Declarația lui Andrei Marga a scos păduchii la suprafață
După scandalul generat de declarațiile profesorului Andrei Marga, orice român care mai este de partea Ucrainei în războiul cu Federația Rusă poate fi etichetat fără rezerve drept impostor și chiar trădător de țară. Nu-mi place expresia, dar alta mai potrivită este greu de găsit.
Faptele sunt simple ca bună ziua. Andrei Marga a rostit un adevăr cu valoare de axiomă: cândva, Ucraina va fi nevoită să cedeze teritoriile care nu îi aparțin, adică, așa cum spune profesorul Marga, „Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele (din sud), Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul”.
Dacă vă amintiți, fostul președinte Emil Constantinescu a fost criticat sever când a semnat tratatul de pace cu Ucraina pentru o chestiune de bun simț: nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul să angajeze generațiile viitoare prin renunțarea la teritoriile luate prin rapt istoric! Generația noastră poate nu este în stare să le ceară, poate nu e un moment istoric potrivit, dar știe cineva ce va fi peste 20-30 de ani? De ce să ne pronunțăm noi despre intențiile generațiilor viitoare, cine ne dă acest drept să le amanetăm dorințele?
Asta spunea profesorul Andrei Marga la Alba Iulia. Nu că ar fi cazul să luptăm alături de ruși împotriva Ucrainei, ci doar faptul că, la sfârșitul războiului sau peste nu știu câți ani, Ucraina va fi necesar să cedeze acele teritorii care nu îi aparțin!
Văd că este necesar să le reamintesc patrioților ucraineni din România ce este scris pe pagina președintelui Volodimir Zelenski încă din anul 2020: „În toate colțurile Ucrainei, acest demers a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”:
Așa, deci, dragi români? De doi ani, pe site-ul Președinției Ucrainei, scrie ce a rostit Zelenski, adică faptul că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, iar chestia asta nu ne deranjează deloc, în schimb, dacă profesorul Andrei Marga spune un adevăr istoric (adică faptul că o țară care spune că luptă împotriva Rusiei pentru a-și apăra teritoriile ar fi necesar să cedeze de bună voie din teritoriile sale pe cele care aparțin altor țări), atunci sar și ai noștri la gâtul lui, alături de un pulifrici cum este acest Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski.
Ca să nu avem probleme cu imbecilii, precizăm că „pulifrici” înseamnă „individ neînsemnat”, așa cum se consemnează în Dicționarul de argou al limbii române, publicat de George Volceanov în 2007 la editura Niculescu.
Așadar, pulifriciul Mihailo Podoliak își iubește țara și, pe acest considerent, îl amenință și îl jignește pe profesorul Andrei Marga, fost rector al universității „Babeș-Bolyai” și fost ministru al Învățământului și de Externe al României, scriind: „«Criza agenților» determină Rusia să scoată din dulap și cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga își face declarațiile «cu toată responsabilitatea», atunci este necesar să înțeleagă și perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrității și suveranității unui alt stat”! Ăsta este nivelul lui!
Pulifriciul era în 1989 în Belarus, fiind apoi, conform Wikipedia, expulzat în 2004, când era redactor șef adjunct la un ziar, pentru că ar fi fost o amenințare pentru securitatea statului! Înțelegem, deci, că este în stare să spună orice i-ar folosi pentru a-și satisface stăpânii care i-au oferit găzduire și o pâine călduță, în timp ce compatrioții lui (beloruși sau ucraineni) se află sub gloanțe sau pipăie zilnic sărăcia.
Grav, foarte grav este însă faptul că, alături de pulifriciul Mihailo Podoliak, au sărit și doi pulifrici români, ambii foști miniștri de externe în regimul Traian Băsescu. Unul este craiovean de-al meu, Adrian Cioroianu (ministru în perioada 5 aprilie 2007 – 15 aprilie 2008), al doilea este Theodor Baconski (ministru în perioada 23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012).
Adrian Cioroianu este profesor de istorie, deci este primul vinovat pentru declarațiile din acest scandal: „Era absolut firesc ca și România să aibă porția ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune (sic!) Viktor Orban sau Vladimir Putin. E bine să știm fiecare ce gândește, iar din acest punct de vedere, la rândul meu mă gândesc la Andrei Marga mai puțin ca la un fost ministru și mai mult ca la un profesor”. Măi, Adriene, chiar nu ți-e rușine? Andrei Marga este iliberal și rezonează la ce spun Orban și Putin? Ca profesor de istorie, te întreb: are dreptate Zelenski în ce scrie pe pagina Președinției Ucrainei, adică „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”? Și, dacă da, unde a învățat Eminescu, în Cernăuții României sau în Ucraina? Înțeleg că, după tine, Eminescu ar putea fi ucrainean, nu?
În cazul lui Theodor Baconski, situația este chiar mai gravă. Nu pentru că tatăl său, A.E. Baconski era un proletcultist fioros care, așa cum mi-a spus I.D. Sîrbu, îi făcea semne obscene lui Lucian Blaga, aflat pe celălalt trotuar, bucurându-se că fusese dat afară de la catedră.
Totuși, i-aș aminti o poezie a tatălui său, una despre Lenin, despre Kremlin, pe care Theodor s-o recite atunci când vrea să pară că ar mânca ruși pe pâine:
„Pe Lenin am să-l pot vedea
De mult îmi stăruie un gând:
Pe Lenin cum să-l văd dormind
În Mausoleul lui, departe, pe care-l văd în câte-o carte
Sau despre care-mi spun prieteni întorși în țară de curând (…)
Și undeva-n Kremlin o rază de fereastră luminează –
O văd mineri, soldați, colhoznici, vreun activist îndepărtat
Acolo Stalin, rând pe rând,
Căi noi spre comunism croiește
Și ceas cu ceas își împlinește
Cutezătorul jurământ
O, ne-ncetat voi aștepta
Pe Lenin – când să-l pot vedea.”
Dar, nu, ăsta e un păcat al tatălui său. Ia, uitați ce scrie pulifriciul nostru pe Facebook, încercând să pară și el patriot ucrainean:
„Declarațiile recente ale dlui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile și scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care și-l împart, cu prețul unor războaie sălbatice, diverși dictatori descreierați. Domnule Marga, începeți să trăiți în secolul 21 și respectați, măcar prin tăcere, efortul generațiilor post-belice și post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace și democrație”.
Chiar nu pare sănătos pulifriciul ăsta, care, în noiembrie 2010, îi declara public Elenei Udrea: „Eu, Elena, sunt foarte bucuros să lucrez cu tine. Este necesar să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău, în calitate de coleg. Ești inteligentă, ești frumoasă, ești tenace…” Și el acum spune că declarațiile lui Andrei Marga sunt lamentabile?
Și chestia asta e nimic față de celebrul episod din „jacuzzi”, de corespondența lui cu Manuela Vulpe, ambasadoarea, care îi povestea cum face ea sex de nota 10+10 cu spionul Stamen Stancev și cum își amintea ea de o baie în jacuzzi cu Theodor: „Aseară am făcut o baie, în noua cadă (tip jacuzzi) din noua reședință. Gândindu-mă la tine, am evocat – și trăit – momente din vechea baie (tip jacuzzi), din fosta reședință din Australia”.
Iar dacă ne mai amintim și de cele 3.000 de voturi de la ambasada din Paris, unde același Baconski era ambasador, parcă i-am da două perechi de palme pentru obrăznicia lui față de profesorul Andrei Marga!
Am scris de atâtea ori despre patrioții ucraineni din România și credeam că nu îi voi înțelege niciodată, mai exact ce mecanisme le dictează furia împotriva celor care au alte păreri decât ale lor. Acum, cu Mihailo Podoliak, Adrian Cioroianu și Theodor Baconski am înțeles: nu numai impostura, ci, mai ales, interesele meschine din „pădure”, pe care sunt obligați, la ordin, să le slujească întocmai.
Tare complicată este chestia asta, numită caracter. Mi se poate spune că pulifricii de mai sus nu duc lipsă de inteligență. Știu, numai că mai știu o vorbă a lui Cicero: „Caracterul fără inteligență poate multe, însă inteligența fără caracter nu valorează nimic”.
Autor: Ion Spânu
Citiți și:
Andrei Marga: Mișcările politice și sursele lor
Andrei Marga: Integritatea ca valoare
yogaesoteric
10 decembrie 2022