Deutsche Welle, concluzie tristă: În România, prostia populației este încurajată

 

Deutsche Welle a făcut o radiografie nemiloasă, într-o analiză, societății române actuale, începând cu clasa politică, iar constatarea este că între politicienii autohtoni nu există diferenţă, cu toții fiind puși doar pe furat, în timp ce prostirea cetățenilor este chiar încurajată de la vârf.

„Înaintea începerii campaniei pentru locale, prin negocieri și promisiuni, PNL a reușit să atragă de la PSD o serie de primari care știu bine de unde pleacă: de la un partid slăbit cum nu a fost niciodată, buimac, împărțit în mai multe grupuscule. Același joc politic fără mamă, fără tată. Doar actorii și-au schimbat rolurile între ei.

Este, aparent, o anomalie ca o serie de intelectuali cu convingeri de stânga, și nu puțini, să nu voteze PSD, în care nu se regăsesc, ci grupări liberale în care, de asemenea, nu se simt ca la ei acasă. Comparația cu alegerile prezidențiale din 2000, când în al doilea tur de scrutin rămăseseră Iliescu și C.V. Tudor, cred că stă-n picioare. Atunci, din teama de a nu ajunge președinte apostolul demagog al «României Mari», sute de mii de români, poate milioane, l-au votat împotriva voinței lor pe Ion Iliescu.

Politicienii noștri sunt de fapt apolitici. Mai ales în provincie, adversarii politici declarați și cu acte în regulă de la partid se înțeleg de minune. Afacerile oneroase nu au culoare politică și nici convulsii doctrinare. De la vârful piramidei până la bază, politicieni de toate culorile fac jocul de glezne aducător de profit ilicit. Mai dificil este, în unele cazuri, de împărțit prada. Mai apar denunțuri, șantaje, dar în cele mai multe cazuri conviețuirea transpartinică funcționează.

În trei decenii dreapta a fost incapabilă să se unifice într-un singur partid puternic

România se află, atât în ceea ce privește politicienii, cât și, în bună parte, donatorii de voturi, într-un autism funciar. Cum să dai crezare botezatului PSD ca fiind un partid social democrat când, în primii anii ai domniei lui Iliescu, puterea pe care o avea în mână a refuzat retrocedarea caselor, terenurilor și pădurilor foștilor proprietari?

De cealaltă parte, în trei decenii dreapta a fost incapabilă să se unifice într-un singur partid puternic, existând mereu facțiuni divergente, neascultătoare. Tot ceea ce s-a declamat de-a lungul vremii și într-o tabără și în cealaltă ca fiind reforme ale partidelor nu s-a materializat decât în schimbarea conducerii, în genere la presiunea baronilor din teritoriu.

În raport cu clasa politică, prostia populației nu se plătește, ci este încurajată

Electoratul de stânga și cel de dreapta este și el în mare parte unul convențional, ușor de manipulat. Cine, dintr-un sat uitat de lume, stăpâneşte alfabetul doctrinelor? În raport cu clasa politică, prostia populației nu se plătește, ci este încurajată.

Nu avem patul germinativ din care să se decanteze curente politice europene, curente care ar ar fi necesar să se nască din capilarele societății. Ne întoarcem, din nou și din nou, la lipsa spiritului comunitar, la individualismul retrograd și gălăgios, la lipsa de educație, inclusiv de educație politică”, conchide D.W.

Citiți și:

USR-PLUS, alianța vechilor și noilor securiști

Politica blatului și conspirația corigenților

 

yogaesoteric
5 februarie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More