Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că cenzurează postările de pe diferite rețele de comunicare virtuală

Potrivit jurnaliștilor de investigații ai publicației The Intercept, Departamentul de Securitate Internă al SUA – DHS (Department of Homeland Security) a luat încă din 2020 legătura cu reprezentanții Twitter, Facebook, Instagram și ai altor rețele de comunicare virtuală, scopul fiind acela de a lucra împreună la cenzurarea conținutului unor postări care făceau referire la subiecte foarte sensibile, informează gandul.ro.

Între subiectele vizate de această cenzură în care au fost antrenate companiile Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme media și rețele de comunicare virtuală, se numără ,,originile pandemiei covid-19 și eficacitatea vaccinurilor anti-covid, justiția rasială, retragerea SUA din Afganistan, dar și sprijinul acordat de SUA pentru Ucraina”.

,,Provocarea este deosebit de acută în comunitățile marginalizate, care sunt adesea ținta unor informații false sau înșelătoare, cum ar fi informații false despre procedurile de vot care vizează persoanele de culoare”, s-a arătat într-un raport DHS descoperit în timpul acestei investigații de proporții.

Întâlnirile dintre reprezentanții DHS și cei ai platformelor media și ai rețelelor de comunicare virtuală amintite mai sus, aveau loc lunar. Această politică a cenzurii a continuat inclusiv după ce Departamentul de Securitate Internă al SUA a desființat nepopularul ,,Consiliu de guvernanţă pentru dezinformare”.

Ani de memorii interne DHS, e-mailuri și documente – obținute prin scurgeri de informații și un proces în desfășurare, precum și documente publice – ilustrează un efort amplu al agenției de a influența platformele tehnologice”, informează The Intercept.

Nici FBI nu a rămas neimplicat în acest proces de cenzurare. Împreună cu un serviciu din cadrul DHS – este vorba despre Agenția de securitate cibernetică și a infrastructurii (CISA) – a trimis angajați care s-au întâlnit cu reprezentanți ai Facebook, Twitter etc. În cadrul acestor întâlniri, platformelor de comunicare virtuală li s-a cerut „să prelucreze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru a include eliminarea informațiilor greșite raportate de pe platformă, acolo unde este posibil”.

Într-o întâlnire din luna martie, Laura Dehmlow – oficial FBI – a avertizat că ,,amenințarea cu informații subversive pe rețelele de comunicare virtuală ar putea submina sprijinul pentru guvernul SUA”. Dehmlow, conform notelor discuției la care au participat directori superiori de la Twitter și JPMorgan Chase, a subliniat că „avem nevoie de o infrastructură media care să fie trasă la răspundere” de către guvern, care să fie supusă acestuia.

Înaintea alegerilor controversate din 2020 care l-au adus în funcția de președinte pe Joe Biden, companiile de tehnologie, inclusiv Twitter, Facebook, Reddit, Discord, Wikipedia, Microsoft, LinkedIn și Verizon Media s-ar fi întâlnit lunar cu FBI, CISA și alți reprezentanți ai guvernului. Întâlnirile au făcut parte dintr-un proiect (aflat încă în desfășurare), dintre sectorul privat și guvern pentru a discuta despre modul în care firmele ar fi necesar să gestioneze dezinformarea în timpul alegerilor.

E-mail-urile dintre oficialii DHS, Twitter și Centrul pentru Securitate pe Internet descriu procesul pentru astfel de solicitări de eliminare desfășurate în perioada care a precedat noiembrie 2020. Notele reuniunii arată că platformele tehnologice vor fi chemate să ,,proceseze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru a include eliminarea dezinformărilor raportate de pe platformă acolo unde este posibil”.

În practică, aceasta însemna că uneori oficialii electorali de stat au trimis CISA exemple de potențiale forme de dezinformare, acestea fiind transmise ulterior companiilor de social-media pentru un răspuns.

Elon Musk a declarat într-un tweet că s-a opus restricțiilor privind libertatea de exprimare care merg ,,cu mult dincolo de lege” ‒ cu alte cuvinte, moderarea conținutului ar fi necesar să respecte litera regulamentului fiecărei țări.

Într-o scrisoare deschisă adresată la sfârșitul lunii octombrie 2022 agenților de publicitate de pe Twitter, Musk a reamintit acest aspect al politicii sale, adăugând că platforma nu va deveni un „peisaj infernal de liber pentru toți” și că își propune să facă Twitter o rețea ,,caldă și primitoare pentru toți”.

,,Există tot mai multe dovezi că oficialii din ramurile legislative și executive folosesc companii de media virtuale pentru a se angaja în cenzură printr-un surogat. Este axiomatic că guvernul poate face indirect ceea ce îi este interzis să facă direct. Dacă oficialii guvernamentali dirijează sau facilitează o astfel de cenzură, aceasta ridică întrebări serioase ale Primului Amendament”, a avertizat profesorul de drept Jonathan Turley de la Universitatea „Georghe Washington”.

Acesta a mai declarat, potrivit The Intercept, că guvernul poate face ,,indirect” ceea ce nu poate face ,,direct” în ceea ce privește cenzurarea dreptului la liberă exprimare pe platformele de comunicare virtuală.

Citiți și:
Documente bombă ies la iveală: Biden a trimis milioane de euro unor grupuri care au cenzurat postările din platformele online în timpul alegerilor din 2020
Cenzura noastră cea de toate zilele
Studiu exploziv al publicației academice Springer, semnalat de dr. Robert Malone: Cenzura și defăimarea ca arme de control

 

yogaesoteric
15 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More