De la matematicianul Sergiu Moroianu, la «antrenorul de genii» Florian Colceag, 21 de personalități iau poziție împotriva obligativității vaccinării
Nu vă mai oferiți gratuit ca fiind cobai pentru experimentele sociale!
Exist. Gândesc. DECID
Asociația Lion Mentor, care militează pentru dreptul de a alege al pacienților, a realizat un colaj de mărturii în care mai multe personalități iau poziție împotriva obligativității vaccinării.
Cei care au luat cuvântul sunt: Sanda Ladoși (muzician), Bianca Brad (fondator asociația EMMA), Vlad Miriță (tenor), Cristela Georgescu (specialist sănătate și nutriție holistică), Adela Chirică (fondator și președinte Asociația pentru Dravet), Ioana Țincă (mamă a unui copil vătămat de vaccinuri), Raluca Simionescu (mamă a unui copil vătămat de vaccinuri), Luiza Newmayer (psihoterapeut), Irina Iordăchescu (artist liric), Ioana Cacovean (farmacist), Gyorgy Gaspar (psiholog clinician și psihoterapeut relațional), Ani Crețu (mamă), Aurelian Surulescu (actor și fondator Asociația Neamunit), Adrian Cacovean (medic primar, chirurg cardiovascular), Virgiliu Gheorghe (doctor în bioetică și biofizician), prof. dr. Pavel Chirilă (medic primar, medicină internă, profesor de bioetică), Sergiu Moroianu (matematician), Zoltan Andras (muzician), Costel Stanciu (prof. univ și președintele Asociației Pro Consumatori), prof. dr. Florian Colceag (matematician), Otilia Mantelers (parenting by connection instructor).
Iată mărturiile acestora:
„Principiul obligativității îmi restricționează mie liberul arbitru și ca individ într-o societate în care ne considerăm civilizați ar trebui ca eu să pot decide pentru mine și pentru cei dragi mie.”, afirmă muziciana Sanda Ladoși.
„Einstein spune așa: «Dacă în ceea ce privește un anumit aspect conștiința îți spune că nu este bine, nu îl face, chiar dacă statul ți-o impune». Nu poți să vii și să-i bagi cuiva pe gât o decizie care este absolut împotriva voinței sale. Nu se poate”, a precizat Bianca Brad, fondator asociația EMMA.
„Unde există risc, trebuie să existe neapărat alegere”, a spus Vlad Miriță, tenor.
„Un părinte care alege să vaccineze, alege pentru că își iubește copilul și pentru că e convins că face un bine. Un părinte care alege să nu îl vaccineze, alege așa pentru că își iubește copilul și pentru că e convins că face bine”, a spus Cristela Georgescu, specialist sănătate și nutriție holistică.
„Fiul meu până la vârsta de patru ani a fost vaccinat deși de fiecare dată a avut convulsii, undeva la peste 500 până la ora actuală. Însă, după ce am descoperit că David suferă de sindromul Dravet, am decis că e mai bine să opresc vaccinarea lui pentru că în urma vaccinării, copiii cu sindromul Dravet intră în comă. Majoritatea copiilor din asociația pe care o reprezint, după fiecare vaccin au intrat în comă minim o oră și, ținând cont că acești copii au o sănătate foarte precară, nu consider că este indicat ca noi să fim obligați să ne vaccinăm copiii, știind foarte bine ce riscuri ne asumăm și mai ales că nu suntem pregătiți și nu suntem de acord să ne asumăm aceste riscuri când e vorba de copiii noștri. Nu știu cum este să ai un copil tipic, nu știu ce înseamnă să ai un copil sănătos, ce aș fi ales dacă aș fi avut un copil sănătos, însă știu sigur că de multe ori când fiul meu era pe patul de moarte și când medicina a dat greș, intuiția mea de mamă l-a salvat de fiecare dată. Așa că de data aceasta o să rog ministerul și statul în care trăim și în care ne-am născut să nu mă oblige să nu respect legile și să nu-mi ia dreptul să rămân mama fiului meu, să nu-mi ia dreptul să îmi protejez copilul și mai ales să nu îmi ia dreptul de a avea un copil în viață” – susține Adela Chirică, fondator și președinte Asociația pentru Dravet.
„În cazuri speciale, cum este cel al fiului meu, febra care poate apărea după un vaccin poate conduce la convulsii. Febra în cazul sindromului Dravet face ravagii pentru că temperatura poate crește brusc de la un 37,8 la 40. Antitermicele de cele mai multe ori nu au efect și criza este inevitabilă”, spune Ioana Țincă, mamă a unui copil vătămat de vaccinuri.
„Am respectat de la nașterea copilului și până la vârsta de un an schema completă de vaccinare. Însă după vaccinul de un an, copilul meu a început să se simtă din ce în ce mai rău, să devină din ce în ce mai gălăgios și nervos noaptea. Am pierdut foarte multe nopți până când, la o săptămână după vaccin, a făcut o criză de convulsie generalizată care a continuat cu un status. Practic mi-am luat copilul care era în comă și am fugit cu el la spital pentru că nu mai aveam răbdare și starea ca să aștept ambulanța. Fiind aproape de spitalul Elias, l-am dus repede la camera de gardă pe brațe. Nu știam ce se întâmplă, parcă trăiam un coșmar. În momentul în care am ajuns în camera de gardă, țin minte și acum, deși au trecut șapte ani de la nefericitul eveniment, întrebarea doamnei doctor a fost: «Când i-ați făcut ultimul vaccin?». Un vaccin, un singur vaccin în plus, administrat copilului meu, i-ar putea fi fatal. De aceea, nu pot să fiu de acord cu introducerea obligativității pentru că acest chin pe care l-am trăit împreună cu copilul meu timp de șapte ani de zile s-ar putea să fi fost în zadar. Și asta este marea mea temere și frică și doar imaginea copilului meu în comă, dus pe brațe la spital, este ceva ce n-aș mai putea să suport încă o dată”, afirmă Raluca Simionescu, mamă a unui copil vătămat de vaccinuri.
„Așa cum nașterea este o alegere personală și asumată, la fel toate acțiunile mamei pentru copilul ei sunt personale și asumate. De aceea, cred că niciun act medical nu ar trebui să fie impus cu forța nici mamei și nici copilului”, spune Luiza Newmayer, psihoterapeut.
„Sunt împotriva obligativității vaccinurilor și aceste trei cărți, în principal prima pe care o arăt, au stat la baza acestei poziții pe care mi-o susțin în continuare. Este vorba despre Vaccinurile și autoimunitatea, scrisă în urma unui studiu extrem de important făcut de 70 de doctori din Israel. Următoarea este Vaccinarea, eroarea medicală a secolului și Vaccinurile, prevenție sau boală, din care eu am înțeles foarte clar că nu suntem toți la fel, bolile autoimune au originea lor, care trebuie analizată iar concluziile e necesar să fie trase în funcție de fiecare persoană, de istoricul fiecărui pacient”, consideră Irina Iordăchescu, artist liric.
„Orice fel de administrare de medicamente, mai ales în cazul medicamentelor noi lansate pe piață, vorbim de medicamente lansate de câțiva ani, inclusiv cele care au triunghiul în jos, este supusă unor monitorizări atente și medicamentele sunt reevaluate și asta înseamnă că inclusiv riscurile și atenționările sunt reevaluate în funcție de răspunsul din piață. Acest lucru înseamnă că încadrarea într-o clasă terapeutică de siguranță sau în alta, mai puțin sigură, depinde de răspunsul raportării reacțiilor adverse”, a spus Ioana Cacovean, farmacist.
„Și din punct de vedere psihologic, libertatea reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului și mă refer în special la libertatea în gândire, în exprimare și în alegere”, declară Gyorgy Gaspar, psiholog clinician și psihoterapeut relațional.
„Vaccinul reprezintă un medicament ca oricare dintre medicamente. Și ca oricare dintre medicamente, poate avea reacții adverse. Eu știu ce înseamnă reacție adversă la un medicament. Am dreptul să fiu informat și am dreptul să decid dacă vreau să mai administrez un medicament sau nu vreau. Probabil că dacă am fi vorbit despre un medicament mai puțin controversat, lucrurile nu s-ar fi inflamat și nu ar fi existat o lege care să mă oblige să administrez un medicament. Atunci când vorbim despre vaccinare, toată lumea se raportează la binele celorlalți, la binele comunitar. Comunitatea nu se gândește la mine și la copilul meu care este victimă postvaccinală”, a spus Ani Crețu.
„Ăia 0,1 la sută poate fi copilul meu, poate fi copilul dumneavoastră, poate fi copilul oricui și eu cred că în momentul în care ai 0,1 la sută șanse să pierzi un copil nu este un act realizabil. Întrebați orice fel de chirurg, orice fel de medic, când intră în sala de operații, dacă se gândește că poate să piardă sau are de gând să piardă 0,1 la sută, nu gândește:«Hai că nu e așa mult». Nu, suferă la fel”, a spus Aurelian Surulescu, actor și fondator Asociația Neamunit.
„În calitate de medic, am obligația și datoria față de pacient să îl întreb înainte de a efectua orice fel de act medical, diagnostic terapeutic sau profilactic, dacă a luat la cunoștință despre indicațiile actului pe care îl propun, dacă cunoaște toate riscurile și toate avantajele și dezavantajele din efectuarea sau neefectuarea acestui act medical și să mă asigur că actul medical este efectuat în conformitate cu principiile jurământului lui Hypocrate”, completează Adrian Cacovean, medic primar, chirurg cardiovascular.
„Nu poți să pedepsești pe un om că nu este de acord cu un tratament care este cu potențiale sau prezumtive daune vizavi de sănătate. Poți să-l obligi cu pușca și atunci intrăm într-o altă categorie de societate, într-o altă societate”, a spus Ioana Cacovean, farmacist.
„Orice dictatură s-a bazat pe această dogmă, anume că trebuie sacrificat individul și binele lui pentru a susține un bine mai mare, binele unei colectivități. Însă noi nu ne dăm seama că binele comun al unei comunități este format din binele individual al tuturor celor care formează acea comunitate. Deci nu poți să sacrifici un om, nu poți să sacrifici libertatea, dreptul la cuvânt, la propria hotărâre, la propria decizie în privința vieții lui, în virtutea unui concept abstract. Asta nu este altceva decât începutul unei noi dictaturi pentru România”, a spus Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică și biofizician.
„O asemenea tentativă asupra ființei umane nu s-a făcut în istoria cunoscută cel puțin… Nici cei mai mari tirani din lume nu au injectat ceva cu forța în corpul supușilor lor”, a spus prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar, medicină internă, profesor de bioetică.
„Pentru vaccinare și pentru efectele adverse îngrozitoare care sunt specificate inclusiv în prospectele lor, nu răspunde nimeni. Nu răspunde producătorul, nu răspunde guvernul care dorește să impună această procedură de vaccinare ca fiind obligatorie, nu răspunde ministerul Sănătății, nu răspunde doctorul și nici asistenta”, a spus Irina Iordăchescu, artist liric.
„Din păcate, speranța de viață a românilor este cea mai mică din Europa. Nivelul finanțării sănătății este cel mai mic pe cap de locuitor din Europa. Nivelul științific al medicinei românești este cel mai scăzut din Europa. Conducătorii spitalelor și ai Ministerului Sănătății sunt incompetenți și numiți politic. Actele medicale trebuie să fie libere, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Chiar și într-un sistem medical performant, obligativitatea actelor medicale ar contraveni Constituției României, legilor interne și convențiilor internaționale”, a spus Sergiu Moroianu, matematician.
„Nu fac parte din categoria oamenilor care merg pe principiul crede și nu cerceta. Îmi pare rău, cercetez pentru că e vorba de viața mea, a copiilor mei, de sănătatea lor și să zicem că nu se întâmplă nimic astăzi. Dar nu știu ce impact poate să aibă asupra sănătății copilului în următorii 20 de ani. Și copiii noștri trebuie să-și trăiască viața și să și-o trăiască frumos. Și din acest motiv, caut, mă informez și încerc să nu urmez turma”, a mai spus Sanda Ladoși.
„Omul modern este un om emancipat, un om competent care știe ce nevoi are și la fel de valabil este și în cadrul sănătății, în cadrul îngrijirii de sine în care omul trebuie să fie liber să decidă ce metode folosește și mai ales să i se dea crezare, să fie considerat un eu, să i se respecte demnitatea de om și drepturile omului. De aceea consider că statul paternalist, care decide în locul tău cum se va administra actul medical, are o atitudine cel puțin ciudată, dacă nu anticonstituțională și pentru aceasta și eu, ca un eu uman, un individ conștient, vreau ca pentru familia mea și pentru mine să pot să decid singur”, a spus Zoltan Andras, muzician.
„Acest proiect de lege este anticonstituțional, încalcă drepturile și libertățile cetățenilor. Ministerul Sănătății, care este inițiatorul acestui proiect de lege nu a gândit o lege care să asigure sănătatea populației ci a gândit o lege care să ducă la creșterea vânzărilor de vaccinuri”, a spus Costel Stanciu, prof. Univ. și președintele Asociației Pro Consumatori.
„Nu știu dacă în iureșul ăsta în care trăim, avem foarte mulți dintre noi timp să ne oprim ca să ne gândim puțin la ce implicații pot decurge după aceea din acest demers, din acest deznodământ”, a spus Vlad Miriță, tenor.
„Eu zic că e cazul ca oamenii să-și ia deciziile proprii în mâinile proprii. Nu vă mai oferiți gratuit ca fiind cobai pentru experimentele sociale”, a spus prof. dr. Florian Colceag, matematician.
„Am o întrebare la care aș dori să îmi răspundă cineva, cineva dintre cei care îmi decid mie soarta și a copilului meu. Unde este libertatea mea de a decide? Care sunt acele drepturi ale omului pe care le fluturăm în toate discursurile? Pentru că în clipa în care sunt îngrădită din toate părțile, inclusiv din punct de vedere al sănătății, stau să mă întreb, eu mai trăiesc liber sau de fapt trăiesc într-o minciună și de fapt fiecare pas al meu este controlat”, a mai spus Sanda Ladoși.
„Apelez și la conștiința factorilor de decizie, deci cei care își pun iscălitura pe această lege. Aș vrea să-i fac conștienți că la primul caz de reacție adversă gravă, mortală sau chiar mai mică, conștiința lor ar trebui să se trezească pentru că datorită lor s-a ajuns aici”, a mai spus prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar, medicină internă, profesor de bioetică.
„Mi se pare că legea obligativității vaccinării constituie cel mai grav abuz legislativ împotriva românilor, a poporului român și a viitorului acestei nații”, a mai spus Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică și biofizician.
„Vaccinul este o procedură medicală asupra căreia planează încă multe semne de întrebare. Conform prospectului, eficacitatea lui nu este garantată. Conform prospectului, există riscuri și acolo unde există riscuri trebuie să existe dreptul la opțiuni. Opțiunea de a alege, de aceea nu pot accepta, nu pot concepe și nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării”, a spus Cristela Georgescu, specialist sănătate și nutriție holistică.
„Mă opun acestei legi, acestui proiect de lege a vaccinării obligatorii”, a mai precizat Zoltan Andras, muzician.
„Atâta vreme cât există libertate o să lupt pentru ea”, a mai spus Irina Iordăchescu, artist liric.
„Nu sunt împotriva vaccinării, sunt împotriva obligativității ei”, a mai spus Raluca Simionescu, mamă de copil vătămat de vaccinuri.
„Există părinți care vor să-și vaccineze copiii, așa cum există părinți care nu vor să-și vaccineze copiii. Mi se pare că noi trebuie să respectăm opțiunea fiecărui părinte și de aceea spun NU obligativității de a vaccina copiii”, a spus Otilia Mantelers, parenting by connection instructor.
„Câtă vreme există risc, trebuie să existe alegere”, a mai spus Irina Iordăchescu, artist liric.
„Această lege practic mă determină pe mine, mă obligă de fapt să semnez în alb că tot ce vine din partea statului este neapărat benefic pentru noi toți la grămadă. Consider că individul este unic, sănătatea fiecăruia sau parcursul în viața fiecăruia din punct de vedere medical este la fel unic și ca atare nu putem fi băgați toți într-o categorie care să răspundă la același tip de tratament colectiv. Deci această lege o consider foarte periculoasă pentru noi toți și pentru ideea de libertate a individului într-un final”, a mai spus Vlad Miriță, tenor.
Citiți și:
Vaccinarea: pentru sănătatea populației sau pentru conturile companiilor farmaceutice?
Mai vreți vaccinare obligatorie? Procuratura din Torino anchetează «substanțe suspecte» din vaccinul hexavalent
yogaesoteric
24 iunie 2018