Deputaţii spanioli aprobă un proiect de lege care autorizează eutanasia

 

Congresul spaniol, Camera inferioară a Parlamentului, a adoptat la 17 decembrie, în prima lectură, un proiect de lege care legalizează eutanasia şi care autorizează bolnavii, în anumite cazuri, să aleagă să moară, relatează Reuters.

Textul, care autorizează de asemenea sinuciderea asistată, care vizează bolnavi cu afecţiuni „grave şi incurabile” sau cu boli degenerative, a fost adoptat cu 198 de voturi la 138.

Proiectul urmează să fie trimis Senatului, care îl poate aproba sau amenda şi trimite înapoi Congresului.

În cazul unei adoptări a acestui proiect de lege, Spania va deveni a patra ţară din Europa care autorizează eutanasia, după Belgia, Luxemburg şi Olanda.

„Viaţa este un dar, eutanasia este un eşec”

Episcopii spanioli au stabilit, pe 16 decembrie, o zi de post şi rugăciune pentru viaţă. „Viaţa este un dar, eutanasia este un eşec”: acesta este titlul comunicatului de presă al Conferinţei Episcopale din Spania referitor la aprobarea, de Congresul Deputaţilor spaniol, a Legii privind dreptul la eutanasie.

Episcopii spanioli denunţă procedura care a avut loc „într-un mod suspect de rapid, într-un moment de pandemie şi de urgenţă sanitară, fără ascultarea şi dialogul public”. Acesta reprezintă „un fapt deosebit de grav” deoarece „provoacă o fractură morală, o răsturnare a finalităţii statului: de la apărarea vieţii la responsabilitatea pentru moartea cauzată şi, de asemenea, generează o răsturnare a scopului profesiei medicale chemată, pe cât posibil, să vindece, să atenueze suferinţa, să-i consoleze pe bolnavi şi să nu provoace niciodată moartea pacienţilor în mod intenţionat”.

Eutanasia „nu poate fi o scurtătură care ne permite să economisim resursele umane şi economice implicate în îngrijirea paliativă şi însoţirea integrală” – se spune în continuarea notei de presă. Dimpotrivă, în faţa „morţii ca soluţie, este necesar să investim în îngrijire şi în apropierea de care avem cu toţii nevoie în faza finală a vieţii”, pentru că „aceasta este adevărata compasiune”.

Amintind că eutanasia şi sinuciderea asistată reprezintă „un eşec pentru toţi”, episcopii iberici lansează un apel la „a nu-i abandona niciodată pe cei care suferă şi a nu renunţa niciodată la îngrijirea lor, ci a-i trata, a-i iubi şi a le dărui speranţă” tuturor bolnavilor.

Citiţi şi:

Olanda legalizează eutanasia pentru copiii cu vârste între 1 și 12 ani aflați în stadiu terminal

Anglia, în lockdown din 5 noiembrie, testează în masă cu ajutorul armatei. Britanicii însă pot încălca carantina, dacă vor să se sinucidă!

 

yogaesoteric
11 ianuarie 2021


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More