Declaraţiile preşedintelui Iranului, mediatizate excesiv pentru a justifica o intervenţie militară în Iran, au fost greşit traduse din persană

Preşedintele Iranului nu a făcut nicio afirmaţie privitoare la distrugerea Israelului

 
de George Preda
 

Pentru a justifica intenţia SUA de a porni un război împotriva Iranului se folosesc diferite trucuri mediatice. Unele sunt cunoscute din cadrul propagandei similare dinaintea invadării Irakului, dar sunt şi elemente noi. Astfel, mass-media internaţională a difuzat până la saturaţie o aşa-zisă “declaraţie” a preşedintelului Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, care ar fi spus că “Israelul trebuie măturat de pe hartă”.

Jurnalistul independent Arash Norouzi a dezvăluit însă faptul şocant că această afirmaţie categorică, interpretată drept o ameninţare pentru “pacea mondială” şi un bun pretext de război, nu reprezintă ceea ce a spus de fapt preşedintele Iranului! Dezvăluirile lui Norouzi – publicate pe Internet, inclusiv în versiune video – au atras o audienţă relativ mare, dar nu se compară cu efectul propagandei mediatice.

Practic, preşedintele Iranului s-a exprimat nu o singură dată împotriva atacurilor la adresa lumii musulmane. Occidentul confundă mult prea des – din cauza ignoranţei sau a propagandei – terorismul cu islamismul. În declaraţiile sale din 2006, care au produs atâta vâlvă, Ahmadinejad şi-a exprimat dorinţa ca regimul care este la putere acum la Ierusalim să dispară, aşa cum a dispărut şi Uniunea Sovietică.

În situaţia instabilă din punct de vedere politic din Orientul Mijlociu şi datorită implicaţiilor mondiale ale unui potenţial conflict, ar trebui ca atât presa, cât şi oamenii politici, să dea dovadă de prudenţă şi să nu se pripească în prezentarea ştirilor sau în interpretarea declaraţiilor. Este binecunoscut la ora actuală faptul că înainte de declanşarea războiului din Irak, autorităţile SUA au făcut declaraţii publice false, invocând un raport inexistent despre armele nucleare ale lui Saddam Hussein.

În dezvăluirile pe care le face, jurnalistul independent Arash Norouzi arată că declaraţia care a fost mediatizată este eronată. Preşedintele iranian NU a spus nicidecum că “Israelul trebuie măturat de pe hartă”. El s-a exprimat împotriva regimului aflat la putere la Ierusalim – şi un regim nu poate fi “măturat de pe hartă”. Totuşi, se pare că greşeala iniţială de traducere aparţine Serviciului de Presă al Republicii Iraniene. Ministerul Afacerilor Externe din Iran a corectat cu promptitudine declaraţia şi a revenit cu comunicate de presă pe acest subiect, dar toate rectificările ulterioare au fost ignorate.

Mai mult chiar, preşedintele Iranului a adresat şi o scrisoare deschisă preşedintelui american George Bush. Scrisoarea pledează pentru pace şi respect reciproc, inclusiv respectarea drepturilor omului şi demască faptul că afirmaţiile agresive mediatizate în presa internaţională nu îi aparţin preşedintelui iranian. Această scrisoare deschisă a fost ignorată de mass-media.

Citiţi şi:
Directorul revistei Harper, John MacArthur, face o analiză lucidă asupra mass-mediei americane 
Tehnici de propagandă mediatică folosite în cazul războiului din Irak 
Nu există nicio dovadă care să certifice implicarea lui Ossama Bin Laden în atentatele din 11 septembrie 2001

yogaesoteric
2 aprilie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More