Descoperire uluitoare a oamenilor de știință: Operele lui Mozart ar putea reduce efectele epilepsiei

Un grup de savanţi cehi a studiat impactul muzicii clasice asupra pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie. Operele lui Mozart s-au dovedit mai eficace decât cele ale lui Haydn, arată un studiu publicat de European Journal of Neurology, conform Mediafax.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul CEITEC din Cehia, alături de doctori, au testat validitatea „Efectului Mozart” pe 18 pacienţi cu epilepsie care au ascultat Sonata pentru două piane în D major, K. 488, scrie udiscovermusic.com.

Putem confirma că Sonata lui Mozart reduce efectele descărcărilor epileptice măsurate direct în creier. Studiul a fost făcut pe pacienţi cu electrozi implantaţi în creier, care urmau să fie supuşi unor intervenţii neurochirurgicale. Electrozii erau acolo pentru a localiza aria care urma să fie îndepărtată chirurgical”, a spus coordonatorul studiului, profesorul Ivan Rektor.

Oamenii de ştiinţă au vrut să descopere dacă această piesă specifică a lui Mozart este mai benefică decât altele pentru pacienţii cu epilepsie, motiv pentru care au comparat-o cu efectele produse de Simfonia nr. 94 a lui Haydn.

Am ales Simfonia lui Haydn pentru că a fost compusă în aceeaşi eră şi are, în mare parte, acelaşi stil ca cea a lui Mozart. Niciunul dintre pacienţii noştri nu a avut pregătire muzicală, aşa că nu prea le păsa dacă ascultau Mozart sau Haydn”, au notat cercetătorii.

Studiul a confirmat că efectele vindecătoare ale muzicii depind de proprietăţile sale acustice, inclusiv ritmul, melodicitatea, tempoul, armonia.

Cercetătorii au fost surprinşi să descopere că muzica influenţează creierul femeilor diferit de cel al bărbaţilor.

Este ceva la care nu ne aşteptam deloc. Am descoperit că opera lui Mozart reduce activitatea epileptică atât la femei, cât şi la bărbaţi, în timp ce compoziţia lui Haydn reduce activitatea epileptică doar la femei. La bărbaţi, activitatea epileptică a crescut”, mai notează aceştia.

Un studiu care a urmat acestuia şi care a folosit Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM) a confirmat că anumite părţi ale creierului au fost influenţate diferit în cazul femeilor şi al bărbaţilor.

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Boala se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mişcare involuntară ce pot implica o parte a trupului sau întregul trup, uneori fiind însoţite de pierderea cunoştinţei şi a controlului funcţiilor intestinului gros şi ale vezicii urinare.

Citiţi şi:
Muzica va fi o terapie a viitorului, consideră profesorul Giorgio Fabbri
Muzica dumnezeiesc inspirată, binefăcătoare este un nesecat izvor de sănătate şi bucurie

yogaesoteric
6 septembrie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More