Oamenii de azi devin din ce în ce mai narcisiști și individualiști. Încotro ne îndreptăm? Iată ce spun studiile…

 

În 1963, un studiu efectuat peste ocean în rândul adolescenților arăta faptul că 12% dintre aceștia sunt narcisiști. După 50 de ani, un studiu similar a arătat faptul că 80% dintre adolescenți sunt narcisiști. Narcisismul este în creștere în societățile moderne occidentale, iar oamenii de știință caută să-și dea seama de ce. Unii presupun că narcisismul individual rezultă din cultura societății în care trăiește cineva: cu cât cultura este mai individualistă, cu atât oamenii tind să fie mai narcisiști.

Acum, un nou studiu care are la bază un eveniment istoric unic, împărțirea Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial, demonstrează faptul că schimbările culturale afectează personalitatea individuală. Oamenii de știință au efectuat un sondaj pe un număr de 1.025 de indivizi germani care au completat teste ce măsurau nivelurile lor de narcisism și stima de sine. 343 dintre participanți au crescut pe teritoriul Germaniei de Est și 682 pe teritoriul Germaniei de Vest, bineînțeles înainte de 1990.

Rezultatele au arătat că participanții din fosta Germania de Vest sunt mult mai narcisiști și individualiști decât participanții din fosta Germania de Est, chiar și după 30 de ani de la reunificare. Interesant însă, indivizii din est au o mai înaltă stimă de sine decât cei din Germania de Vest. Acest fapt demonstrează că narcisismul și stima de sine nu sunt același lucru.

Stima de sine este definită, în mod obișnuit, ca o evaluare globală a sinelui care are legătură cu narcisismul. Cu toate acestea, datele recente oferă dovezi că narcisismul diferă de stima de sine în anumite aspecte. Narcisismul și stima de sine ridicată includ autoevaluări pozitive, însă sentimentul de superioritate și evaluarea negativă făcută de alte persoane, care sunt asociate cu narcisismul, nu sunt neapărat observate la indivizii cu înaltă stimă de sine.

În Statele Unite, cercetătorii au găsit simptome ale „epidemiei narcisismului” în diverse locuri. Cărțile recent publicate, de exemplu, prezintă un limbaj mai egoist în comparație cu publicațiile anterioare, pronumele eu și cu mine tind să fie folosite mai frecvent decât noi sau împreună.

Folosirea expresiilor narcisiste precum „Eu sunt cel mai…” a crescut, de asemenea, între anii 1960 și 2008. În același timp, cultura noastră pare să se bazeze în principal pe concepții liberale despre sine, care alimentează narcisismul. Iar acum oamenii au o serie de instrumente prin care pot pretinde că sunt foarte importanți: blogurile, postările pe facebook, instagram și alte rețele sociale.


Citiți și:

Psihanaliștii confirmă că fenomenul «selfie» ascunde anumite tulburări mintale

Nu intrăm în era informaţiei, ci în cea a autismului
 

yogaesoteric
24 iunie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More