Decădere totală a Uniunii Europene. Noile generații au ajuns persoane fără adăpost
Comitetul Economic și Social European a cerut ca dreptul fundamental la o locuință decentă și la prețuri accesibile pentru toți să fie consacrat în legislația primară a UE. Statele Uniunii Europene se confruntă cu o criză majoră a locuințelor, din cauza prețurilor prohibitive și a stagnării construcțiilor rezidențiale. Comitetul avertizează că, din cauza lipsei de posibilități materiale, 47% dintre europenii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc cu părinții.
Statele Uniunii Europene se confruntă cu o adevărată criză a locuințelor, ale căror prețuri au ajuns atât de mari încât doar cei cu foarte mulți bani și le mai pot permite. Dat fiind gravitatea situației, Comitetul Economic și Social European (CESE) a solicitat ca dreptul fundamental la o locuință decentă și la prețuri accesibile pentru toți să fie consacrat în legislația primară a UE.
Totodată, CESE a cerut Comisiei Europene să recunoască locuințele sociale ca fiind un instrument esențial și promițător al politicilor active în domeniul locuințelor, arătând că abordarea actuală, conform căreia politica în domeniul locuințelor ar fi indicat să fie un program destinat exclusiv gospodăriilor cu cele mai mici venituri, ar fi necesar să fie respinsă. Astfel, Comisia Europeană este necesar să elaboreze un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt și mediu pentru asigurarea respectării dreptului fundamental la locuință și pentru coordonarea și punerea în aplicare a planurilor naționale și europene de investiții în locuințe publice.
„Autoritățile naționale și locale ar fi necesar să crească finanțarea proiectelor de locuințe sociale și să simplifice accesul la fonduri. În plus, dezvoltatorii imobiliari non-profit și cooperativele, precum și autoritățile locale ar fi nevoie să poată obține rate ale dobânzii de 0%”, se arată în avizul CESE.
Oferă insuficientă
Criza locuințelor este cauzată, printre altele, de oferta insuficientă, în raport cu nevoile, de locuințe durabile și la prețuri accesibile. Prin urmare, este necesar să fie utilizate toate mijloacele posibile pentru a mări volumul de locuințe disponibile spre cumpărare sau închiriere, consideră CESE. Potrivit Comitetului, Comisia Europeană ar fi necesar să sprijine statele membre prin emiterea de recomandări adresate acestora, după caz, în vederea instituirii unui set de instrumente pentru a limita creșterile necontrolate ale chiriilor, inclusiv plafoane legale ale chiriilor, un impozit pentru clădirile rezidențiale vacante, stimulente fiscale pentru renovarea locuințelor vacante în vederea închirierii, mai multe locuințe sociale, limitări pentru aprobările de închiriere pe termen scurt. În același timp, este nevoie de un plan de acțiune axat în mod specific pe îmbunătățirea accesului tinerilor la locuințe la prețuri accesibile.
Prețurile au luat-o razna
În UE, chiriile și prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu mult peste venitul mediu disponibil în ultimele două decenii. Politicile europene de austeritate concertate în urma crizei financiare și economice din 2008 și reducerile aferente ale ajutoarelor publice și ale investițiilor au limitat grav capacitatea autorităților naționale, regionale și locale de a promova locuințe decente și la prețuri accesibile, precum și de a renova și de a extinde fondul de locuințe actual, semnalează CESE. Acest fapt a dus la o scădere a stocului de locuințe accesibile în Europa.
În același timp, ratele dobânzilor ipotecare au crescut rapid din 2022, în timp ce costurile de construcție au crescut din 2020. Ambele au făcut extrem de dificilă construirea de noi locuințe la prețuri accesibile. Pe lângă aceste evoluții, cetățeni înstăriți din alte state achiziționează proprietăți rezidențiale în zone atractive ca locuințe secundare, iar chiriile pe termen scurt sunt în creștere, eliminând astfel aceste proprietăți din oferta de locuințe pentru populația locală. În general, locuințele la prețuri inaccesibile reprezintă o problemă în toate statele membre, astfel că s-a ajuns ca 47% dintre europenii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani să locuiască, de nevoie, în aceeași casă cu părinții.
Citiți și:
UE pregătește fascismul fiscal
Profesorul anului! Un indian a înfiinţat o şcoală în stradă, ca să-i educe pe copiii fără adăpost
yogaesoteric
5 martie 2025