Descoperire uriașă: La Poiana Cireșului a fost găsită o statuetă veche de 23.000 de ani, realizată de Omul Gravetian!!!

 

„Istoria artei din țara noastră va începe de acum încolo cu această extraordinară descoperire, ea fiind prima de acest fel din România”, ne spune profesorul universitar Marin Cârciumaru, unul dintre arheologii români cu recunoaștere internațională.

Visul de o viață al profesorului Cârciumaru, acela de a găsi o Venus Gravetiană pe teritoriul României s-a împlinit pe 22 august 2015, când echipa de arheologi pe care o coordonează împreună cu dr. Elena Nițu a scos din situl arheologic de la Poiana Cireșului o sculptură unică, realizată de omul preistoric.

Iată ce ne mai spun profesorul emerit Marin Cârciumaru și dr. Elena Nițu despre această descoperirea extraordinară: „Analogiile care se pot face în această fază cu descoperiri din Europa ne duc atât în Câmpia Rusă (Mezin), cât și în Europa Centrală, mai precis în Germania (Petersfeld). Este vorba numai de unele asemănări și nicidecum de similitudini. Trebuie să menționăm însă că, pe lângă aceste aspecte, statueta de tip Venus de la Poiana Cireșului, din punct de vedere stilistic, se caracterizează prin originalitate, fiind convinși că acest aspect va fi remarcat rapid de specialiștii din întreaga lume.”

„Este prima statuetă stilizată, abstractizată, din Sud Estul Europei, descoperită la noi în situl de la Poiana Cireșului. Probabil că o să poarte denumirea sitului, o să fie un Venus de Poiana Cireșului. Trebuie să vă mai spun că aceste statuete se descoperă foarte rar, majoritatea au fost descoperite în anii ’80”, a declarat Elena Nițu, coordonatoarea Șantierului.

Profesorul Marin Cârciumaru: „Eu nu știu cât este România pregătită pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzațională. O astfel de descoperire oriunde în lume este centrul atenției tuturor. Este o descoperire senzațională în primul rând că este prima din România, este prima de acest fel din Sud Estul Europei (…). Majoritatea statuetelor de acest tip descoperite sunt fără cap. Deci să nu ne surprindă că partea superioară a corpului nu există. Sunt multe de spus despre această descoperire. Și noi suntem la început. Noi acum, la o primă analiză microscopică, spunem că este un argilit. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Este un argilit care probabil are ceva deosebit, nu suntem convinși că nu este dintr-o argilă preparată într-un anumit fel cu ingredienți pe care nu îi cunoaștem și care a fost arsă superficial. Sunt aspecte care ne așteaptă să le descoperim.”

 

Descoperirea de interes mondial făcută la Poiana Cireșului va fi prezentată în lucrările internaționale de specialitate și, foarte probabil, va călători în diverse părți ale lumii pentru a spune povestea Omului Gravetian care avea la Poiana Cireșului, acum peste 20.000 de ani, o tabără sezonieră de vânătoare.

Până atunci, statueta va putea fi văzută de cei interesați la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, un muzeu unic în România, de o bogăție culturală extraordinară, unde veți descoperi, printre altele, câteva dintre cele aproximativ 10 pandantive de piatră gravată existente la nivel mondial, cu o vechime de peste 20.000 de ani.

 
Celebrul pandantiv de piatră gravată vechi de 20.000 de ani, descoperit la Poiana Cireșului


Citiți și:

În Peștera Coliboaia din România au fost descoperite unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din lume

Pelasgia, leagănul civilizației românești (I)
 

yogaesoteric
18 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More