Declinul anunţat al dolarului

 

Toate economiile mari sunt în grea suferinţă. Însă evenimentul major, de adâncime, care depăşeşte şi miza alegerilor americane din noiembrie 2020, pare a fi extincţia, moartea dolarului american ca monedă de rezervă mondială. Se înţelege că odată cu declinul dolarului, intră în declin şi puterea economică a Americii. Care va rămâne doar cu cea mai puternică şi întinsă armată din lume. Şi, bineînţeles, cea mai costisitoare. Pe lângă datoriile faraonice ale SUA, care sunt din ce în ce mai greu de gestionat.

Problemele dolarului ca monedă de rezervă au început mai demult: „În 2014, Jared Bernstein, fostul economist-şef al lui Obama, a declarat că dolarul american ar fi necesar să-şi piardă statutul de monedă de rezervă, dacă se doreşte o redemarare (a economiei americane – n.n.). El a explicat de ce într-un articol din New York Times: «Nu există multe truisme în ceea ce priveşte economia mondială, dar de câteva decenii, unul dintre ele este cel referitor la rolul dolarului american ca monedă de rezervă mondială. Este un principiu fundamental al politicii economice americane. La urma urmei, cui nu i-ar plăcea ca moneda sa să fie cea pe care băncile şi guvernele străine vor s-o păstreze în rezervele lor ? Dar cercetări recente arată că tocmai ceea ce era altădată un privilegiu este acum o povară care împiedică creşterea forţei de muncă, umflă deficitele bugetare şi comerciale şi contribuie la umflarea bulelor financiare. Pentru a repune pe şine economia americană, guvernarea este necesar să renunţe la angajamentul său de a menţine statutul de monedă de schimb al dolarului»” (Alastair Crooke – „L’Étalon dollar échappe-t-il à tout contrôle?”, reseauinternational.net, 8.08.2020).

În acelaşi remarcabil studiu, Alastair Crooke scrie: „Iar în această săptămână, Consiliul American pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations – CFR) a publicat un document intitulat «E momentul să abandonăm hegemonia dolarului». Aceasta este, o mai spunem o dată, linia mondialismului. CFR-ul se află la originea proiectului european şi a celui de la Davos. Aceasta nu este linia lui Trump. El se bate pentru ca Statele Unite să rămână sediul puterii occidentale, şi nu pentru ca acest rol să-i fie atribuit proiectului european al lui Merkel – sau Chinei” (idem).

În acelaşi sens s-a exprimat, tot în 2014, la Davos, şi Christine Lagarde (atunci directoarea FMI, azi a BCE). Întrebată dacă yuanul chinez poate lua locul dolarului ca monedă de rezervă mondială, ea a răspuns sec: „Pourquoi pas?” („De ce nu?”).

Excelentul Alastair Crooke face un istoric şi o analiză la zi a declinului monedei americane destul de reţinute, bazate pe sursele cele mai îndreptăţite. Dar alţi profesionişti ai domeniului se exprimă mult mai brutal şi anunţă o catastrofă iminentă. Expertul britanic financiar şi economic Alasdair Macleod spune că piaţa aurului este extrem de periculoasă în ceea ce priveşte băncile care gestionează lingourile fizice, SWAP-urile şi curtierii.

Macleod despre preţul aurului: „Preţul e deja în drum spre infinit sau, mai exact, dolarul e în drum spre zero. Întrebarea la care aşteptaţi un răspuns este «când se vor petrece acestea?». După părerea mea, nu într-un timp prea lung. Probabil, începând de acum şi până la sfârşitul anului, pentru că în plan secund se petrec anumite chestiuni, adică se dezvoltă o criză bancară. Este consecinţa naturală a creditului bancar. Este, în plus, efectul dobânzilor, care a transformat contracţia creditului bancar într-un spectacol horror de genul 1929-1932.”

Macleod spune că acţiunile, dolarul şi obligaţiunile vor cădea împreună: „Este lecţia istoriei. Totul dispare dacă distrugeţi moneda, distrugeţi toate activele financiare care-i sunt adosate. E ceea ce se petrece. Este în curs. […] Cred că problemele legate de monedă vor apărea până la sfârşitul acestui an. Eu cred că problemele cu COMEX vor apărea mult înainte. Cred că vor fi legate de o criză bancară mai largă. O criză bancară este sigură. Nu văd cum ar putea fi evitată. Dacă punctul nostru final este că puterea de cumpărare a dolarului ajunge la zero, atunci puteţi înţelege că 1.800 de dolari pentru preţul aurului şi 19 dolari pentru preţul argintului reprezintă un găinaţ în raport cu nivelul la care se va ajunge” (Greg Hunter – „Alasdair Macleod: «Le dollar sera détruit d’ici la fin de l’année»”, reseauinternational.net, 6.08.2020).

În vreme ce guvernele de pretutindeni, împreună cu doctorii politruci şi enormele interese ale Big Pharma terorizează populaţiile cu mascarea forţată, cu carantinarea şi recarantinarea, cu internările obligatorii, cu distanţarea socială, cu vaccinuri fantomatice, marea criză economică îşi arată colţii. Începe, cum este firesc, cu cea mai mare economie a lumii, cea a SUA, cu preţul aurului şi argintului, cu prăbuşirea anunţată a dolarului, moneda de rezervă mondială.

Citiţi şi:

Paradigmele viitorului

Manipularea mondială cu coronavirusul pregătește «Marea Resetare» globalistă


 

yogaesoteric
2 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More