Detalii terifiante despre călugăriţele sadice din Irlanda care au torturat mii de femei

 

Faptul că s-a născut în afara căsătoriei, că mama ei nu era măritată atunci când a avut-o, a fost suficient în cazul lui Kathleen ca ea să ajungă să fie chinuită de călugăriţele de la Magdalene Laundries din Irlanda.

Kathleen Legg are acum 77 de ani dar nu a uitat frica, durerea şi imagini mai vechi de 60 de ani îi vin încă în minte seara când închide ochii.
„Am fost sclava călugăriţelor sadice de la Magdalene Laundries”, a povestit femeia pentru The SUN.

La vârsta de 14 ani, Kathleen a plecat de acasă. Ea credea că merge la şcoală, iar mama ei la fel, credea că-şi trimite fiica într-un loc în care să devină mai bună, să îşi construiască un viitor.

„Am intrat acolo. Credeam că ajung la şcoală, dar m-au dezbrăcat, mi-au luat actele, certificatul de naştere şi tot, şi mi-au dat un număr. 26. Timp de trei ani aşa mi s-a adresat toată lumea: 26. Nu am avut oglinzi, calendare, ceasuri, habar nu aveam ce zi e, cum arăt”, îşi aminteşte îngrozită femeia.

Ea şi multe alte fete, unele de numai 11 ani, trebuiau să lucreze de la 8 dimineaţa până la 8 seara. Spălau pe jos, călcau haine şi lenjerii pentru hoteluri, toate acestea în condiţii mizere. Rareori mâncau, le era teamă şi să vorbească între ele, iar când se răneau – şi asta se petrecea des – călugăriţele care le puneau să muncească începeau să râdă.

„O colegă s-a ars rău de tot la mână şi nimeni nu a ajutat-o. Doar au râs. Eu am scăpat într-o iarnă o oală mare cu cartofi pe jos. M-am lovit, dar călugăriţele au râs. Erau atât de sadice…”, a continuat Kathleeen povestea.

La vârsta de 18 ani majoritatea fetelor erau lăsate să plece, dar din cauza unei boli grave la plămâni, ea a trebuit să rămână în continuare la Magdalene Laundries. Astfel de instituţii au existat în mai multe zone din Irlanda, în perioada 1922-1996 şi erau conduse de călugăriţe catolice.

O altă femeie care a fost închisă acolo este Maureen Sullivan. Ea a povestit pentru BBC World News că avea un număr, nu i se spunea pe nume, iar dacă nu răspundea când era chemată, călugăriţele o băteau. „Dacă te strigau după număr şi nu mergeai imediat, veneau la tine şi te băteau cu pumnii până când ţi se umfla toată faţa”, povesteşte Maureen.

Femeile îşi mai amintesc cu durere despre fete care se îmbolnăveau şi erau duse la tratament, dar nimeni nu le mai vedea vreodată.

Pe 19 februarie 2013, primul ministru irlandez, Enda Kenny, a transmis în mod oficial scuze celor peste 10.000 de femei care au lucrat în azilurile Magdalene Laundries, spunând că aceste instituţii sunt „cea mai mare ruşine a naţiunii”.


Citiți și:

Istoria crimelor papalităţii (1)

Abuzul credinţei: bătăi şi torturi sexuale în orfelinatele Bisericii
 

yogaesoteric
17 ianuarie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More