Descoperirea care ar putea descuraja viitorii părinți: risc mai mare de cancer pentru bebelușii născuți din embrioni congelați
Copiii născuți prin utilizarea de embrioni congelați pot prezenta un risc mai mare de cancer decât copiii născuți prin alte metode, sugerează un studiu nordic.
În timp ce numărul total de copii care au avut de fapt cancer a fost scăzut, cercetătorii spun că descoperirile lor ar fi necesar să determine clinicile de fertilitate să înceteze să mai congeleze embrionii până când se știu mai multe despre modul în care înghețarea și dezghețarea embrionilor poate afecta sănătatea generațiilor viitoare.
1 din 12 copii se nasc după FIV
Se estimează că aproape unul din 12 copii din Europa se naște în prezent în urma unor tratamente de fertilitate, inclusiv fertilizare in vitro (FIV), potrivit euronews.com.
Acest tip de tehnologie de reproducere asistată (ART) permite crearea de embrioni dintr-un ovul și spermatozoizi într-un laborator și, după trei zile, să fie transferați în uterul pacientei.
Dar din ce în ce mai des, embrionii FIV sunt înghețați câteva luni – sau ani – înainte de a fi dezghețați și implantați pentru sarcină.
Pentru studiul lor, publicat în PLOS Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au analizat date medicale de la aproape 8 milioane de copii din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.
Dintre aceștia, peste 170.000 s-au născut după utilizarea ART, iar 22.630 s-au născut după transferul de embrioni congelați-dezghețați.
Risc crescut de cancer pentru embrionii congelați
Cercetarea a constatat că bebelușii născuți după transferul de embrioni congelați-dezghețați au avut un risc de cancer de aproximativ 1,6 până la 1,7 ori mai mare decât copiii născuți după transferul de embrioni proaspeți și cei născuți fără ajutorul vreunui tratament de fertilitate.
În cifre absolute, este încă foarte puțin: doar în jur de 2 la 1.000 de copii născuți după un transfer de embrioni înghețați ar urma să aibă cancer, comparativ cu mai puțin de 1,5 la 1.000 de copii din celelalte două categorii.
Totuși, echipa spune că descoperirile sunt demne de luat în considerare, deoarece numărul de copii născuți folosind transfer de embrioni congelați-dezghețați este în creștere și, în multe țări, depășește acum numărul de copii născuți după transferuri de embrioni proaspeți.
Cercetările anterioare sugerează că bebelușii născuți după transferuri de embrioni înghețați sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de macrosomie – sau greutate la naștere care depășește 4 kg – care în sine a fost asociată cu un risc mai mare de cancer la copil.
Studii prea puține privind riscul
Cu toate acestea, studiile privind orice legătură directă între practica înghețării embrionilor și riscul de cancer infantil au arătat rezultate contradictorii.
Cercetătorii spun că acest aspect s-ar putea datora în parte dimensiunii limitate a unor astfel de studii – deoarece puțini copii dezvoltă de fapt cancer – precum și diferențelor în practicile de înregistrare a cancerului între țări.
Ei susțin că principalul punct forte al noului lor studiu este dimensiunea mare a eșantionului, care analizează populațiile născute pe o perioadă de până la trei decenii în patru țări nordice, cunoscute pentru registrele lor de sănătate de înaltă calitate.
Cu toate acestea, autorii avertizează că noul lor studiu nu poate lega definitiv transferurile de embrioni înghețați cu un risc crescut de cancer în copilărie. Ei observă că datele sunt observaționale și alți factori precum genetica, sănătatea preconcepțională a părinților și stilul de viață nu pot fi excluși.
Citiți și:
Transhumanismul și experimentele pe embrionul uman. Interviu cu Părintele vizionar Jean Boboc despre masonerie, „omul nou” și religia mondializării
„Acesta este Pandemoniul Satanei”. Omul-maimuță sau despre cum au creat oamenii de știință embrioni parțial om, parțial maimuță
Embrionul – colecție de celule sau ființă umană?
yogaesoteric
29 septembrie 2022