Doi deputaţi germani, membri marcanţi ai partidului Die Linke (stânga radicală), l-au vizitat la sfârşitul anului trecut pe Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA urmărit de Washington pentru divulgare de date confidenţiale şi aflat în exil în Rusia.
Deputaţii Gregor Gysi şi Sevim Dagdelen au purtat o „discuţie detaliată” cu Snowden, cel care a dezvăluit în 2013 amploarea reţelei de spionaj electronic a SUA.
Snowden şi-a exprimat dorinţa de a reveni în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj pentru decizia de a face publice documente confidenţiale. El solicită cetăţenia rusă, dorind însă să o păstreze şi pe cea americană.
„Avertizori de integritate precum Edward Snowden nu sunt infractori, ci mari eroi care scot la iveală nemulţumiri şi infracţiuni”, au afirmat Gysi şi Dagdelen într-un comunicat comun.
Snowden şi-a exprimat în mod repetat interesul de a primi azil politic în Germania, însă până acum nu a avut succes.
Dezvăluirile lui Snowden au provocat o uriaşă dezbatere cu privire la amploarea supravegherii guvernamentale de către agenţiile de informaţii şi au declanşat un impas diplomatic între SUA şi Germania în legătură cu spionarea de către NSA a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Programul NSA de supraveghere a comunicațiilor expus de Edward Snowden a fost ilegal. Decizie a justiției americane
O curte de apel federală din Statele Unite a decis în data de 2 septembrie 2020 că programul de supraveghere al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), expus publicităţii de fostul agent Edward Snowden, era ilegal.
Curtea de Apel a declarat că programul, în cadrul căruia NSA a colectat şi analizat datele colective furnizate de companiile de telecomunicaţii, încalcă legea privind supravegherea informaţiilor externe şi reprezintă un act neconstituţional. După ce au negat iniţial că agenţia a colectat informaţii despre americani, oficialii au susţinut că spionajul a ajutat ţara să combată extremismul intern.
„În urmă cu şapte ani, când ştirile mă numeau infractor pentru că am spus adevărul, nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi pentru a vedea instanţele de judecată din SUA să condamne activităţile NSA ca fiind ilegale şi, în aceeaşi hotărâre, să mă crediteze pentru că le-am expus”, a declarat Snowden, prin intermediul unei postări pe Twitter.
În 2013, Snowden a povestit lumii întregi cum NSA strângea înregistrările telefonice a milioane de americani. Furnizorul de telefonie era obligat prin ordin judecătoresc să predea aceste înregistrări zilnic. Şi nu erau vizaţi doar oameni asupra cărora planau suspiciuni. Informaţiile au fost adunate la grămadă, de la aproape toţi abonaţii. Mai mult, Snowden a dezvăluit că NSA a monitorizat serverele a nouă mari companii, între care Google, Facebook, Skype, Yahoo şi Microsoft pentru a urmări toate comunicările online. Iar supravegherea nu s-a limitat la utilizatorii americani. NSA ar fi accesat computere din China, dar şi telefoanele a milioane de francezi.