Democrația mai moare un pic: în SUA a fost aprobată o lege care permite supravegherea și percheziționarea electronică fără mandat
Ei bine, este oficial. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat USA Liberty Act, o lege care reînnoiește amendamentele FISA 702, adică acele prevederi ce permit supravegherea fără echivoc a cetățenilor americani. Amendamentele FISA 702 permit în principiu organelor judiciare americane să colecteze date privind obiective externe ale anchetelor penale, mai exact să supravegheze „ținte” din alte țări care pun în pericol securitatea SUA. Dar, datorită modului în care este scrisă legea (ce conține unele „lacune” cel mai probabil intenționate), FISA permite, de asemenea, ca guvernul să colecteze și informații cu privire la persoanele cu care interacționează respectivele „ținte”, inclusiv cetățeni americani. Cu alte cuvinte, USA Liberty Act oferă americanilor exact opusul „libertăţii” pentru că în realitate această lege încalcă în mod flagrant libertăţile garantate de cel de-al Patrulea Amendament al Constituției. În schimb, scopul real al legii este mai degrabă acela de a autoriza şi de a crea breşe suplimentare pentru Secţiunea 702 a legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), care a expirat în 31 decembrie 2017.
Reînnoirea legii a fost semnată pentru o perioadă de șase ani. Noua formă a introdus modificări minime față de vechiul program al Agenției de Securitate Națională (NSA), chiar dacă Trump s-a lăudat că „nu este aceeași lege FISA care a fost folosită atât de abuziv în timpul alegerilor”. Ce e mai rău este că NSA poate colecta acum informații chiar dacă cei vizați nu sunt ținta vreunei investigații în sine, și NSA poate face asta fără mandat. După cum a relatat agenția Reuters, în programul de supraveghere a cetățenilor sunt incluse toate tipurile de canale de comunicație, de la telefoane și e-mailuri până la utilizarea rețelelor Facebook sau Google.
Supravegherea în masă a cetățenilor continuă
Înainte de semnarea de către Trump, proiectul de lege USA Liberty Act a fost adoptat de Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor cu 27 de voturi la 8 şi, după cum a precizat congresmanul Justin Amash, toţi susţinătorii confidenţialităţii şi intimităţii ar trebui să fie îngrijoraţi în ceea ce priveşte sprijinul copleşitor pe care îl primeşte această lege din partea Congresului SUA.
„Comisia a adoptat Liberty Act cu 27 de voturi la 8. Legea permite guvernului să ne percheziţioneze datele private fără a avea mandat, ceea ce reprezintă o încălcare a celui de-al 4-lea Amendament”, a scris Amash pe Twitter.
„Există încă o lege, Freedom Act, care ne încalcă şi mai mult drepturile sub pretextul că ni le protejează”, a mai precizat Justin Amash. Legea Freedom Act a fost adoptată în circumstanţe similare în iunie 2015. Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor a încercat să prezinte USA Freedom Act ca o referinţă a succesului său, pretinzând că legea „a pus capăt colectării masive de date, a protejat libertăţile civile şi securitatea naţională, a oferit o monitorizare şi transparenţă mai mare asupra instrumentelor esenţiale pentru securitatea noastră naţională”.
Totuşi, website-ul The Free Thought Project a susţinut în mai 2015 că legea USA Freedom Act de fapt nu pune capăt și nu suspendă programul de înregistrare a convorbirilor telefonice, ci pur şi simplu „cere companiilor telefonice să păstreze aceste înregistrări”, solicitare care anterior era formulată de NSA. De asemenea, legea a autorizat, pentru prima dată că „NSA, FBI şi alte agenţii guvernamentale pot să colecţioneze cantităţi masive de date de la milioane de cetăţeni americani care, potenţial, respectă legea”. În plus, noua formă a legii a permis NSA să colecteze „înregistrări ale discuţiilor purtate și prin telefoanele mobile, nu doar prin cele fixe”.
Iar acum, iată că Congresul SUA a adoptat USA Liberty Act, susţinând că acest proiect de lege va „îmbunătăţi protejarea intimităţii americanilor”. Legea cere guvernului să aibă un „obiectiv legitim privind securitatea naţională” înainte să percheziţioneze baza de date a unei persoane. Dar, în acelaşi timp, ceea ce nu clarifică legea este că, de fapt, nu abordează problemele legitime care există în ceea ce priveşte Secţiunea 702. De altfel, „obiectivul legitim privind securitatea naţională” ar putea fi justificat prin aproape orice motiv pe care doreşte agenţia să îl ofere, iar agenţii FBI vor avea nevoie doar de autoritatea de supraveghere pentru a percheziţiona metadatele americanilor.
Cu câteva săptămâni înainte de vot, peste 40 de organizaţii, inclusiv American Civil Liberties Union şi Freedom of the Press Foundation, și-au unit eforturile şi au trimis o scrisoare Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, condamnând legea USA Liberty Act. Coaliţia a precizat că proiectul de lege nu abordează temerile legate de faptul că guvernului i se permite să „caute fără mandat informaţii despre persoane care nu sunt ţinte ale Secţiunii 702, inclusiv cetăţeni şi rezidenţi americani”.
O analiză legislativă făcută de Electronic Freedom Foundation a subliniat că USA Liberty Act „nu instituie măsuri adecvate de transparenţă şi monitorizare” și nu abordează semnificația „utilizării abuzive a secretelor de stat, care a fost invocată pentru a justifica supravegherea în masă”. Și, cel mai important, legea „nu va reduce practicile NSA de a colecta date despre oameni nevinovaţi”.
Controversele din jurul USA Liberty Act nu sunt ceva nou în America. Discuțiile au apărut după atentatele din septembrie 2001, când, pe fondul inducerii prin propagandă a unei stări de frică, guvernul a început să folosească obsesiv cuvinte sonore precum „freedom” şi „liberty”. Administraţia SUA a folosit mass-media mainstream pentru a politiza orice eveniment tragic. A fost astfel introdusă legea frumos denumită USA Patriot Act, care chipurile proteja cetățenii, dar care de fapt a avut scopul de a convinge publicul american că trebuie să renunţe la libertăţile sale pentru a-i fi asigurată securitatea.
Citiți și:
Aspecte şocante, revoltătoare pe care guvernul SUA se străduieşte din răsputeri să le ascundă
Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft
Dezvăluirile extraordinare făcute de un fost angajat al NSA despre supravegherea populaţiei
yogaesoteric
10 decembrie 2018