fi stabilit cu probe veridicitatea acuzaţiilor ce i se aduc. Protestează de asemenea pentru că se reiau la nesfârşit imaginile cu Gregorian Bivolaru închis, cu cătuşe sau înconjurat de mascaţi, fără a se preciza faptul că sunt imagini de arhivă, sau amănuntul semnificativ că reţinerea dumnealui la Vama Nădlac a fost o grosolană încălcare a legii. Protestează pentru continua instigare împotriva lui Gregorian Bivolaru (un cetăţean care ar trebui să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie), de care se fac vinovaţi prezentatorii de ştiri, reporterii sau moderatorii. 

Yoghinii sunt revoltaţi că marea majoritate a ştirilor legate de M.I.S.A. au o conotaţie negativă, sunt tendenţioase şi lipsite de obiectivitate şi sunt ilustrate cu imagini ofensatoare pentru yoghini, sursa multora dintre aceste imagini fiind dubioasă şi legătura lor cu MISA fiind nedovedită.

 Şi ce?

E adevărat că ştirile privind Tabăra de la Herculane au fost obiective. Dar oare se face primăvară cu o singură floare? După ce ne-au bombardat timp de un an cu minciuni şi speculaţii, acum ar trebui să ne declarăm mulţumiţi cu un singur reportaj prezentat aşa cum trebuie? Oare dacă jurnaliştii români nu ar fi dezinformat presa din Suedia, făcându-se de râs în faţa colegilor lor europeni, ar mai avea acum PRO TV-ul vreun interes să îşi recâştige credibilitatea pozând în televiziune deschisă tuturor celor ce au ceva de spus?   Încă ne rezervăm dreptul de a ne îndoi, mai ales că nici acum nu se pot abţine de la unele (aparent mici) denaturări, care prin acumulare devin mistificări de proporţii.

 Nu mai departe de lunea trecută, pe 16 mai,  acelaşi PRO TV prezenta o ştire senzaţională difuzând imagini “de ultimă oră”….filmate acum 2 ani şi puse la dispoziţie ilegal de procurori. Aceste imagini care nu conţineau absolut nimic ilegal sau incriminator au fost prezentate într-un mod care sugera acest lucru. (citiţi mai multe detalii aici: Bucureşti, 17 mai 2005. Imagini vechi de doi ani confiscate de procurori de la yoghini în 2004 sunt prezentate de PRO TV drept ştiri de ultimă oră).

Oare de ce după ce CNA a atenţionat toate posturile de televiziune să nu mai difuzeze imagini denigratoare despre yoghini,  PRO TV se foloseşte de pretextul mitingului pentru a redifuza imagini cu femeile bruscate în timpul percheziţiilor? Ce rost are reluarea filmării cu seringa folosită, găsită chipurile într-o casă de yoghini în martie 2004 şi prezentată cu scopul evident de a convinge opinia publică că yoghinii se droghează? Şi pe lângă aceasta mai apar şi multe alte imagini cu caracter privat aflate acum în posesia procurorilor.

 Ar trebui oare să trecem cu vederea şi încercarea PRO TV de a sugera că yoghinii se contrazic în declaraţii… incluzând în reportaj o declaraţie trunchiată, extrasă din context, aşa cum au mai făcut şi de alte ori?

 Acestea sunt lucrurile pe care le reproşăm mass-mediei şi nu faptul că prezintă punctul de vedere al procurorilor sau că difuzează ştiri privind anchetele din cazul M.I.S.A. Oricum mitingul de azi a fost doar un început. Sperăm că de acum încolo, cel puţin la atenţionarea noastră dacă nu datorită conştiinţei profesionale şi a bunului simţ, jurnaliştii să se documenteze cu mai multă atenţie şi să dea dovadă de mai multă obiectivitate atunci când vor să informeze opinia publică!

 21 mai 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More